Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '12

 
Kategori
Yolculuk
 

Hızlı tren fark yaratacak...

Hızlı tren fark yaratacak...
 

Günümüzde zaman çok kıymetli, eskiden yolculuklar günlerce kervanlarla yapılırmış. Şimdi ise; hızlı trenlerin sosyal ve ekonomik anlamda hayatımıza pozitif katkılarda bulunacağı aşikardır. Ailemizle, akraba, dost ve sevdiklerinizle bir köprüdür trenler… Hele de bunlar şimdilerde birde teknolojinin en son imkanları da eklenince hızlarına diyecek yok… Trenler hayatımıza nostaljik ve farklı bir hava katmışlardır. Sevgiliye hitaben “kara tren gecikir belki hiç gelmez” demişiz. Daha nice türkülere konu olmuş trenlerin öyküsü anlatılmaz yaşanır…

İlk hızlı trene Fransa’dan, Almanya’ya teyzemi görmeye giderken binmiştim. Siz hızın hiç farkında olmuyorsunuz fakat o kanat takıp adeta uçuruyor sizi sevdiklerinize…

Ankara’dan Konya’ya hızlı tren olması çok büyük bir rahatlama sağladı. İki şehri sanki iki semt kadar yakın yaparak birçok kolaylıklar sağladı/sağlayacak.

Hızlı trenlerin yapılması göründüğü kadar kolay bir iş değil. Hızlı tren geliştirmek buzdağının görünen yüzü adeta… Ehil ellerde olması bir o kadar önem arz ediyor. Hayatımızı emanet ettiğimiz ulaşım araçlarının güvenilir ve ciddi olması içimize su serper elbette. TCDD’nin 6 adet çok yüksek hızlı tren seti ihalesinde CNR Changchun firması en yakın rakibini 98.764.876 tl’lik büyük bir farkla geçerek birinci olmasının nedenlerini şöyle açıklayabiliriz. Dünyada en yüksek teknolojiyle en çok üretimi yapabilen yüksek kalitede tesislerinde Türkiye’nin en yeni hızlı trenlerinin, İdarenin tüm ihtiyaçları karşılanarak, üretilmesinin planlanıyor olması. Araçları Avustralya’dan Yeni Zellanda’ya pek çok ülkede halen işletmede olan ve bu son ihalede en yakın rakibiyle arasındaki 98.764.876,152 TL’lik fiyat avantajı ile Türkiye’nin çıkarlarını gözeterek, ülkemize duyduğu samimiyet açıkça görülen CNR Changchun yetkileri, en son standartları ülkemize taşımaktan memnuniyet duyacaklarını belirterek, ISO, UIC ve TSI standartlarına uygun üretimleriyle bir kez daha bir projeyi başarıyla tamamlayacaklarının altını çizmektedirler. Türkiye şimdi bu projenin değerlendirmesinin bir an önce bitmesini ve yeni trenlerini bir an önce teslim almayı bekliyor.

Konya’ya ulaşım açısından çok büyük bir rahatlama getirecek olan bu çalışmalar aynı zamanda şehrin ulaşım sorununa da köklü bir çözüm sunmaktadır. Şehirlerarası rekabette gücünü artırmıştır.

İstanbul’dan Ankara-Konya’ya, muhtemelen buradan Karaman Mersin hattıyla Marmara-Akdeniz koridorunun  5 saatten daha az bir sürede birbirine bağlanacağı  Kuzey Batı-Güney Doğu  hızlı tren koridorunun önemli bir istasyonu hiç şüphesiz Konya olacaktır. Bundan dolayı  bu hattı sadece Ankara  ile Konya’yı bağlayan  bir  hat olarak görmek yerine bütünü göz önüne alarak sağlayacağı katkıları değerlendirmek daha doğru olacaktır.

e-mail:belginturan@gmail.com

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..