Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '06

 
Kategori
Astroloji
 

Hayattaki şans faktörü

Hayattaki şans faktörü
 

Şans güzel birşeyidir. Herkes kendisinde olmasını ister ama nasıl ulaşacağını bilmez...

Şans faktörünü hangi açıdan irdelemek gerekir acaba? Çünkü bu faktör, hayatınızın birden bire değişmesine neden olabilecek güçtedir. Bir tür görünmez bir kuş çeşidi midir şans, omuzuma ansızın konan, yoksa oralarda bir yerlerde "şans geni" mevcut mudur?

Kuşkusuz, eğer gerçekten çalışıyorsanız, çabalıyorsanız veya birşeyleri başarmaya çalışıyorsanız şansın mutlaka size uğrayacağı inanılır. Şans, çalışanın yanında olabileceği gibi, ilgisiz durumlarda ilgisiz kişilerin karşısına da çıkabilir.

Şans deyip geçerek, şansın sadece tesadüfi bir olgu mu olduğuna inanmalıyız, yoksa bu evrenin yaratılışı kadar eski bir geçmişe sahip olan bir faktör olarak "olasılık" kavramının var olma sebebi olduğuna mı inanmalıyız? Öyle ya, matematikte olasılık ihtimali vardır ve %1 gibi bir ihtimalin gerçekleşmesini şans faktörü mü sağlamaktadır?

Şans faktörünün yanısıra, bir de şanslı kişiler vardır. Öyle ki, bu tip kişiler herkes gibi "hayatın engellerine" takılıp düştüklerinde, herkesten farklı olarak hep "dört ayak" üzerine düşerler. Oysa ki, dört ayak üzerine düşmeyi başaran tek canlı kedilerdir, o zaman bu tip kişilerin "kedisel" düşüşlerini nasıl açıklamalıyız?

Şanslı kişilerde bu faktör sık sık oluşmaz ancak ortalama bir kişiden daha çok "şanslı durumla" karşılaşır. Sanki, bu tip kişilerde genelde "şeytan tüyü" var olduğunu tahmin ederiz ve bu haliyle bu faktör genetik bir olgu gibidir, babadan oğula geçen.

Yoksa aslında şans faktörünü, karşımıza çıkan fırsatları doğru olarak kullanmak ile açıklanabilir mi? Kanımca, bu bir tanımlama olabilir, ama genel bir tanımlama olmaz çünkü "fırsat-dışı" oluşan şans olaylarını nasıl açıklanmalı o hade?

Belki de, şans faktörünü metafiziğe bağlamalıyız. Veya astrolojiye de bağlamamız mümkün olabilir çünkü gezegenlerin ve yıldızların hareketleri ile yarın nasıl olacağımız hakkında fikir yürütüyoruz ve bunlardan bazıları şaşırtıcı derecede doğru da çıkabiliyor. Ve bu gezegenler dolayısıyla astrolojinin, şans faktörünü bize açıklamaya yardımcı olabilecek en yakın unsur olabilir.

Belki de aslında şans dediğimiz şey, başka bir gezegende paralel bir hayat yaşayan kendimizin, bize sunduğu bir armağanıdır.

 
Toplam blog
: 112
: 3643
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

İstanbul'da doğdum. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunuyum. Felsefe, sanat tarihi, müzik özel i..