​ İçindeki Yabancı - Kırılır ve Değişirsin / Sinema / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '18

 
Kategori
Sinema
 

İçindeki Yabancı - Kırılır ve Değişirsin

İçindeki Yabancı - Kırılır ve Değişirsin
 

The Brave One – İçindeki Yabancı

    Başrollerini Jodie Foster ve Terrence Howard’ın oynadığı filim yayınlanalı neredeyse 11 yıl oldu. Geçenlerde arkadaşımın önerisiyle bu filmi ikinci kez seyretme şansı buldum. Filim belki sinema tekniği açısından orta şeker sayılabilir ama verdiği mesajlara bakarsak gerçekten unutulmaz olmaya aday bir filim.

    Filimde sıradan bir Amerikan ailesi denebilecek bir çift sokakta köpeklerini gezdirirken saldırya uğrar. Erica erkek arkadaşı David’i bu saldırı da kaybeder ve derin bir travmanın içinde kendini bulur. Bir radyo programcısı olan Erica normal hayatına adapte olmakta oldukça zorlanır.

            Burada Amerikan adalet sisteminin aksaklıkları anlatılıyor ve Erica ortalama her Amerikalı’nın düşündüğü gibi hareket ederek soluğu bir gun shop yani silah dükkanında alıyor. Kaçak yollardan temin ettiği silahla kendi adaletini kendi sağlamaya kalkan Erica değişik bir ruh haline bürünüyor.

            Peki kendi adaletimizi kendimizin sağlaması ne kadar doğru? İngiliz usta yazarlarından Thomas Moore kitabı Ütopya’da; fazla adalet adaletsizlik doğurur, diyor. Erica öyle bir ruh halinin içinde kendini buluyor ki her fırsatta tetiği çekerek birilerinin hayatına son verip eski Erica olmaktan uzaklaşıyor. Tıpkı renk değiştiren bir bukalemun gibi hayatına devam ediyor. Gündüzleri radyo programı sunan, insanların beğenisini kazanan saygın bir kadınken geceleri siyah kapişon, siyah pantolon, koyu renkli, sert bakışlı ve eli silahlı bir katile dönüşüyor. Başıboş sokaklarda gezinip insanlara silahını adaletin kılıcı gibi sallıyor.

            Ceza, adalet, hukuk ülkemizde de aranan şeylerden. Hatta en çok ihtiyacımız olduğu şey de diyebiliriz. Haberlerde her gün bir cinayet haberi görüyoruz. Kimi zaman bu katiller ellerini kollarını sallayarak, denetimli serbestlik, iyi hal, mahkemeye kravatla çıkmak gibi saçma sapan nedenlerden ötürü serbest kalıyorlar. Ancak ben adaletin adaletle sağlanması taraftarıyım. Herkesin eline silahını alıp ortalığı vahşi batıya çevirmesi sağlıklı değil. Bu dünyada ne sağlıklı diye sorabilirsiniz ama bence kan kanla yıkanmamalı.

            Gelelim bir diğer konuya. Değişmek... Amerikalıların klasik bir lafı vardır? Sence lanet bir insan değişir mi Jimmy? Ya da şarkıda dediği gibi; ben eski ben değilim. İnsanoğlunu hayvandan daha ilgi çekici kılan tek özellik bence değişebilmesi. Bir aslan her zaman aslandır, ben artık ot yiyip bahçemde gergedan besleyeceğim demez, her zaman yırtıcılığını yapmaya devam eder. Bir kartal; artık asla uçmayacağım dostum, demez. Her zaman uçar ve avını avlamaya devam eder. Göçmen kuşlar artık kışın da güneye giymeyeceğiz ve solucanlarla yaşayacağız demez. Ancak insan ne kadar kırılmış olursa olsun etrafına gülümseyebilir, yalan söyleyebilir, değişebilir ve değiştirebilir. Korkunç ama it sounds good bro.

            Emre Erden

 
Toplam blog
: 203
: 322
Kayıt tarihi
: 16.11.13
 
 

1991 İskenderun doğumlu. EMU Mütercim Tercümanlık, Amasya Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği mezun..