Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '19

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Hpv ile Mücadele

Human Papilloma Virüsü (Hpv)  kadın ve erkekte özellikle genital bölgelerde ortaya çıkan siğillerle kendisini gösteren virüs, birçok kanser türü ve hastalığın oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Genellikle cinsel yolla bulaşan Hpv virüsü,  Anal, oral, normal cinsel ilişki, sürtünme yoluyla ilişki gibi yollarla bulaşabilmektedir. Çoğunlukla genital bölgelerde siğili oluşumuna sebep olan virüs, bazı hallerde vücudun farklı bölgelerinde de görülebilmektedir. Cinsel yönden aktif olan herkes Hpv virüsü kapma riskiyle karşı karşıyadır. Bu sebeple Hpv virüsü ile mücadelenin doğru yöntemlerle yapılması, genel sağlık açısından büyük bir öneme sahiptir.

Cinsel ilişkide prezervatif kullanmak riskin ortadan kaldırılması için yeterli bir yöntem değildir. Çünkü Hpv virüsü, genital bölgelerin birbirine temasıyla da bulaşabilen bir hastalıktır. Prezervatifin tüm genital bölgeyi kapatmayacağı düşünülürse, ancak riski azaltma yönünde bir yarar sağladığı görülecektir.

Hpv Virüsünden Korunma Yöntemleri

Hpv virüsü bulaştıktan sonra herhangi bir belirti göstermeden vücut içerisinde uzun süreli kuluçka dönemi yaşayabilmektedir. Bu sebeple bazı belirtilere istinaden tedaviye başlamak da mümkün olamamaktadır. Ancak, Hpv virüsünün birey üzerindeki olumsuz etkileri her an akılda tutulmalı, belli periyotlarda jinekolog hekimlerden muayene talebinde bulunulmalıdır.

    Erken teşhis,
    Aşı
    Tek partnerle cinsel yaşam
    Genital bölgelerin sürekli temiz tutulması
    Hamam, sauna, umumi tuvalet ve benzeri ortamlarda büyük bir titizlikle davranmak
    İç çamaşırların başka bir bireyle ortak kullanımından kaçınmak
    Genital siğil görülen kişilerle ilişkiden kaçınmak

Hpv Aşısının Nedir?

Hpv virüsünden korunmak için geliştirilmiş olan 3 farklı aşı türü mevcut bulunmaktadır. Gardasil, Gardasil 9 ve Cervarix adı verilen aşıların rahim ağzı kanserlerine karşı koruyucu etkiye sahip oldukları kanıtlanmıştır. Gardasil ve Gardasil 9 aşısı genital siğil oluşumuna karşı da koruma sağlamaktadır. Ancak aşıların siğil oluşumundan sonra yapılması halinde her hangi bir etki göstermesi mümkün değildir. Aşılar zaten hastalık bulaşmış olan kişilere koruma sağlamaz.

Aşının etki süresi yaklaşık 7 yıldır. Bu sebeple henüz cinsel ilişkiye başlamamış olan bireylere yapılmasında büyük yarar vardır. 2016 yılında güncellenen aşı programı doğrultusunda 9 ila 14 yaş arası bireyler an az 6 aylık aralarla iki doz Hpv aşısı olacaklardır Ancak aşı olmaya 15-26 yaş arasında olmaya başlayanlar eskiden olduğu gibi 3 doz açı almaya devem edecektir.

Hpv Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hpv tedavisi siğillerin oluştuğu bölgelere, siğil sayısı ve büyüklüklerine göre farklı yöntemlerle yapılabilmektedir.

    İlaç tedavisi
    Yakma tedavisi
    Dondurma tedavisi
    Lazer uygulamaları
    Cerrahi müdahaleler hpv virüsü sebebiyle oluşan siğillerin tedavisinde kullanılan yöntemlerdir.

Hpv virüsünün kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, virüs sebebiyle ortaya çıkan patolojiler tedavi edilebilmektedir. Büyük bir bölümü bireyin bağışıklık sistemi tarafından dışarı atılmakla birlikte, önemli bir bölümü vücutta kalarak kanser riski oluşturmaya devam etmektedir. Ortaya çıkan kondilomlar (siğil) ilaç, dondurma, yakma gibi yöntemlerle yok edilebilmesine rağmen siğillerin yeniden çıkmayacağı garanti edilemez. Yeniden ortaya çıkmaları halinde tekrarlayan tedavi süreçlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Tedavinin şeklinin ne olacağı yapılan muayeneler sonucunda belirlenmekte olup siğillerin ne derecede yaygın olduğuna ve yerleşim yerlerine belirlenmektedir. Bu tür durumlarda tedavi sonrası bakım da en az tedavinin kendisi kadar önemlidir.

 

 
Toplam blog
: 4
: 95
Kayıt tarihi
: 12.10.19
 
 

Ankara doğumluyum ve ilköğrenimimi Ted Ankara Koleji'nde yarı burslu olarak yaptım, ortaöğrenimini ..