Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Hedefleriniz gerçekleşmiyor mu?

Hedefleriniz gerçekleşmiyor mu?
 

2012 yılına az bir zaman kala çoğumuz, her yeni yıla merhaba derken yaptığımız gibi, bu  yeni yıl için de kendimize yeni hedefler koymaya başladık bile. Acaba kaçımız 2012 yılı içinde hedeflerini gerçeğe dönüştürebilecek?

Nasıl oluyor da bazılarımız her defasında hayallerini hedefe, hedeflerini de gerçeğe dönüştürerek başarıyı yakalarken, bazılarımız ise hedeflerini yalnızca hayallerinde platonik olarak yaşayıp, bir pergel misali hep kendi çevresinde dönenip duruyor?

Başarılı insanlar gözlerini kapadıkları zaman nasıl bir hayat yaşayacaklarını ve nelere ulaşabileceklerini açık ve net olarak görebilen insanlardır.Çünkü bu kişiler yaşamlarına dair hedeflerini net olarak belirlemiştir. Hedeflerimiz, düşüncelerimizin netleşmesini böylece, zamanı doğru, karşımıza çıkan fırsatları da farkına vararak etkili kullanmamızı sağlar. Bu nedenle, gerçek hedefleri olan insanlar, hedefe giden yolda hayatla kavga değil uzlaşı ve işbirliği içinde olurlar. Hayat, kendisiyle uzlaşma içinde bu kişilere, önlerine çıkan engelleri daha kolay aşma gücü ve esnek davranma yeteneği kazandırır.

Ulaşacak hedefi olmayan ya da gerçek hedefini bulamamış insanlar ise freni patlamış bir arabaya benzer, nereye çarpacakları, ne zaman duracakları, kendilerine ve etrafındakilere ne gibi zararlar verecekleri hiç belli olmaz. Bu kişilerin belirlenmiş net hedefleri yoktur, ya da tam olarak ne istediklerini farkında değildirler. Claude Bernard'ın o meşhur sözü gibi ''Aradığını bilmeyen, bulduğunu anlayamaz.Siz ne yapacağınıza ve nasıl yapacağınıza  karar veremezseniz, hayat da sizin için neler sunacağını bilemez. Hayattan istediklerinizi alamadığınız sürece doğal olarak, hayata karşı hep kavgalı ve küs olursunuz. Belirsizlik durumu, bir yandan sizin hareket geçmenizi engellerken, öte yandan da motivasyonunuzu düşürerek, fikir uçuşmalarına, düşünce karmaşalarına ve odaklanamama sorununa yol açar. Bunların hepsi, hedefin net bir şekilde belirlenmemiş olmasından kaynaklanır. Oysa hedef belirlemek, görünmeyeni görünür hale getirmenin ilk adımıdır. Aslında motive olmayan ya da edilemeyen insan yoktur. Sadece kendi doğru hedefini henüz bulamamış insan vardır.

Bazen insanlar birçok şeyi istediklerini sanabilirler. Burada ağızdan çıkan istekle, kalpten çıkan isteği ayırmak önemlidir. Hepimizin çevresinde, sürekli  yapmak istediği birçok şey olduğunu söyleyen, ancak istediklerini bir türlü gerçekleştiremeyen  insanlar vardır. Bu kişileri biraz yakından tanıma şansınız olursa, gerçekte onların yaşamlarında tutkuyla istedikleri bir hedeflerinin olmadığını bu yüzden de hiç bir konuya  tam olarak odaklanamadan sadece  fikir uçuşmalarıyla zamanlarını harcadıklarını fark edersiniz.

Kişinin kendisi için doğru olan hedefi belirleyerek, sonuca ulaşabilmesi ancak, ''sahip olduğu değerlerin de hedefini desteklemesi'' ile mümkün olur. Burada öncellikle kişinin kendi değerlerini, yani hayatta kendisi için öncelikli ve önemli olan temel kavramların neler olduğunu (aile bağları, sevgi, saygı, para, başarı, itibar, ünvan vb.) farkındalık içinde olması gerekir. Sonuç olarak; kendimize hangi hedefi koyarsak koyalım, değerlerimizle örtüşmeyen hedeflere hiçbir şekilde tam olarak odaklanamayız ve hedefe giden yolun bir yerinde tıkanıp kalırız. Çünkü, gerçek hedefler kaynağını temel değerlerimizden alır ve bu kaynak sayesinde beslenip, büyüyerek gerçekleşir. Bu güne dek kendinize defalarca aynı hedefi koyup, bu hedefi bir türlü gerçeğe dönüştüremediyseniz cevabı sahip olduğunuz temel değer kavramlarında aramanızı öneririm.

Şu halde hayatla uzlaşabilmek için kendinize,

  • Öncellikle ''Hayattan ne istediğinizi'' sorun.
  • Hayattan istediğiniz şeyingerçek hedefiniz olup olmadığını anlamak için ise, bu hedefin sahip olduğunuz değerlerle örtüşüp örtüşmediğini, değerlerinizin bu hedefi besleyip beslemediğini kendi kendinize sorgulayın.
  • Eğer hedefgerçek hedefiniz ise;hedefe giden yolda

atmaniz gereken adımları zamanında, ertelemeden ve vazgeçmeden atın .

 

 

Mutlu yıllar…

 

Dr. Füsun UYSAL

Yaşam Koçu & NLP

www.fusunuysal.com

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 8
: 2334
Kayıt tarihi
: 16.12.11
 
 

1989 Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. 21 yıl tıp doktoru olarak  bir kamu hast..