- Kategori
- Güncel
İçeri Tıkılmışlık Sendromu..!
65 Yaş Üstünde İçeri Tıkılmışlık Sendromu..!
Covid 19, Pandemiden korunma tedbirleri kapsamında uygulanan bir işlem de 65 yaş üstü vatandaşlar için sokağa çıkma kısıtlaması.
Covit 19'un ileri yaşlı insanlarda ölüme neden olma oranı daha yüksek olduğundan her ülkede olduğu gibi ülkemizde de sokağa çıkma kısıtlaması ana tedbirlerden biri. Amaç itibariyle de son derece yerinde bir uygulama.
Ama...
Uygulanış biçimi itibariyle ülkemizdeki ileri yaşlı vatandaşların büyük bir kesimi bu tedbiri artık devletin koruma tedbiri olarak algılayamıyor. 65 yaş üstü vatandaşların ilk sözü ''içeri tıkıldıkları'' ifadesi. İki aya yakın bir süredir evlerinde olan vatandaşlar bu tedbirin bir nevi cezalandırmaya dönüştüğü duygusuna kapılıyorlar.
İleri yaşlı vatandaşlar için alınan bu tedbir batılı ülkelerde farklı uygulamalarla bezdirici olmaktan çıkıyor ve korunmuşluk duygusunu yansıtıyor.
Sistemi vatandaşların huzur ve mutluluğu öncelikli olan ülkelerde 65 yaş üstü vatandaşlar için her gün dış mekan yoğunluğunun az olduğu belli saatlerde 2-3 saatlik sokağa çıkma zamanı belirlenmiş. Bu zaman diliminde ulaşım araçları, marketler, açık gezinti alanları, bankalar sadece bu vatandaşlara hizmet veriyor. Yani mihnet de külfet de tüm vatandaşlar tarafından paylaşılıyor. Bu saatle genellikle sabah 10-12 arası. Zira bu zaman diliminde trafık ve sokak yoğunluğunun düşük olduğunu tesbit etmişler.
İleri yaşlı vatandaşların hergün belirlenen saatlerde sokağa çıkması ciddi yararlar ortaya koymuş:
a. Vatandaşlar devletin kendilerini koruduğu ve onlar için en uygun düzenlemeyi belirlediği düşüncesini kaybetmemişler. Yani ''içeri tıkılmışlık duygusu'' yerini ''korunmuşluk duygusuna'' bırakıyor. Vatandaşlar kendilerini değerli hissetmeye devam ediyor, tedbirleri gönüllü olarak ve aksatmadan uyguluyorlar.
b. Devletin tüm 65 yaş üstü vatandaşlara maddi destek sağlama olanağı mümkün olmuyor. Bu uygulama ile durumu uygun olan her ileri yaşlı yurttaş kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayabiliyor. Böylece Devlet gerçekten muhtaç olanlara daha iyi hizmet sunabilme olanağını elde ediyor.
c. Devlet otoritesine itaatsizlik yerini uyuma bırakıyor. Vatandaşlar köşeye sıkışmışlık duygusu ile suç işlemiyor.
d. Vatandaşlar moral açısından kendilerini iyi hissettikleri için psikolojik açıdan da sağlıklı oluyorlar. Morali yüksek vatandaşların sağlık maliyeti daha az oluyor.
e. İçeri tıkılmışlık ve köşeye sıkışmışlık duygusunun olmadığı ortamda toplumsal huzur daha etkin gelişiyor.
Vatandaşlarını koruma amaçlı hareket eden devletimiz ve devlet yöneticilerinin yukarıdaki hususları gözden geçirerek vatandaşlarımız için daha uygun ve toplumsal huzuru artıracak uygulamaları benimsemelerini önermekte ve beklemekteyiz.
Ayrıca ileri yaşlı vatandaşlarımızın özel araçları ile kendilerini izole ederek seyahat özgürlüğüne kavuşturulmaları da yararlı olacaktır kanısındayız.
Covid 19 veya başka hastalık etkilerinin olmayacağı güzel ve güneşli günlerde buluşmak ümidiyle...