Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '11

 
Kategori
Parti
 

Hukukçu ''militan'' olmalı mı ?

Hukukçu ''militan'' olmalı mı ?
 

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker  TARHAN, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında kendisine yönelik eleştirileri yanıtladı. Yaşamı boyunca ''militan ruhunu'' hiç kaybetmediğini ifade eden TARHAN, ''Ben demokrasinin ve bağımsızlığın militanıyım. Tek başına da kalsam hukukun verdiği güçle sonuna kadar savaşırım.'' şeklinde konuştu.

TARHAN'ın ''YARSAV'ın militanı olmak demek yargı bağımsızlığını ve yargı güvencesinin militanı olmak demektedir''. açıklaması yaptı. CHP Milletvekilinin; ''YARSAV'ın ''militanı olacak adam lazım bize'' sözlerini YARSAV Başkanlığı  yaptığı dönemde  söylediği  ortaya çıkmıştır. Tarhan da sözlerinin arkasında  durmuş, kendini savunmuştur.

YARSAV, 5253 Numaralı ve 04.11.2004 Kabul Tarihli Dernekler Kanunu uyarınca kurulmuş bir Sivil Toplum Kuruluşu'dur.(STK) YARSAV üyeleri başta Anayasamızda yer alan ''Yargı yetkisi Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce  kullanılır.'' maddesinin savunucuları olarak; ''hukukun üstünlüğü  prensibi'' ve ''T.C.'nin HUKUK DEVLETİ'' olduğu  konusunda  kamuoyunu aydınlatmak ''motive etmek'' ve ''harekete geçirmek'' amacıyla kurulmuştur.

TARHAN, Dernekler Kanunu'ndan aldığı yetki ile başkanlığı sırasında ''HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ'' presibinin savunucularını ''yüreklendirmek'' amacıyla ''militan olmalı'' ifadesini kullanmış olabilir.

Halk arasında oldukça yaygın kullanılmakta olan ''militan ruhlu'' deyimi de  STK, dernek ve  parti üyelerinin ''gözünü daldan budaktan sakınmayan'',  örgüt  ilkeleri doğrultusunda ''savaşan'', ''çalışkan'' ''mücadele adamı'' anlamında kullanılmaktadır.

CHP Grup Başkanvekili TARHAN'ın  ifadesinde ''öküzünün altında buzağı aramayalım''.  ''Bu sözler''  Milli Mücadele  yıllarında söylenmiş olsaydı, büyük bir olasılıkla TARHAN'ın söylemi olumlu ''geribildirim'' alır ve alkışlanırdı.

''Militan'' sözcüğü, Türkçede: 1- Bir düşüncenin,  bir  görüşün başarı kazanması için  savaşan, mücadele eden; 2- Bir örgütün etkin üyesi;  3- mücadelesini zor kullanarak ve yasa dışı yollarla yapan taraftar.

Üçüncü anlamında militan, örgüt üyesi olarak değil; taraftar olarak tanımlanıyor. ''Bardağı  dolu  tarafını görürsek; eski YARSAV  Başkanı TARHAN, ''militan'' sözcüğünü  'taraftar  anlamı'' ile değil; ''örgüt üyesi'' anlamı ile kullanmıştır. 

''Teşbihte hata olmaz''  derler: ''Militan'' sözcüğü,''delikanlı'', ''cesur yürek', ''efe''  ''kamikaze'' ve  ''milis'' sözcüklerinin  anlamlarının bir pota içinde eritilerek birleştirilmiş halidir'' diyebilir miyiz ?

21. YÜZYIL TÜRKİYE PARLAMENTOSUNDA  ''VURUN KAHPEYE'' ANLAYIŞININ TARİHİN DERİNLİKLERİNE GÖMÜLDÜĞÜNE  İNANCIM SONSUZDUR...        

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..