Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '19

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Kondilom Hastalığı

"Kondilom hastalığı bir mahkumiyet değil"

Hem kadın hem de erkekler için cinsel hayat, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için oldukça önemli unsurlarından başında geliyor. Ancak zaman zaman kondilom gibi bazı genital hastalıklar bu mutluluğa gölge düşürse de bunların tedavisi günümüzde artık çok rahat şekilde yapılabiliyor.

Mutlu bir cinsel hayat beraberinde mutlu bir yaşamı getiriyor. Tabii ki mutlu olmanın tek şartı bu değil ancak en büyük paydaşlarından bir tanesi olduğu konusunda tüm uzmanlar hemfikir. Ancak bazı olumsuz durumlar ya da hastalıklar buna olumsuz etki yapabilse de uzmanlar, günümüzde başarılı operasyonlarla bundan üstesinden rahatça gelinebileceğini belirtiyor.

"Kondilom hastalığı genital bir sorundur"

Kondilomun oldukça sık görülen ve ağırlıklı olarak cinsel ilişki sırasında geçen hastalık türlerinden biridir. Bu hastalık, kadın-erkek her iki cinste de görülmekte. Bunun yanı sıra bu hastalık yüzde 70 oranda kadınlarda görülmektedir. Tıbbi olarak genital kondilom olarak adlandırılan bu hastalık, human papillova acı verilen virüsün belirtileridir.

Genital siğillerin tedavisi için birçok farklı yöntem var.  Bunun için kremle yakarak tedavi, kriyoterapi, elektrokoterizasyonve cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Yapılan tüm tedaviler siğillerin belli bir süre bünyeden uzaklaşması değil, tamamen yok edilmesi amacıyla yapılmaktadır. Tedavi yöntemleriyle tam olarak ortadan kaldırılmakla birlikte düşük oranlarda nüksetme ihtimali de mevcuttur.

Tedavi yöntemleri...

Kremle yakma yönteminde siğilin dokusunun kimyasal olarak yakılır. Böylece siğilin üzerine sürülen kimyasal jel kıvamındaki kremler sayesinde siğiller ortadan kaldırılır. Bu tür tedaviler görülen siğilleri yok etmekle birlikte, makat içerisinde gelişen siğil veya mikrobik gelişimleri yok etmekten uzak bir yöntemdir.

Kriyoterapide ise siğiller dondurulmak suretiyle yok edilir. Sıvı nitrojen kullanılan bu yöntemde özel bir cihaz yardımıyla siğillerin üzerine püskürtülen nitrojen, siğil yapısını dondurulur ve yaklaşık 15 gün süre sonunda dökülerek sağlıklı ciltten ayrılır.  Dondurma tedavisi genellikle siğil sayısının az ve boyutlarının küçük olduğu durumlarda yapılır. Hastanın siğil sayısının çok fazla olduğu hallerde hekimin önereceği farklı tedaviler uygulanır.

Elektrokoterizasyon yöntemi ise, Koter ile yakma tekniği olarak adlandırılan bu tedavi yönteminde, deriye özel uçlar vasıtasıyla elektrik akımı uygulanarak, hastanın tenine temas ettirilen antenden cihaza geri dönmesi sağlanır. Tedavinin temel mantığı, elektrik akımının hastanın cildinde dolaşım yaptığı sürede en fazla dirence uğrayacağı yer olan siğillerin özel uçlarla yakılmasıdır. Bu işlem sırasında elektrik akımı siğillere ulaştığında dirence uğramakta, özel uçlarda ısı birikimi oluştuğunda siğilin yakılarak yok edilmesi mümkün olmaktadır. Bu yöntemle Kriyoterapi yöntemine oranla daha yüksek başarı sağlamak ve kalıcı tedavi uygulamak mümkün olabilmektedir.

Cerrahi müdahale yöntemiyle siğil tedavisinde temel amacın, siğillerin bulunduğu taban dokunun yok edilmesidir. Diğer birçok tedavi yöntemi muayenehane şartlarında yapılabilmekle birlikte, cerrahi müdahaleler ameliyat şartlarında ve uzman hekimler vasıtasıyla yapılmaktadır. Anestezi altında yapılan cerrahi operasyonlarda siğiller cerrah tarafından tek tek alınmak suretiyle tamamen yok edilmektedir. Diğer tedavi yöntemleri de siğil oluşumuna son vererek iyileşme sağlamakla birlikte, hastaların taşıyıcı olma durumları uzun yıllar devam edebilmektedir. Bu sebeple hekimin önereceği periyotlardaki kontrol ve muayenelere devam edilmelidir.

 
Toplam blog
: 4
: 95
Kayıt tarihi
: 12.10.19
 
 

Ankara doğumluyum ve ilköğrenimimi Ted Ankara Koleji'nde yarı burslu olarak yaptım, ortaöğrenimini ..