​ Her hakim ve savcıya birer koruma verilirse, güvenlik zafiyeti ne olacak? / Güncel / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '12

 
Kategori
Güncel
 

Her hakim ve savcıya birer koruma verilirse, güvenlik zafiyeti ne olacak?

Her hakim ve savcıya birer koruma verilirse, güvenlik zafiyeti ne olacak?
 

Bu günlerde herkes korunma peşinde…

Hâkimler savcılar hepsi korunma istiyor…

Özel yetkili ve etkili hâkim ve savcıların dışında koruma verilen pek az adalet personeli olmasına rağmen, herkes bir şekilde korunmak için emniyete başvuruyor.

Akıllara şöyle bir soru gelmiyor da değil. Savcılar ve hâkimler koruma mı istiyor, korunma mı? Yoksa kendilerine getir götür yapacak bir hizmetli mi?

Onlarca kere şahit olduğu bu tip korumalar, maalesef getir götürden başka işe yaramıyorlar.

Birde savcılar ve hâkimlerin silah talepleri var.

Bu talepler karşılansa, o savcılar, hâkimler kendilerini koruyabilecekler mi?

Onca silahlı eğitim alan polis ve asker bireysel terör karşısında kendisini koruyabiliyor mu?

Hâkim ve savcılara verilecek silahların bir caydırıcılığı olabilir mi?

Ben zannetmiyorum. Çünkü silahı taşıma zordur. Hele hele belli zamanlarda kullanmak çok daha zordur.

Hâkim ve savcılar bu silahları taşır ve kendilerini korumaya çalışırlarsa, daha çok tehlikeye maruz kalırlar. Ölüm riskleri daha da artar. Çünkü en küçük bir harekette ellerini bellerine attıkları anda, karşısındakini tahrik eder ve silahın ateşlenmesine neden olurlar.

Bireysel terör eylemleri koruma ile bile önlenemez. Terörü önlemek için sağlam istihbarat ve iyi bir ekonomi şart. Terörün beslendiği ortamların kurutulması, teröre giden yolların tutulması gerek. Daha önceleri yaya olarak faaliyet gösteren terör örgütü mensupları artık motorize ve eylem sonrası anında ortadan yok olabiliyorlar.

Terörün sonlandırması için terör örgütü üyelerinin bölgeden destek görmemesi gerek. Gördüğümüz kadarıyla terör örgütü elamanları çok büyük kesimden destek görüyor.

Böylesi bir ortamda, hâkim ve savcıların silahlandırılması veya birer koruma verilmesi ne işe yarar? Bence sadece devlete küflet getirir.

Bu savımızı şöyle bir örnekle güçlendirebiliriz. Örneğin, güneydoğuda görev yapan hâkim ve savcıların her birini en az bir koruma görevlisi verelim. Bu bölgede görev yapan hâkim ve koruma sayısı ne kadardır dersiniz?

Bence en az 4-5 bin civarında!

Bu kadar polisi özel korumaya verdiğiniz zaman bölgede var olan güvenlik zafiyeti daha da artar. Var olan güvenlik zafiyetini gidermek için daha fazla polis alınıp, bölgeye daha fazla polis göndermek gerekir.

Benim naçizane bir önerim olacak. Bu gün sayıları polis sayısını geçen Özel Güvenlik Görevlileri bu alanda eğitilip, özel koruma göreviyle görevlendirilebilir.

Tıpkı köyleri korumak için hayata geçirilen Geçici Köy Koruculuk sistemi gibi…

Gerçi geçici köy koruculuk sistemi terörün önlenmesinde fazla etkili olmamış, devlet yanlı köyler için hayata geçirilmiş olsa da, onlar ancak kendilerini koruyabilmişlerdir. Birçoğu ülkenin bu hale gelmesinde başrol oynamış, çeşitli olaylara karışmıştır.

Tabi en önemli sorunlardan birisi de, özel koruma istenilen polis ve askerimiz kendisini koruyabiliyor mu? Kendini koruyabilmiş olsa, bu kadar şehit verir miydik?

Ülkemiz 1984 yılından bu yana, tam tamına 6.907 şehit vermiş, şehit sayısının bu kadar çok olması, polisimizin ve askerimizin yeterli eğitimi almadığını gösteriyor. Böylesi bir zamanda hâkim ve savcılara verilecek koruma görevlileri, kendilerini koruyamazken, hâkim ve savcıyı nasıl koruyacak?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..