Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '13

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Tepe prensibi

Tepe prensibi
 

Her insan istediği gibi bizde kendimize göre farklı farklı alanlarda iyi işler çıkarmayı istiyoruz. Bu amaç uğruna çabalıyoruz ve koşturuyoruz. Yani yaptığımız her neyse o alanda tepeye ulaşmak istiyoruz. Fakat bazen, her insanın hayatında olduğu gibi bizimde hayatımızda, ulaştığımız ya da ulaşamadığımız ''tepelerimiz'' vardır. Ulaşabildiğimiz her zirve bizi biraz daha güçlendirirken kendimizi de iyi hissetmemizi sağlıyor. Çokta iyi oluyor sonrası. Peki ya ulaşamadıklarımız? Onlar bizde nasıl bir etki bırakıyor acaba?

Herhangi bir negatif durum söz konusu olduğunda, o olaya sebep olan nedenleri inceleyerek daha akıllıca davranmış oluruz. Çünkü hiç bir zaman bardağı taşıran son damla değildir. Muhakkak olayın arkasında yatan farklı farklı sebepler vardır. Bu perspektiften bakacak olursak, başımıza gelen her olumsuzlukta olduğu gibi, belli bir konuda tepeye ulaşamayışımızın da görünür ya da görünmez bazı sebepleri vardır. Bunlar tabi ki herkes için aynı olmak zorunda değildir, kişiden kişiye değişebilirler. Fakat bu sebeplerin hepsi ortak bir noktada buluşurlar. İşte o nokta kolaylıkla gözden kaçırılabilir veya hiç farkına bile varılamayabilir. Aşağıdaki resme bakacak olursak, okların dizilişleri adeta bir tepeyi andırmaktadır.

 

 

 

Temelde hedeflerimiz bu iki basit basamaktan oluşmaktadır. Öncelikle hepimiz kendimize bir tepe belirleriz. Oraya ulaşabilmek için karar veririz ve sonrasında sebat ederek oraya ulaşabiliriz. Belirlediğimiz o tepeye ulaşmışsak kendimize yeni bir hedef belirleriz. Çünkü her hedef aslında ulaşmamız gereken bir noktadır. Bu yeni hedefte artık bizim için çıkmamız gereken yeni bir zirve olur. Eğer yeni hedefimize ulaşamıyorsak o zaman geri dönüp şöyle bir arkamıza bakmamız gerekir. Çünkü bir önceki tepede yani '' karar vermek'' aşamasında yapıp ettiklerimizin sonuçları, bizim karşımıza ''sebat etmek'' kısmında çıkar. Yani yanlış karar yanlış bir sonuç doğurur diyebiliriz. Aynı döngü terstende düşünülebilir. Yani vadide ki davranışlarımız da tepede ki sonuçlarımız olacaktır.

Burada dikkat etmemiz gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan bir tanesi; tepedeki aldığımız kararlardır. Çünkü bildiğimiz üzere tepedeyken her şeyi çok daha net olarak görebiliriz. Yani tepedeyken aldığımız bir karar, biz uğraştayken alacağımız karardan çok daha iyi sonuçlar doğuracaktır. Diğer yandan, sebat etme aşamasında yapmamız gereken en önemli şey ise ısrarcı olmaktır. Bir çok şeyde olduğu gibi başlangıç kolay olmayabilir ya da bir takım engellerle karşılaşabiliriz. Eğer vadideyken ısrarcı olabilirsek, daha iyi kararlar alabileceğimiz, daha yüksek bir tepeye çıkma şansı elde edebiliriz. Böylelikle kendimiz için belirlediğimiz hedeflere ulaşabilir hale gelebiliriz. Bu durum da bizi hiç şüphesiz olumlu yönde etkileyecektir.

Sonuç olarak; tepeler, vadiler, zirveler veya hedefler hayatımızın her anında olmuştur ve olmaya da devam edeceklerdir. Bunlardan bazıları başarıyla sonuçlanırken bazıları da başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Burada önemli olan şey, başarısızlığa neden olan perde arkasında ki sebepleri keşfedebilmektir  Bu yüzden, kendimize belirlediğimiz hiç bir hedef için olumsuz düşünüp, gözümüzde büyütmemeliyiz. Çünkü ünlü bir düşünürün dediği gibi; bir tepeye vardıktan sonra anlarsınız ki daha ulaşılacak bir çok tepe vardır.

B.Ö.

 

 
Toplam blog
: 7
: 403
Kayıt tarihi
: 29.12.12
 
 

Bilkent Üniversitesi, Fizik Bölümü'nde okuyorum. Yönetimsel danışmanlık ve koçluk alanında ça..