Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Dersimiz Anayasa

Dersimiz Anayasa
 

Anayasamızın değiştirilemez ilk 3 maddesi ve bu maddelerin değiştirilmeyeceğini ve değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğinin yazılı olduğu 4. maddesi aynen aşağıdaki gibidir:

MADDE 1. – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

MADDE 2. – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

MADDE 3. – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

MADDE 4. – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Şimdi anayasa üzerinde durum çalışmaları yapalım:

DURUM -1

Şimdi birisi çıksa, -ki birgün çıkarsa hiç şaşırmam-, dese ki: “Anayasanın 4. maddesi yalnızca ilk 3 maddenin değişmeyeceğini söylüyor, 4. madde için birşey söylemiyor. O zaman önce 4. maddeyi ilk 3 maddenin değiştirilebileceği şeklinde değiştiririz. Sonra da ilk 3 maddeyi değiştiririz”

Liderleri ne derse el kaldırmayı görev bilen iktidar partisi ve destekçisi partinin 400 küsur milletvekili mecliste kabul etse, cumhurbaşkanı da onaylasa, bu değişiklik geçerli olur mu?

Buna hayır diyecek bir kurum olmalı.

DURUM-2

Anayasanın değişmez 3. maddesi “Başkenti Ankara’dır” diyor. Bunu hiç kimse değiştiremez. Hatta yeniden Anayasa yazsalar bile ilk 3 maddeyi harfi harfine yazmak zorundalar. Bu anayasa olduğu sürece bu maddelerdeki tek harfe bile dokunmadan yeni anayasayı oylamaktan başka çareleri yok. Yani başkenti değiştirmek için hiç şansları yok.

Diyelim birileri aklına koysa, başkenti değiştirmeyi, -ki vardır bu kişiler- ve anayasanın 23. maddesine bir ek yapılsa: “Başkentin nüfusu 5 milyondan az olursa, başkent nüfusu 5 milyondan çok olan başka bir şehir olur.”

Buna hayır diyecek bir kurum olmalı.

DURUM-3

Anayasanın değişmez 2. maddesi: “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.” diyor.

Birileri çıksa laikliği uygulanamaz hale getirmeyi aklına koysa –ki her zaman bu kişiler olmuştur- ve 42 maddeye bir ek yapılsa “Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir.”

Hangisi olduğu belli olmayan bir yasaya gönderme yapılarak, o yasaya çok büyük bir güç yüklüyor. Hele bu anayasa maddesi değişsin, o yasayı yapmak veya değiştirmek sonra çok kolay.

2. Madde’de varolan laiklik ilkesini başka bir anayasa maddesi ve bir yasa ile by-pass etmek olanaklı olabilir.

Buna hayır diyecek bir kurum olmalı.

SONUÇ

Anayasanın değiştirilemez ilk 3 maddesi diğer maddelerin üzerindedir ve bu 3 maddeye uymayan değişiklikler iptal edilmelidir.

Ankara, 5 Şubat 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..