Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '15

 
Kategori
Deneme
 

İçki ve sigara üzerine

İçki ve sigara üzerine
 

 
 
Yeşilaycı değilim, Yeşilaycı bir yazı sanmayın, şimdiden söyleyeyim.
 
İçki ve sigara üzerindeki kısıtlamalardan pek şikayetçi değilim. O kısıtlamalar:
 
-18 yaşından küçüklere satılmaması,
-Sigara içiminin kapalı alanlarda yasaklanması,
-İçki satışının gece ondan sonra yasak olması 
 
gibidir… 
 
Yeşilaycı olmadığım halde bu kısıtlamaları normal, hatta gerekli buluyorum.
 
Özgürlük, başkasının özgürlüğünü kısıtlıyorsa bu özgürlük değildir. Örneğin, sigaranın kapalı alanlarda içilmesi özgürlük değildir; kapalı alanda bulunan ama sigaradan nefret edenin özgürlüğüne müdahaledir, kapalı alanda sigara içilmesi…
 
Kapalı alanlarda sigara içilmemesi ve 18 yaşından küçüklere sigarayla içkinin satılmaması son derece demokratiktir, gereklidir, doğrudur, doğaldır. İçki satışının geceleri yasak olması, istisnalar olsa da pek yadırgatıcı değildir, hele Avrupa ülkelerinde bile bu kısıtlamanın olduğunu düşünürsek, asla garipsenmez.
 
Buraya kadar iyi ve güzel, peki bundan sonrasına ne demeli?
 
*
 
İçki ve sigaradan % 50’nin üzerinde vergi alınıyor. Bu içki ve sigara kullananların özgürlüğüne müdahale değil midir? Onları zora düşürmek, çaresiz bırakmak değil midir? Belki bunlar sağlığa zararlı veya dinen günah… Sana ne be kardeşim, sana ne! Zararı da, günahı da içenin kendisine! Zararlı olduğuna dair öğütler ver, reklamlar ver, ama vergileri yükselterek fiyatların artmasına neden olma! Bunun tamamen yasak etmekten farkı yoktur, ‘Paran yoksa alma’ demek gibi bir şeydir bu.
 
*
 
Devlet bu vergilerle insanları uzaklaştıracağını sanıyor ama yanılıyor. İçki ve sigaradaki bu müthiş vergiler, sahtekâr insanların önünü açtı. Karaborsacıların ve kaçakçıların bayram etmelerine neden oldu.  
 
Peki, devletin bu müthiş vergileri sonucu bırakıldı mı içki ve sigara? Hayır. Veya çok azı, yüzde biri gibi… Bu rakam, öğütler ve reklamlarla algı oluşturularak elde edilebilirdi.  
 
Devletin bu müthiş vergileri üzerine içki satışlarının azaldığı söylenemez, ama halkta kaçak sigaraya büyük bir yönlenme oldu. Pazarlarda falan tepsi tepsi, bavul bavul satıldı; hatta kimisi çaresiz kalıp kiloyla tütün aldı, sardı ve içti.
 
70’lik rakının 65 lira olması ancak sahtekârın işine gelir; zevkle üretir sahte rakısını. Birçok kişinin ölümüne neden olur. Savcıya karşı da ‘Bize sahte alkol sattılar’ diyerek pişkince savunur kendini.
 
Devletin içki vergilerinden pek bir kaybı olmadı, ama sigaradan çok büyük bir kaybı var. Geçen yıl kaçak sigaradan 20 milyar TL kayıp olduğunu duymuştum.
 
Devlet içki ve sigaradan düşük vergiler alsa, hem halkına saygı göstermiş olur, hem ölümlerin önüne geçer, hem de sahtekârların ocağına incir ağacı diker… Ama nerede?
 
-Mustafa Yıldırım – 01.11.2015
 
 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..