Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Hızlı okumaya dair.

Hızlı okumaya dair.
 

Son günlerin yükselen trendi Hızlı okuma kursu alıyorum.

1, 5 aya yakın bir süredir haftada üç gün bu kursa devam ediyorum. Bu hafta sona erecek.

Hemen cevap vereyim, faydalı oldu mu? diye soranlara: Ne yalan söyleyeyim ben de çok muazzam bir değişiklik olmadı. Dakikada 600- 1000 kelime okuyanlardan bahsediliyor kursta. Hatta daha fazlası. Bu nasıl oluyor, nasıl anlaşılıyor, okuduktan sonra ne zaman bu konu üzerinde düşünülüyor doğrusu çok merak ediyorum.

Okumaya yönelik bir takım önyargılarımızdan kurtulmak adına faydalı oldu diyebilirim. Örneğin okurken geri dönüşler yapmak, sesli okumak, dalıp gitmek gerçekten okumayı çok yavaşlatan hatta okumaktan soğutan şeyler olduğunu bir kez daha öğrendik.

İşin esprisi gözlerde bitiyor diyor kurs hocamız. Gözleri çok hızlı hareket ettirme egzersizleri var. Göz hızlı çalışırsa hızlı okur mantığı. Tabi anlama ikinci kısımda devreye giriyor. Hem hızlı okuyup hem anlamak gerekli. Bunu da zamanla geliştirmek önemli diye ekliyor.

Şirketlerin İnsan Kaynakları bölümleri bu konuya ayrı bir önem vermekteler. Çünkü bu yöntemi bilirseniz okuma hızınızı yüzde yüz artırırsanız hem zamandan kazanacaksınız hem de daha çok ve daha verimli iş yapmış olacaksınız.

Hızlı okumanın ilginç bir tarihi varmış. "İkinci Dünya Savaşı sırasında Luftwafe (Alman Hava Kuvvetlerinin) uçakları Londra'yı gece-gündüz bombalıyorlardı. İngiltere göklerinde İngiliz ve Alman uçakları savaşır, birbirlerine girerlerdi. Londra civarında kulelerde gözcüler, yaklaşan uçakların amblemlerini görüp, dost mu düşman mı anlamaya çalışırlardı. Düşman işaretlerini görür görmez de alarm düğmesine basarlar, halkın vaktinde sığınağa koşmasını sağlarlardı

Amerika'da eğitimciler bunu duyunca, aracı, kelime seçmeyi hızlandırmada denediler ve böylelikle ‘Hızlı Okuma’ doğdu. Gözün, vücudun herhangi bir diğer organı gibi, egzersiz gördükçe daha ‘etkili’ olmaya başladığını ispat ettiler. Böylelikle ‘tembel göz’ daha atik davranmaya ve gördüğü şekli (resmi, amblemi, sayıyı, yazıyı) daha hızlı olarak beyne (asıl görme fonksiyonunu gerçekleştiren merkeze) yollamaya alıştı"

Özetle hızlı okumada önemli olan:

1) Göz, egzersizlerle, gitgide daha hızlı görmeyi öğrenebilir; tıpkı ağırlık çalışmakla kol kaslarının gelişmesi gibi.
2) Beyin, gene egzersizlerle geniş kelime gruplarını bir bakışta görmeyi öğrenebilir. Böylece göz tek hareketle birçok kelimeyi görüp okuyabilir.

Hızlı Okuma bu iki temele dayandığı tezinden hareketle faklı yazılarda hızlı okumayı deniyorum artık. (gazetede, hikayede, romanda) Ancak mesleki önem arzeden yazılarda ve konuyu ayrıntısıyla öğrenmeniz gereken yazılarda bunu kullanmak zor gibi. Ama sanırım bu yolda kat edilecek epey mesafem var.

Tanışmayanlara tavsiye ederim.


Tarihçe Reha Oğuz Türkkan’ın kitabından.

 
Toplam blog
: 9
: 2185
Kayıt tarihi
: 05.11.07
 
 

1978 Muğla Milas doğumluyum.Öğrenim hayatım nedeniyle İzmir' de uzun yıllar yaşadım ve hala İzmir..