Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

05 Temmuz '18

 
Kategori
Beslenme
 

Herkesin Sevgilisi Muzun Bilinmeyenleri

Herkesin Sevgilisi Muzun Bilinmeyenleri
 

Muzlar yeşil olarak kesilip, satışa sunulmadan evvel olgunlaştırılır.

En ideal yeme şeklinde muzun kabuğu tam sarı renkte olup, üzerinde kahverengi benekler yer alır.

Bu haliyle muzun içerisinde bulunan tüm nişasta şekere dönüşmüş vaziyettedir.

Lâkin yine de damak zevkinize göre farklı olgunluk aşamalarındaki muzları tüketebilirsiniz.

Muz, kabuğu soyulduktan sonra süratle kararır.

Pasta ve kek yapımında kullanılacak olan muzlar, soyduktan sonra limon suyuna batırıldığı takdirde bu kararma önlenmiş olur.


Muzun ideal saklama ısısı 14 derecedir, bu yüzden buzdolabına konan sarı muzun kabukları soğuk nedeniyle hemen kararmaya başlar.

Satın alınan muz kâğıt poşet içerisinde ve çok sıcak olmayan bir ortamda muhafaza edilebilir.

Muz, tropik bölgelerde yetişen, ağaca benzeyen, 2-3 metre boyunda, mor çiçekler açan otsu bir bitkidir.

Muz meyveleri, çekirdeksiz üzümde olduğu gibi dişi çiçeklerden döllenmeksizin meydana gelir.

Muzlar olgunlaşmadan kesilerek, olgunlaştırılıncaya kadar yeşil olarak saklanırlar.

Muz bitkisi, sömürgeleştirme döneminde önce deniz yoluyla Afrika'ya, oradan da İspanyol ve
Portekizliler tarafından Kanarya Adaları üzerinden Amerika kıtasına ulaşmıştır.

Bilinen meyvelik muzun haricinde "Kırmızı Muz", "Bebek Muz" ve "Pişirmelik Muz (Plantain)" gibi çeşitleri de vardır.

Bebeklerin ve çocukların severek yedikleri bir meyvedir muz.

Muz ilk koparıldığı zaman %75 kadarı nişastadır...

İçerisindeki fermentlerin etkisi ile 15 gün içerisinde şekere dönüşür...


15'inci gün, içeriğinde %1-3 oranında nişasta kalmıştır; kalan bölümü früktoza dönüşmüştür.

Bu nedenle süt çocuklarının beslenmesinde kullanılacak muz, 15 gün evvel dalından koparılmış, üzeri siyah benekli olmalı ve en fazla %3 nişasta içermelidir.

Zira bebeğin sindirim fermentleri çiğ nişasta üzerine etkisizdir.

Uzmanlara göre, ince bağırsaklarda irritasyon, kalın bağırsaklarda bakteriyel fermantasyon ve gaz oluşumu sebebiyle tehlikeli ishallere yol açabilir.

Olgun muz, %50-60 su, %5 protein, %20 karbonhidrat barındırır.

A ve C vitamini fazlaca bulunurken, B vitamini daha azdır.


Lâkin diğer tüm meyvelerden daha fazladır.

Bebeğe verilecek muzun kabukları soyulduktan sonra ezilip, az şekerli suyla süzgeçten geçirilerek püre haline getirilmesi tavsiye edilir.

Muzun kalori değeri ise %100'dür. 

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..