Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '13

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Hayat Nötrdür!

Hayat Nötrdür!
 

Hepimiz yaşamımızda bir çok olayla karşılaşıyoruz. Bazen tepkisiz kalırken bazen de tepkimizi ortaya apaçık bir şekilde koyuyoruz, hatta öyle bir zaman geliyor ki işin ölçüsünü kaçırıp, abartıyoruz verdiğimiz tepkiyi ve fakat bu ölçüsüz tepkinin farkına sonradan sonraya varıyoruz. Neden böyle olduğunu bazen anlayabiliyor, çoğu zaman ise anlayamıyoruz. Üstüne üstelik kendimizi haklı çıkarmak adına ''öyle gerekiyordu öyle yaptım'' ya da ''az bile yaptım, daha beterini yapmalıydım'' diyoruz kendimize veya çevremize.

Bu şekilde düşünmemizin tabi ki herkes için farklı sebepleri vardır. Ancak konuyu derinlemesine incelediğimizde durum biraz farklılaşıyor. Aslında bu zerzerişlerimizin tek bir sebebi ve sorumlusu vardır. Bu noktaya değinmeden önce, yandaki resme bakmanızı istiyorum. Gördüğünüz şey aslında sadece eğik bir çizgidir. Peki sizce çizgi nereye doğru eğik? Yani sizce çizgi iç bükey mi? yoksa dış bükey mi?.... Sizce cevap nedir? Belki bana kızacaksınız ama her iki seçenekte doğru cevaptır. Çünkü kimine göre iç bükey, kimilerine gere de dış bükeydir. Bu tamamen onu nasıl gördüğümüzle alakalıdır.

Çizgi deneyinde olduğu gibi, aslında olaylar tamamen bizim algımızla alakalıdır. İşte bu yüzden herhangi bir olay biri için iyi ve güzelken, aynı olay bir başkası için son derece kötü ve çirkin olabilir. Bu bakış açısına göre, geçmişte yaşadıklarımıza ve tecrübelerimize göre olayları anlamlandırırız ve öyle olduklarını zannederiz. Eğer böyle olmasaydı bugün yaşadığımız hayat çok farklı ve sorunsuz bir halde olurdu. Kısacası, yaşamımızdaki olaylar tamamen nötrdür. Bu sebepten dolayı, hayatımız da olaylardan ibaret olduğu için, diyebiliriz ki hayatta nötrdür. Ancak, biz onlara kendimize göre anlamlar yükleriz. Bu yüzden de hayatımızdaki olayların iyiliği ya da kötülüğü tamamen biz im sorumluluğumuzdadır. Onların doğruluğu ise bize bağlı bir değişkendir...


B.Ö.

 
Toplam blog
: 7
: 403
Kayıt tarihi
: 29.12.12
 
 

Bilkent Üniversitesi, Fizik Bölümü'nde okuyorum. Yönetimsel danışmanlık ve koçluk alanında ça..