Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '14

 
Kategori
Güncel
 

Herhangi bir engele sahip olmayanlar da bilsinler ki her engelsiz insan bir engelli adayıdır

Herhangi bir engele sahip olmayanlar da bilsinler ki her engelsiz insan bir engelli adayıdır
 

Uluslararası Engelliler Günü (İngilizce:International Day of Disabled Persons) 1992 yılından bu yana 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından uluslarararası bir gün olarak kabul edilmiştir. Bu günde dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir. Bu aktiviteler genellikle ücretsiz olup, gönüllülüğe dayanmaktadır. Hükümet desteği ve sivil toplum organizasyonlarıyla birlikte bu günün kutlanması çeşitlilik göstermektedir. Her yıl bu gün için değişik bir tema edinilmektedir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Uluslararas%C4%B1_Engelliler_G%C3%BCn%C3%BC

Bugün bu konuda yazmak istedim, kısmen engelli vatandaşlarımızı anlayabiliyorum. Amacım bu günü kutlamak gibi bir saçmalık değil asla. Farkındalık yaratmak istiyorum, empati kurmak mesela.

Ülkemizde engelli olarak yaşamak Türkiye nin bedensel engelli olması nedeniyle zor olan durumdur. engelli olan insanlar değil şehirlerdir, yapılardır genelde. Ve bu kötü yapılaşmaya izin veren kurum ve merciler asıl özürlüdür bana göre.

Güzel ülkemin kanun yapıcı ve uygulayıcılarının pek dikkate almadığı hususların başındadır engelli olarak yaşayanların çektiği zorluklar. Bedensel engelli olmak da aynı yaşlı olmak, çocuk olmak, kadın olmak gibi gereksiz ve önemsenmeyen bir hadisedir ve zordur.  Engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştıran hiçbirşey olmadığı gibi herşey zorlaştırmak üzerine kuruludur.  Çok afedersiniz ama zihinsel olarak normal görüntüsü altında engelli olanlara tüm kapılar açıktır, hayat çok rahattır. Görme engelliler için özel yapılan işaretlerin üzerine araba parkeden kalben özürlü çok afedersiniz insan demek istemiyorum h....nlar var maalesef bu ülke de. Bir defasın da kendisine bu konu da müdahale ettiğim bir sürücü üzerime bile yürümüştü.

Engelli olmak olmayanların anlamayacağı, farketmeyeceği birçok zorluğu da beraberinde getirir günlük hayatta. İster doğuştan, ister sonradan...  Ülkemiz de engelli insanlara özürlü olarak hitap ediliyor.. Halbuki  hastanede tanıştığım engelli bir arkadaşımın bana daha önce söylediği gibi; "onların  özrü yok, engelleri var".

Aslında Türkiye de 8 milyonu aşkın engelli vatandaşımız varmış. Ama evden dışarıya çıktığımız zamanlar da maalesef pek engelli arkadaş göremiyorum. Nedeni sizce şu olabilir mi? Şehirlerimizin ve binalarımızın fiziksel yapılarının onlara göre yapılmamış olması mesela.  Ya da onlara karşı ya rahatsız edici bakışlar ya da insanların onları göz ardı edip yanlarına bile yardım için yaklaşmamaları olabilir mi? . Ya da dışarı çıksalar bile onlar için devletin sağladığı kolaylıklar neler olabilir ki?  Ya da engelliler için üst geçitlere asansör yaptırıyorlar, ya asansör çalışmıyor ya da çalışsa bile eli, yüzü düzgün bir engeli olmayan vatandaş kullanıyor olabilir mi?

Ülkemiz de yaşayan engelli vatandaşlarımızı sadece engelliler haftasında hatırlama durumuna mı üzülmeli ya da devletin göz boyamak için yaptığı, ''bakın yaptık işte'' diye göstermelik olan düzenlemelerine mi üzülmeli sizce..

UNUTMAYALIM LÜTFEN…. Herhangi bir engele sahip olmayanlar da bilsinler ki her engelsiz insan bir engelli adayıdır kesinlikle. 

 
Toplam blog
: 146
: 762
Kayıt tarihi
: 02.05.14
 
 

İnsanları ve yaratılmış tüm canlıları severim. Yazmak amatörce de olsa hayatımda bir süredir var...