Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Her Canlı için Kışın dışarıda kalmak zor

Kış kendini iyice hissettirmeye başladı. İnsanlar kadar hayvanlar da kışın bu çetin, olumsuz ve zor şartlarından etkilenmeye başladılar.

Her canlı için, dışarıda kalmak hayli zor ve meşakkatli oluyor.

Hayatta kalabilmek, yaşama tutunabilmek için, her canlının yoğun gayret ve çaba sarf etmesi gerekiyor.

Sabah işe gitmek için evden çıktığımda, okula gitmekte olan birkaç çocuğun kaldırımın bir köşesinde toplandıklarını gördüm.

Hava çok soğuktu. Merak edip yanaştım. “Hayırdır çocuklar, bir şey mi var?” dedim. Bu güvercin ölmüş, ona bakıyoruz, alıp kenara koyacağız amca,” dediler.

Şahit olduklarıma hem üzüldüm, hem sevindim.

Üzüldüm, çünkü olumsuz, sert hava şartlarının hâkim olduğu bu günlerde, hayvanların ve özellikle uçan kuşların yaşamlarına devam etmeleri hayli zordu. Geceleri havaların eksi derecelerin hayli altına düşmesi neticesinde, güvercinler, serçeler, kumrular, hem açlıktan, hem de soğuktan donarak ölüyorlar.

İşte bu zavallı güvercin, onlardan sadece bir tanesiydi. Bu güvercin de bulunduğu yerden, belki yiyecek bir şeyler bulmak umuduyla çıkmış olmalı ki soğuğa fazla dayanamayarak, donmuş ve kaldırıma düşmüştü.

Bu sadece görünen bir tanesiydi. Bulundukları yerden çıkamayan, açlıktan ve susuzluktan ölen daha nice kuşlar, kedi, köpek ve farklı canlılar var.

Aşırı kar yağışları, donan sular ve yiyecek alanlarından yeterince faydalanamayan doğada yaşayan vahşi hayvanlar, açlığını giderme ve yiyecek bulmak ümidi ve içgüdüleriyle insanların yaşadıkları alanlara inmeye başladılar. Bu da birçok sıkıntıyı ve korunma zafiyetlerini ortaya çıkarmaktadır. Böylece hem vahşi hayvanlar, hem de köylülerin sahip oldukları hayvanları telef olmaktadır. Kimi zaman da insanlara saldırılar neticesinde, hayatını yitirmelerine sebep olmaktadır.

Sevindim, çünkü kuş, kedi, köpek gibi canlılara olan hayvan sevgisinin böylesine var olmasına sevindim. Çocuklarımızda ki bu hayvan sevgisi, acıma duygusu, vicdani olgusu ve merhameti beni son derece mutlu etti. Ölen bir kuş da olsa, ona üzülerek, bulundukları yerden kaldırarak, kaldırımın bir kenarına koyma eğitim ve kültürüne sahip olmuşlar. Bravo doğrusu!

Yoğun olumsuz kış şartları, her tarafı etkisine almış görünüyor; ama özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan soğuk havalarda; yaşamlarını güç, zor şartlarda devam ettiriyorlar.

Gece saatlerinde etkili olan şiddetli soğuklar; parklarda bulunan süs havuzlarındaki suların buz tutmasına neden olurken, kedi ve köpeklerin su ihtiyacını karşılamasını da zorlaştırıyor. Buz tutan süs havuzundan su içmeye çalışan kedilerin, köpeklerin, kuşların durumu hayvanların yaşadığı zorluğu göstermektedir.

Yoğun kar yağışları, suların buz tutması, hayvanlara yeteri kadar korunma ve barınma yerlerinin olmamasından dolayı, donmakta olan hayvanlar, insanı son derece rahatsız ediyor, yüreğinde tarifi mümkün olmayan bir huzursuzluk, mutsuzluk veriyor.

En son, Siverek’te donan eşekleri gördüğümüzde, içimiz cız etmişti.

Onları başıboş bırakıp, karda, kışta dışarıdaki şartlarda yaşamaya zorlayanlara eminim ki hepimiz kızdık, belki de lânetledik.

Kuşlar, kediler, köpekler gibi daha birçok canlının bu kış günlerinde yaşamlarını devam etmeleri için, elbette yapılabilecekler, yapabileceğimiz şeyler muhakkak vardır.

Hemen herkesin yediklerinden artan ekmek kırıntıları ve yiyecek artıkları eminim vardır.

Yemek artıklarını ve ekmek kırıntılarını penceremizin pervazlarına, balkonların bir köşesine koyabiliriz. Kuşlar için ufak evcikler yapabiliriz.

Evimizin etrafına belirli yerlere kediler, köpekler için yiyecekler koyabilir, barınaklar yapabiliriz.

Havaların güzel olduğu zamanlarda, hangimiz kuş sesleri duymak istemez, hangimizin içine huzur dolmaz, kedilerin miyavlamalarını, köpeklerin o havlamalarını kim istemez. İnsanlar, hayvanlar, bir bütünün tamamlayan parçalardır. Unutmayalım, herkes birbirine muhtaçtır. Günü gelir şartlar, sıkıntılar ve zorluklar herkes için geçerli olabilir.

 

Kerim BAYDAK

kbaydak61-artan@hotmail.com 

 
Toplam blog
: 1022
: 214
Kayıt tarihi
: 06.11.12
 
 

Kerim BAYDAK 01.01.1961  ADIYAMAN  doğumlu.. 2003 yılında Anadolu Üniversitesi  İşletme Fakultesi..