Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

03 Ocak '12

 
Kategori
Siyaset
 

Hindistan

Hindistan
 

İstikrar mı, demokrasi mi? Suriye’ye bakınca insanlar istikrardan ziyade demokrasi arıyor. Libya’da da durum öyle oldu. Yakında Suudi Arabistan aynı olayları yaşar mı? Bilinmez, Arabistan kimin çıkarına hizmet ediyorsa olaylar ona göre gelişecektir. İstikrar, istikrar diye söylenen ve güzel bir durumu anlattığı sanılan sözcük pek öyle değil galiba. İstikrar kime huzur ve mutluluk getiriyor ona bakmak lazım, istikrar denilen şey azınlığın mutluluğu, çoğunluğun suskunluğu için varsa sonuçta yaşanacak olanlar Arap baharı benzer olaylardır. Globalleşmenin en güzel yanı bu, dünya büyükken her devlet kendi ülkesinde istediklerini rahatça dövüyordu veya seviyordu, şimdi dünya küçüldü yani bilinen deyimiyle “globalleşti” artık gizlice dövmeler, aleni sevmeler zorlaştı.

Benim insanoğlunun karakterinde anlamadığım, gücü ele geçirince despotlaşmaya meyilli olması. Oysa adalet çoğunluğu memnun eder, adaletsizlik ise azınlığı. Senin için yapılmasını istemediğini, başkasına yapılmasını da isteme. ama durum böyle değil maalesef. İnsanın evrimleşmesinin aşamaları bunlar. Ve evrimleşme toplu bir şekilde olmuyor sosyal olaylarda, toplu şekilde olması zaman alıyor. Yüzlerce yıl önce Mevlana, Yunus, Ede Bali gibi insani evrimin sonuna ulaşmış insanları yetiştirmiş bu topraklarda bugün böylesi insanların izine rastlamak olası değil, neredeyse Diyojen gibi gündüz vakti ışık yakıp bu insanların benzerlerini arayacağız.

Televizyonlarda katliam tartışmalarında, katliamların bazılarını lanetleyip bazılarına yandaş olanları gördükçe midem kalkıyor, galiba diyorum ters evrim yaşıyoruz.

İnsanlığın ölçüsü ihracat rakamlarında değil ne yazık ki, onun adına istikrar diyorlar, ama hala Van’da çadırda yanarak ölenler varsa, hala yoksulluk diz boyu ise, hala kadınlar koyun gibi doğranıyorsa, hala insanlar konuşmaktan korkuyorsa, o zaman ihracat rakamlarınız tavana vursa ne yazar.

İnsani olan şeyler, hastanelere gidince tedavinin kolay olmasıdır, işte budur insani kalkınma boyutu son on yılın önemli başarısı. Okul çocuklarına bedava kitap dağıtılmasıdır. Fakat şu da gerçek ki yoksulluk, işsizlik, kadına şiddet, konuşmaktan korkmak bazı güzel şeyleri silip götürebilir.

Akıllı, zeki ve rekabetçi nesiller ancak demokrasi ve özgürlük ortamında yetişir, dünyada bu örnekleri gözü olan, aklı olan açıkça görebilir. Niçin, Irak, Suriye, Libya, Sudan, Afganistan, Pakistan, Kuzey Kore, Peru, Şili bilim ve teknolojiye ve hatta sanata katkıda bulunamıyor derseniz sebebi bellidir.

Özgürlükler içindeki kargaşalar, baskı altındaki istikrardan iyidir. Ama gerçek özgürlük, gerçek demokrasi. O ne demek diye sorarsanız bakın görürsünüz. En güzel örnek mi şaşıracaksınız ama Hindistan.

 
Toplam blog
: 283
: 1304
Kayıt tarihi
: 04.12.06
 
 

Nükleer fizik doktoru, şiir yazmaya çalışıyor, kalite yönetim sistemleri danışmanı, öykü deneme yaza..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara