Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '13

 
Kategori
Sinema
 

Hobbit'in ejderha ile sınavı

Hobbit'in ejderha ile sınavı
 

Hobbit Smaug'un viranesinde


Hobbit : Smaug’un çorak toprakları

Yönetmen : Peter Jackson

Oyuncular: Martin Freeman, Evangeline Lilly, Orlando Bloom.

 

Hobbit serinin ilk filmi “Beklenmedik Yolculuk”’tan sonra Ejderha Smaug’un kalesine kadar uzanan yolculuğuna devam ediyor. Bilbo Baggins’in cüceler ile çıktığı bu olgunlaşma yolculuğu kılık değiştirme ustası Beorn’un evinden Kuytuormanlar’a, oradan zorlu bir nehir yolculuğu sonrası Göl İnsanların kasabasına kadar uzanıyor. En sonunda da Smaug adlı zeki ejderhanın hazineyi koruduğu Yalnız Tepe’de son buluyor. Kırk dakika kadar süren final savaşı mükemmel görselliği yanında ejderhanın kimliğiyle de ilginç geçiyor. Akıllı ve hırslı Smaug, koruduğu hazineye de hastalık derecesinde bağlıdır.  Pinti zengin bir ihtiyara benziyor. Bilbo Baggins,  Smaug karşısında önce alttan alarak kızdırmamaya çalışıyor sonrasında da akıl oyunlarıyla kurtulmaya çalışıyor.

Yaklaşık 400 sayfalık romandan üçleme olarak perdeye aktarılan Hobbit’de, Yüzükleri Efendisi kadar dramatik ve zengin bir hikayesinin olmaması yüzünden, bazı bölümler gereksiz uzun tutulmuş. Jackson romanda olmayan Orman Elfi Legolas’ı da senaryoya ekleyerek, seyircinin sevdiği bir karakteri geri getirmiş. Jackson ve teknik ekibinin görsellik için verdiği mesai olabilecek açıkları kapatıyor. Sonuçta her bir cücenin 5 saatlik makyajla hazırlandığı, toplamda 99 setin inşa edildiği, 4 ton yüz silikonun yüz protezlerine harcandığı bir prodüksiyondan bahsediyoruz. Sadece Smaug derisindeki pulların tasarımı 2,5 yılda gerçekleşmiş.              

Peter Jackson bu kez mavi ve yeşilin hakim olduğu karanlık bir atmosfer kuruyor. İlkinin masalsı havasının yerinde yeller esiyor. Atmosferi “Yüzüklerin Efendisi” ’ne daha yakın, aksiyonun arttığı bir Hobbit izliyoruz. En merakla beklenen karakter, ejderha Smaug tasarım ve seslendirme yönlerinden çok başarılı.  Fantastik dünyada ejderha tasarımı önemli bir iştir. TV dizisi Şerlok Holmes’tan tanıdığımız Benedict Cumberbath’ın seslendirmesi de müthiş olmuş. Martin Freeman da canlandırdığı Hobbit’de olağanüstü bir beden dili yakalıyor. Gandalf’da Ian McKellen kısa rolüne rağmen en fazla ilgiyi toplayan karakterlerin başında geliyor. Onun üstün büyücü yetenekleri, babacanlığı seyirciyi de etkiliyor gibi… Elfler her zamanki pürüzsüz güzellikleriyle insanı ölümsüzlüğe özendiriyorlar. Tauriel’de “Lost” dizisinden tanıdığımız Evangeline Lily büyüleyici bir havaya bürünmüş.

Ülkemizde 48 kare hızla izlenememesi 3D teknolojisinin yetersiz kalmasına neden oluyor. Bu yorucu olabilecek hızda izlendiğinde atmosfer seyirciyi filmin içine atıyor, gerçek 3D anlaşılıyor.   

Uzun süresine karşın seyirci, sıkılmadan, muhteşem görselliğe teslim oluyor.                      

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..