Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '11

     
    Kategori
    Psikoloji
     

    Hayata yenik başlayan çocuklar

    Hayata yenik başlayan çocuklar
     

    Yetiştirme yurdunda büyüyen çocuklar. Onlar hayata yenik başladılar. Yurda bırakılmalarının bir sebebi var bu çocukların. Kimisi doğduğunda kimsesizdi, herhangi bir yerde ağlarken bulundu. Kimisine ailesinin bakma gücü yoktu. Kimisinin annesi -babası psikolojik problemliydi. Küçücük bedenleri şiddetle erken tanıştı. Hem de en yakınlarından. Ardından yetiştirme yurdunda devam edecek hayatları başladı. 

    Hayata yalnız başladılar. Onlara el uzatan bir çok koruyucu aile ve bir çok görevli olsa da, kalabalığın içinde bir kimsesizlik yaşıyorlar.. Bir çok sosyal aktiviteye katılıyor, yüzüyor, spor yapıyor, yazı yazıyor, koşuyor, gülüyor, oynuyorlar. Birçok yardım eli onların bir gülümsemesi için çalışıyor. 

    Çocukluk insan hayatının en önemli bölümüdür. Hayatın temel taşları bu yaşlarda atılır. Kişinin genel ruh hali biçimlenir. Anne ve baba sevgisi. Hiç kimse anne ve baba sevgisinin yerini dolduramaz. En mutlu, en umarsız, en yaramaz halleri anne ve baba sevgisiyle ortaya çıkar. Bu çocukların bir tarafı hep eksik kalacak. Bir aile içinde, gece annesinin öperek uyutacağı geceleri hiç olmayacak. Umarım bir çoğu çok başarılı ve iyi yerlerde olacaklar. Ama yaş 60 da olsa, anne dediğinizde gözleri dolacak. 

    Yıllar çabuk geçiyor. Yurtta büyüyen çocuklar şu an neler hissediyor. Bir yanları hep eksik olsa da, çoğu zaman bize bunu fark ettirmiyorlar. Yüzlerine bakınca mutlular sanıyoruz. Belki işyerinde, belki aynı sokakta, belki alt komşumuz, bilmiyoruz. Çoğu bunu saklıyor. Sanki bu kendi hatalarıymış gibi çoğu bunu saklıyor. Yolda annesinin sarılıp öptüğü bir çocuk görünce gözleri dolar. Ya da babasına sarılan bir çocuk görünce. Bunlar bizim için ne kadar kolay şeyler değil mi? Onların ellerinden tutan anne ve babaları olmadı çünkü. Bir tarafları o yüzden hep eksiktir. 

    Her ne sebeple bu çocuklar yuvalarda yaşamak durumunda kalıyorlarsa, umarım bu nedenler bir an önce azaltılır. Daha bilinçli bir toplum için önümüzde çok uzun yollarımız var. Her ne sebeple olursa olsun, o çocukların bunu seçme şansları yok. O yüzden onlara bunu yapmaya hiçbirimizin hakkı yok. Geleceğin sağlıklı toplumları için, ruhsal açıdan doyuma ulaşmış, sağlıklı bireylere ihtiyacımız var. 

    Dünyanın gerçekleri var, bu çocuklar da onlardan biri. Bayram yakın, haftasonu tatilimiz var. Onlara ayıracak vaktimiz umarım vardır. 

     

     

     
    Toplam blog
    : 1
    : 1386
    Kayıt tarihi
    : 19.08.11
     
     

    Ben bir Tıbbi Sekreterim. İktisat bölümünü okumaya devam ediyorum, etmeye çalışıyorum. Türkiyenin bi..