Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Adem Güngör/FETHİYE KÜLTÜR ETKİNLİKLERİ

http://blog.milliyet.com.tr/ademgungor

05 Mart '10

 
Kategori
Güncel
 

HES'lerde rant var!

HES'lerde rant var!
 

HES'ler devam ediyor.


HES'lerde Kamu Yararı Değil, Rant Yararı Var!...

Doğu Karadeniz Bölgesinde yapımı planlanan Hidroelektrik Santrallerinin (HES) doğal yaşam alanlarına verdiği geri dönüşümsüz zararlara ve doğal katliamlara dikkat çekmek amacıyla mücadele veren çevre koruma amaçlı sivil toplum örgütlerince oluşturulan Derelerin Kardeşliği Platformu, HES’lere karşı mücadelesini sürdürüyor. Platformun önceki ay içerisinde yapılan Bölge Koordinasyon Kurulu toplantısında göreve seçilen Yürütme Kurulu’nun ilk toplantısını bu hafta sonu Rize’de yapacağı bildirildi.

Doğu Karadeniz Bölgesindeki vadilerde yapımı planlanan bin 700’e yakın HES projesi olduğuna dikkat çeken Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü ve SALDER (Salarha Deresi Derneği) Başkanı Ömer Şan, bölgenin her köşesinde HES’lere karşı verilen mücadelenin artarak süreceğini kaydetti.

Bölge halkının HES’ler konusunda her geçen gün daha da bilinçlendiğini, yöre halkının gösterdiği demokratik tepkilerin hukuksal alanda da bilinçli bir şekilde sürdürüldüğüne işaret eden Şan, bölgede sürdürülen bütün HES projelerinde ‘kamu yararı’ önceliği tanındığına dikkat çekerek; “Öncelikle HES’lerin bu kamu yararı önceliği tartışılmalı. Bütün HES projelerinin önceliği fahiş oranda bir kar marjı hesabı yapılmasıdır. her şeyden önce, yerli ve yabancı firmaların bu yönde sağlayacağı katkılar göz önüne alınarak kamuya mı yoksa kendi ekonomik kazanç ve çıkarlarına mı fayda sağlayacağı ortaya konmalıdır. Bu önceliklerle bölgemizde devam eden cebri kamulaştırmalar asıl tartışmanın odağını oluşturmalıdır. Bugüne kadar bölgemizde yapım çalışmaları devam eden ve yapılma aşamasına gelen HES projelerindeki çıkar ilişkileri enine boyuna araştırılmalıdır. Diğer bir deyişle, bölgemizde yapımı planlanan HES’ler, sadece doğal yaşam alanlarımıza geri dönüşümsüz zararlar vermekle kalmıyor, yöre halkının istekleri ve demokratik tepkilerine duyarsız kalındığı gibi yargı kararları da hiçe sayılarak, daha çok kazanma ve rant uğruna çok yönlü bir katliam yapılıyor. Yani ortada herhangi bir kamu yararı değil, rant yararı oluşmuş durumda” dedi.

Ülke genelinde yapımı planlanan veya proje çalışmaları devam eden HES’lerle ilgili TBMM’de bir araştırma komisyonu oluşturulması yönünde çalışmalarının sürdüğünü, bunun yanında HES’lere karşı hukuk mücadelesi ile yöre halkının demokratik mücadelesinin güç birliği içerisinde bilinçlilikle devam ettiğini vurgulayan Şan, “Derelerimiz bizlerin olmazsa olmaz yaşam kaynaklarımızdır. Vadilerimiz doğal yaşam alanlarımız, kültürümüz ve geleceğe bırakacağımız en önemli mirasımızdır. Bu değerlerimizden ve yaşam alanlarımızdan vazgeçmemizi hiç kimse beklemesin” şeklinde açıklamalarını sürdürdü.

Önceki ay içerisinde yapılan Derelerin Kardeşliği Bölge Koordinasyon Kurulu toplantısında açıklanan sonuç bildirisi ve alınan kararlar doğrultusunda çalışmalarını sürdüreceklerini kaydeden Platform Sözcüsü Ömer Şan, bu doğrultuda yeni seçilen Platform Yürütme Kurulu’nun 6 Mart Cumartesi günü saat:13.00’da TEMA Vakfı Rize Temsilciliğinde toplanacağını da sözlerine ekledi.

Toplantıda, Yürütme Kurulu’nun kendi arasında yeniden görev bölümü yapacağını, Platformun tüzük çalışması ile çalışma gruplarının görevlerinin de belirleneceğini anlatan Şan, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Öncelikli hedefimiz derelerimiz ve vadilerimizin ulusal ve uluslararası rant hesaplarından kurtulmasıdır. Enerjinin gerekliliği konusunda herhangi bir çekincemiz bulunmamakla birlikte, susuz ve nefessiz bir yaşamın olamayacağı gerçeğinden yola çıkıyoruz. Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak bahaneleri ve safsataları ile savunulan HES projelerinin sularımızı da dışa bağlayacağı gerçeği apaçık ortadadır. Yabancı firmaların veya yerli ortaklarının geliştirmiş olduğu projeler, vadilerimizdeki sularımızı tünellere aldıktan sonra, ‘su kullanım hakkı’ adı altında diledikleri gibi kullanabilecek ve yöre insanlarının suya haklarını da ellerinden almış olacaktır. Bu da HES projelerinin araştırılması ve göz önünde bulundurulması gereken bir başka yönüdür.” KAYNAK: KARADENİZGÜNDEM

 
Toplam blog
: 320
: 1741
Kayıt tarihi
: 16.04.09
 
 

Muğla Fethiye doğumluyum. Sanat okulu elektrik bölümü mezunuyum. Tarih ve Kültüre çok önem veriyo..