Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '17

 
Kategori
Teknoloji
 

Hayallerimiz ilham kaynaklarımız ve ekonomik büyüme

Ekonomik büyüme için internette istemediğiniz kadar kaynak bulabilirsiniz. Özetle bir kurumda (bu ülke ekonomisi de olabilir, tek bir işletmede olabilir) üretilen mal ve hizmetlerin değerler toplamı olarak tanımlanabilir ekonomik büyüme. Yineliyorum teyit edebilirsiniz herhangi bir kaynaktan. Yani ekonomik büyüme öncelikle matematik bir kavramdır. İçerikten bağımsızdır. Bu nedenle siz yüzlerce AVM yaparak da, isterseniz yüzbinlerce km yol, viyadük yaparak da ekonomiyi büyütebilirsiniz.

Dünyada denizin altına tüneli ilk biz yapmadık. Benim bildiğim Manş tüneli 1994 de hizmete açıldı ve neredeyse 40 km. si denizin altında. Ve daha sonra öğendim ki ilk öneri de 1802 yılında yapılmış. İlk hızlı trenin hizmete girmesi sanırım 1960 yılında. Şu anda 500 km hızın üzerindeler. Daha farklı teknolojilerle daha hızlıları üzerinde de çalışılıyor. Dünyada üniversitelerde (olumlu anlamda örnek alınabilir ülke diyebileceğimiz ülkelerin üniversitelerinde) bilim üretiliyor. Yapay zeka kavramı, eğer  izliyorsanız artık çok güncel ve artık daha önce de yazdım, yapılabilirliği değil, olası etik, hukuki ve tehlikeli boyutları tartışılıyor. Genetik, genetik tedaviler, insan ömrünü çok uzatma (yüzyıllar) ve hatta farklı bir boyutta ölümsüzlük kavramları araştırma konuları. Mars' a gidebilirlik değil,  Mars' ta koloni kurma konuları tartışılıyor. Doğa, tarım, enerji konularında artık yepyeni, temiz ve sürdürülebilirlik kavramları üzerinde araştırmalar yapılıyor.

Ve soru da tam da burada. Biz nelerden ilham alacağız ? Biz nelerle ilham verdiğimizi düşünüyoruz? Biz büyümeden ne anlıyoruz? AVM yaparak mı, bilim üreterek mi büyüyeceğiz?

Tercihlerimiz ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğini belirleyecek.

 
Toplam blog
: 226
: 558
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

15 Nisan 1959 İstanbul doğumluyum. Marmara üniversitesi siyasal bilimler fakültesi mezunuyum. Ancak ..