Hem emperyalist hem solcu olunur mu ? Kim solcu olur ? / Siyaset / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '08

 
Kategori
Siyaset
 

Hem emperyalist hem solcu olunur mu ? Kim solcu olur ?

Hem emperyalist hem solcu olunur mu ? Kim solcu olur ?
 

http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://bp1.blogger.com/_gL4N3uYQG50/RnFPF9hzJKI/AAAAAAAAAL


Sol söylem ne demek ya da solcu kim. Kim kimin solunda kim kimin neresinde. İlginç bir kavramdır aslında solcu olmak. Bir biriyle hiç alakası olmayan insanlar bile kendilerini solda ifade edebiliyorlar. Örneğin Hitler nasyonal sosyalist partinin başındaki bir insandı. Yani kendini solcu olarak görüyordu. Ya da Stalin kendisini soldan başka bir yerde mi düşünürdü. Kuşku yok ki sol kavramı durağan ya da tek bir şey değil. Ancak iki makas arasının bu derece açık olması da üzerinde durulması gereken bir konu.

Peki solun temeli nedir. İnsanlık tarihi hep ezen ve ezilen, sömüren ve sömürülenlerin mücadelesi şeklindedir. İşte sol da burada kendini hep ezilenin tarafı yada sömürülenin tarafı olarak tarif eder. Örneğin sol sömürülen işçi tarafını temsil ederken sağ ya da sermaye kendini hep patronun tarafı olarak tanımlamıştır. Ya da topraksız çiftçinin yanında olma iddaası solda iken, toprak ağalarını ve çıkarlarını korumak sağa düşmüştür.

Devletler arasında da durum aynıdır diyebiliriz. Örneğin arap baas partileri ülkelerini sömüren emperyalistlere karşı kendini sömürülen halkı için solda tanımlamıştır. Ya da Venezüella da Hugo Chavez icraatlarında hep emperyalist sömürgeye karşı net bir tutum sergilemiştir. Şüphesiz ki Latin Amerikada ki sol dalgada çok önemli bir yeri vardır. Brezilyada ki sosyalist devlet başkanı Da Silva sömürgeye, IMF ye karşı uyguladığı politikalarla sol dalganın büyük ivme kazanmasını sağlamıştır. Örnekler arttırılabilir. Ancak burada ortak nokta şudur; emperyalizme ve sömürüye karşı bir duruş vardır. Bu duruş çok netdir üstelik.

Gelelim ülkemize. Bizde ise kendini sol olarak niteleyen insanlarda emperyalizme ve sömürgeye karşı net bir tavır yok. Daha doğrusu hiçbir tavır yok. Tavırdan da ziyade emperyalist ve sömürgeci güçlerin arkasındaki safta yer alma var. Sol bunun neresinde? Emperyalist devletlerin artık işgali ya da sömürmeyi topla tüfekle değil fonlarla, sivil toplum örgütleriyle, kadife devrimlerle, turuncu devrimlerle yaptığı gün gibi ortada dururken buna hiç ses çıkarmamak yada bu organizasyonların içinde ve arkasında yer almak solculuğun neresinde. Emperyalist ülkelerden gelen insan hakları, demokratikleşme, sivil insiyatif, açık toplum yaklaşımları Bosnada nerede? Raunda da nerede? Irakta nerede? Filistinde nerede? Çeçenistan da nerede? Kosovada meydandayken Osetya, Abhazya ve KKTC de neden yok. Tamam bunları da geçtim, Guantanamo da nerede?

Emperyalizmin karşısında olmayan bir söylem solda olamaz. Şu ayrımı da yapmakta yarar var, her emperyalizmin karşısında ki söylem de soldur diyemeyiz. Çünkü dış sömürüye karşı iç sömürünün yanında yer almakta sol değildir. Aslolan sömürünün karşısında yer almaktır. Chavez, Da silva ve Putin bu konudaki en güzel örneklerdir.

 
Toplam blog
: 166
: 1969
Kayıt tarihi
: 30.09.06
 
 

Sıcak bir Ankara yazında, 1975 yılında doğmuşum. İlk gençliğim Ankarada geçti. Üniversite yılları..