- Kategori
- Dünya
Herkes uçtu Amerika uçurdu

Herkesin Uçtuğu Ülke Türkiye
Havayolu şirketlerimiz Maaşallah dünyayı taşımayı sürdürüyorlar.
Ülkemizde neredeyse uçağa binmeyen kimse kalmadı gibi bir durum söz konusu.
Uçakla yolculuğun zaman ve hız yönünden avantajları saymakla bitmez ve bunları herkes biliyor.
Ben burada biraz uçak maliyetlerinden bahsetmek istiyorum.
Amerika’dan aldığımız uçakların tanesinin maliyeti 130-250 milyon dolar arasında değişiyor.
Yani biz bir uçağı yaklaşık 230-450 milyon TL ücret ödeyerek satın alıyoruz.
Son günlerdeki haberlerde hava yolu firmaları 100’er adet uçak alacaklarını ifade ediyorlar.
200 uçak x ortalama 190 milyon dolar (1 uçak parası): 38 milyar dolar yapıyor.
Türkiye’nin 2012 yılı ihracatı yaklaşık 150 milyar dolar.
38 milyar dolar rakam, Türkiye’nin ihracatının yaklaşık 4’te birine denk geliyor.
Biz işte bu kadar ekonomisi büyük bir ülkeyiz (!)
Çok çalışırsak 2023 yılında 500 milyar dolar ihracatla 2600 uçak daha alırız ve dünyayı biz uçururuz.
Bizim ihracattan kazandığımız parayı ABD sadece yolcu uçağı satarak kat kat kazanıyor, biz de hala dünyayı uçuracağız diye bas bas reklam yapıyoruz.
Konuyla ilgili haber;
Amerika, liderliği kaptırmamak için ihracatını iki katına çıkarmayı hedefliyor
ABD, dünyanın en büyük ihracatçısı; 2009 yılında toplam 1,5 trilyon dolarlık mal ve hizmet ihracatı yaptı. İkinci ve üçüncü sıradaki Çin ve Almanya ise aynı yıl sırasıyla 1,35 ve 1,33 trilyon dolar tutarında ihracat yaptılar. Üç ülke, 12,5 trilyon dolarlık toplam dünya ihracatının dörtte birinden fazlasını gerçekleştirdi.
Mal ve hizmet ihracatından sadece mal ihracatına baktığımızda sıralama değişiyor. Çin, 1,2 trilyon dolarla dünyanın en büyük mal ihracatçısı. İkinci Almanya (1,1 trilyon dolar), üçüncü ise ABD (1,06 trilyon dolar).
İhracat performansında asıl başarı büyük ülkelerde değil, bazı küçük 'yıldız' ülkelerde. Amerika kişi başına 4 bin 904 dolar ihracat yaparken bu rakam Hollanda'da 35 bin, Belçika'da ise 41 bin dolarları geçiyor. Reeksport ülkesi Hong Kong'da ise rakam 60 bin dolara yaklaşıyor. Dünya ortalaması 2 bin 300 dolar civarında. Türkiye'de ise son yıllardaki hızlı büyümeye rağmen 2 bin doların altında. Büyük ekonomiler arasında en başarılı ihracatçı, kişi başında 16 bin 500 dolarla Almanya. Japonya, sanılanın aksine Amerika seviyesinde performansa sahip (5 bin 564 dolar). İtalya, Fransa, Almanya gibi büyük Avrupa ülkeleri kişi başına 8 bin-10 bin dolar civarında ihracat yapıyor. Bu da ABD'nin (ve Japonya'nın) iki katına denk geliyor.
2009'da Çin, Almanya'dan 23 milyar dolar daha az ihracat yapmıştı. Bu yılın kesin rakamları açıklandığında Çin, Almanya'ya yetişmiş ya da bu ülkeyi geçmiş olacak. Trend devam ederse, ABD daha da geride kalacak.
Muhtemelen bu resmin de etkisiyle, ABD Başkanı Barack Obama geçen sene mart ayında bir Başkanlık Tebliği yayınladı. 'Milli İhracat İnisiyatifi' başlıklı tebliğin ana amacını Amerika'nın ihracatının 2015 yılına kadar 2009 seviyesinin iki katına yani 3 trilyon dolara çıkarılması oluşturuyor. ABD ihracatı 2009 yılında 2008'deki 1,8 trilyon dolar seviyesinden yüzde 15 düşmüştü. Bu yıldan itibaren yukarıda bahsedilen baz etkisinin de rol oynamasıyla ABD'nin ihracatı 12 aylık bazda yüzde 15'in üzerinde büyümeye başladı. Bu rakamlar, esasında 2003 sonrası ortalamalar civarında seyrediyor. Ancak ABD hükümeti ve Milli İhracat İnisiyatifi yetkilileri, rakamlardan yine de bu performanstan oldukça mutlu. Zira, matematiksel olarak, ihracat her yıl nominal olarak yüzde 12 artarsa 6 yılda iki katına çıkıyor. Ayrıca, ABD ekonomisi 1990-2000 yıllarında ihracatını 500 milyar dolardan 1 trilyon dolara (yılda ortalama 7 büyüme), 2002-2008 arasında da 977 milyar dolardan 1,84 trilyon dolara (yılda ortalama yüzde 11 büyüme) çıkarmıştı. Dolayısıyla, eğer uluslararası konjonktür müsait olursa, önceki performansına bakarak ABD'nin, koyduğu hedefi başarabileceği görülüyor.
ABD Milli
İhracat İnisiyatifi
Başkan Obama'nın imzasıyla ABD Milli İhracat İnisiyatifi (National Export Initiative - NEI)'ni yürürlüğe sokan Başkanlık Tebliği'nde, Milli İhracat İnisiyatifi'nin Amerika'da istihdamın artırılması için oluşturulduğu söyleniyor. Tebliğde, krizde milyonlarca Amerikalının işsiz kaldığı belirtiliyor. Ekonominin sürdürülebilir bir büyüme sürecine girmesinin ABD hükümetinin en önemli gündemi olduğu ve ihracatın da büyümenin çok önemli bir unsuru olduğu hatırlatılıyor. İhracatın ülkeye yüksek maaşlı işler kazandıracağı da ekleniyor.
NEI, Başkan tarafından belirlenen bakan ve yüksek bürokrat seviyesindeki temsilcilerden oluşan bir komite tarafından geliştiriliyor ve izleniyor. Komitenin eylül ayında yayımlanan ilk raporunda programla ilgili şu öncelikler belirlenmiş:
KOBİ'lerin ihracata alıştırılması.
İhracat geliştirme programlarıyla ABD'ye daha çok ticaret heyetlerinin, işadamlarının çekilmesi, daha çok ticaret heyetinin yurtdışına gönderilmesi. Yeşil teknoloji ürünlerinin tanıtılması.
Ticari lobicilik: ABD firmalarının rekabet gücünü kıran uygulamalara karşı çalışılması.
ABD mallarının ihracatçılarının karşılaştıkları ticari engellerin ortadan kaldırılması.
İhracat kredilerinin artırılması.
Dünya ekonomisinin istikrarlı büyümesine katkı. G7 ülkeleriyle birlikte, dünya ticaretinin artırılabilmesi için gerekli olan büyüme ve istikrar ortamının sağlanması.