Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '13

 
Kategori
Siyaset
 

HDP BDP den farklı mı?

HDP BDP den farklı mı?
 

facebook/ HDP Haber sayfasından alınmıştır.


Kurucuları arasında Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk' un da bulunduğu Halkların Demokratik Kongeresi (HDK) partileşme kararını alarak HDP (Halkların Demokratik Partisi) kuruldu.

BDP milletvekili olan Ş. Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü' nünde bulunduğu üç milletvekili de istifa ederek bu partiye girdiler.

Kurulan partinin kendi facebook sayfalarından HDP; yerel seçimlerde ezilenlerin, işçilerin, emekçilerin, Kürtlerin, Alevilerin, Kadınların, LGBTİ' lerin (lezbiyen, gay, biseksüel, trans) tek seçeneğidir. Sloganı görülmekte.

Partileşmeye gidilmesinin sebebi açıklandığı gibi mi?

Sanmıyorum.

Geçmişte PKK Kürt mücadelesi veriyorum diye yola çıkmış döktüğü tüm kanların yanında mücadelesini verdiğini söylediği masum yüzlerce Kürt bebeğin, yaşlının, kadının kanını dökmüş ve sonrasında ellerinden bu kanları silememişti.

2008 yılında en son kurulan BDP onun siyasallaşmış bir versiyonu görüntüsünden dışarı çıkamayıp Türkiye partisi olamamıştır.

Şiddet istemeyen ve geçmişte bir şekilde PKK tarafından kanı dökülen Kürtlerin akraba eş ve dostları hiç bir zaman gerek BDP gerek ondan önce kurulmuş aynı çizgideki partilere sıcak yaklaşmamıştır.

Dolasıyla bu şiddete karşı olan Kürt kesim hiç de azımsanmayacak bir çoğunluğu oluşturmaktadır.

Üstüne birde Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan diğer ırklara mensup insanlarda BDP' ye olumsuz yaklaşım da bulununca; yalnızlaşma başlamıştır.

Ortaya çıkan oluşumlar gerek içten gerekse dıştan yapılan etkilerle yani çıkar çatışmaları ile yıpranır. Şiddetle bütünleşmesine rağmen PKK da bu süreç oldukça uzun sürmüştür.

Zira Türkiye Cumhuriyetinin bugüne kadar uyguladığı terörle mücadelede ki bir çok stratejik hata PKK' nın beslenme damarlarını oluşturmaktaydı.

Her türlü yasal ve yasa dışı faaliyetlerden elde edilen ekonomik değeri yüksek kazançların oluşturduğu rantın paylaşımı eklenince ve örgüte ihanet olarak nitelendirdiği söylem ve eylemler için kaçınmadan kesin ölüm cezalarını uygulaması (korku gücü) da PKK' nın içinde çok büyük çıkar çatışmasına girmemesine neden olmuştur.

Öküz altında buzağı aramak gibi bir niyetim yok.

Yukarıda ana hatları ile çizdiğim konularda bugün alınan tedbirler PKK' yı kaçınılmaz bir çizgi değişimine yönlendirmiştir.

Üstelik IKDP lideri Mesut Barzani Irak' takı bölgesel Kürt parlamentosunun 21 Eylül 2013 tarihinde yapılan seçiminden sonra aldığı %53 lük oyla bölgenin tek hakim Kürt unsuru olduğunu ilan ederken PKK' nın bu bölgedeki siyasi oluşumu görünümündeki PÇK Kürt parlamentosuna üye dahi gönderememiştir.

Yani PKK aslında başarısız bir siyasallaşma süreci yaşamıştır. PKK' nın siyasal kolu görüntüsü veren BDP de tüm bu süreçler nedeni ile Türkiye partisi olamamıştır.

Şimdi HDP, BDP' nin başaramadığını başara bilir mi?

Bir bilinmez, zaman gösterecektir. Geçmişteki yanlışlardan çıkarımlar sonrası sağ duyu hakim olur ve umarım terör gerçekten bir an önce biter.

Bir yılı aşkın süredir dökülmeyen kan sonsuza kadar dökülmez. Aşırılığın aşırılığı doğuracağı, akılcı bir siyasal değerlendirmenin ardından hoş görünün bulunmaz bir nimet olduğu hiç bir zaman unutulmaz.

 
Toplam blog
: 371
: 835
Kayıt tarihi
: 14.02.09
 
 

Adalet önce kendimizde başlamalı ve haksızlıklar sorgulanmalı  ve hataların, afetlere dönüşmeden ..