Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '14

 
Kategori
Edebiyat
 

Hz Yusuf'un öyküsü Batı'da edebiyata ve sinemaya esin kaynağı oldu. Biz hep uyuduk

Hz Yusuf'un öyküsü Batı'da edebiyata ve sinemaya esin kaynağı oldu. Biz hep uyuduk
 

İran Edebiyatı ve Sineması bunu yakaladı. Türkiye'de İslamcı Edebiyat ve Sinema ciddi durmuyor...


Türkiye ve İslam dünyasında Müslüman dünya görüşünden hiç dünyaca ünlü ve sizi allak pullak edecek bir eser göremiyorsak bunun nedeni nedir? Huzur Sokağı, Minyeli Abdullah gibi öne çıkan tek tük eseri saymazsak bir Sefiller bir Monte Kristo Kontu türü bir yapıt yok.

Oysa Kuran'da bulunan özellikle Hz Yusuf'un hikayesi içinde üç gömleğin kazık diker gibi bu hikayeyi hem tevrat hemde Kuran'da dim dik ayakta tuttuğunu görebilmekteyiz.

Hz Yusuf'un hikayesinde neler yokki?

Esaretin Bedeli, Sefiller, Samson ve Delaila, Ben Hur, Monte Kristo Kontu gibi daha bir çok kurgusal eserin esin kaynağı varken yıllarca edebiyat diye sadece iyinin olduğu herşeyin güllük gülüstanlık kurgulandığı dernliksiz yavan yazan İslamcı Romancılar sınıfta kaldıysa bunun nedeni Kuran'ı okudukları halde içindeki güçlü kıssacılığı görememiş olmalarıdır.

İlk gömlekte Yakup'un, küçük oğlunun parçalanmamış ama kanlı gömleğe bakınca evlatlarının aslında Yusuf'a oyun oynadığını onu kurt yemediğini anlar.

Agata Christie cinayet romanlarında tüm suçlar ip ucu bırakır ilkesinden yola çıkan kurgulara taş çıkartır bir başlangıç.

İkincisinde Yusuf'un gömleğinin arkadan yırtılmış olmasının aslında iftiraya uğrayan bir insanı delillerin haklı çıkartacağına işaret eden muhteşem bir Mahkeme filmi hikayesine taş çıkartan bir durum.

Üçüncü gömlekte ise Yusuf'un aslında babasına "Baba ben iyyim, gömleğim sağlam, beni ne Kurt yedi nede dişi kurtlar" mesajı finalde muhteşem durmakta. Öyle değil mi?

Şimdi Allah aşkına durup bi düşünelim, edebiyat kurgusuz olmaz. Kurgu sıkıntısı çeken İslamcı Edebiyat hiç mi Hz Yusuf'u, Hz Musa'yı yada Kuran'da konusu geçen binlerce insanı görmüyor göremiyor?

Onca kıssa'nın içide günümüze bir uyarlama hiç mi yapılamaz? 

Bunca zengin konuların işlendiği bir kitap olan Kuran varken hala konu sıkıntısı çeken İslamcı Edebiyatçılara sesleniyorum.

Lütfen açın adam gibi Kuran okuyun, aradığınız ilhamda günümüze taşıyacağınız kurguda orada zaten var. Victor Hugo, Tolstoy, Alexander Dumas bunu görüyor sen neden hala görmüyorsun?

Biraz emek.

Lütfen Jan Valjan'ın ve Monte Kristo Kontu'nun aslında Hz Yusuf'un o döneme uyarlanmış hikayeleri olduğunu Victor Hugo'nun ve Alexader Dumas'ın, Tolstoy'un, Tevrat, İncil ve Kuran'dan beslendiğini anlayalım. BU üç yazarda maneviytı yüksek yazarlardı.

Bizim edebiyatçılarımız ne duruyor ne bekliyor ki?

Geleneksel İslami anlayış uran'ı üfleme ve güzel seslilere okutma odaklı olduğu sürece bizde eserlerimizi okutacak kurgu ve ilhamı asla bulamayız.

İyi uykular İslamcı edebiyat dünyası...

 

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..