Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '22

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İDOB'UN SEZON SONU FALSTAFF

İSTANBUL DEVLET OPERA VE BALESİ’NİN SEZON KAPANIŞI FALSTAFF İLE GÖRKEMLİ OLDU

Artık Yaz mevsimine girdiğimize göre, sanat kurumları da tatile başladılar. Bunlardan biri olan İstanbul Devlet Opera ve Balesi, 2021-2022 sanat sezonunu, sergilediği son etkinliklerle kapattı. Böylelikle, operada “Falstaff”, balede “Don Kişot” ve modern dans’da ise 4x8 “Mini Platform”, sezonun son temsilleri olarak sahnelenmiş oldu.

 15 Haziran 2022 akşamı Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Salonu’nda sahnelenen, Giuseppe Verdi’nin son başyapıtı olan “Falstaff” operası, sanatseverlerin beğenisini kazanarak bol alkış aldı.

William Shakespeare'in “Windsor'un Şen Kadınları” ve “IV. Henry”oyunlarından  uyarlanarak  hazırlanmış olan eserin,  librettosu ise  Arrigo Boito’ya ait olan ve konusu XIV.yy’da İngiltere’sinde geçen eserde,  Shakespeare’in yarattığı en eğlenceli karakterlerden biri olan  şişman çapkın Falstaff’ın, aynı anda evli ve iki iyi dost olan Alice Ford’u ve Meg Page’i baştan çıkarmaya çalışması ile başlayan zincirleme olayların anlatıldığı opera, Verdi’nin tek buffası. Bu insanlık komedyasında; aşk, para, hırs, entrikalar…kısaca tüm insancıl duyguların yaşandığı bir karmaşanın sonunda, budalalarla dolu olan bu dünyada, her şeyin bir şakadan ibaret olduğu vurgulanır.

İtalyanca seslendirilen eserin rejisörü Renato Bonajuto, Orkestra Şefi ise Roberto Gianola. Dekor tasarımı Efter Tunç’a, kostüm tasarımı Ayşegül Alev’e, ışık tasarımı ise Yakup Çartık’a ait. Eserin koro şefi ise Paolo Villa idi.

Bu son temsilde; Sir John Falstaff rolünde Nejat Işık Belen, Ford rolünde Caner Akgün, Fenton rolünde Ufuk Toker, Dr. Cajus rolünde Çağrı Köktekin, Bardolfo rolünde Can Reha Gün, Pistola rolünde Göktuğ Alpaşar, Alice Ford rolünde Şebnem A. Kışlalı, Nannetta rolünde Dilruba Bilgi, Mrs. Quickly rolünde Deniz Likos ,Mrs. Meg Page rolünde Barbora Hitay sahnede seyircisi ile son kez buluştular.

G.Verdi’nin bu opera eseri, bestecinin epey yaşlı (80 küsur yaşında) iken hazırladığı son eseridir ve toplam olarak hazırladığı 26 operadan komedi janrında bestelediği iki operadan ikincisidir. Verdi daha önce Shakespeare'in oyunlarından uyarlanarak Macbeth ve Otello operalarını hazırlamış ve bu operalar çok başarılı olmuştu. Falstaff operasının prömiyeri 9 Şubat 1893'te Milano'da La Scala opera evinde yapılmıştır. Bu eser seyirciler ve tiyatro kritikleri tarafından çok olumlu karşılanmıştır. Buna rağmen, Verdi'nin bundan önceki iki eseri, yani Aida ve Otello, kadar popüler olmamıştır. Falstaff ilk temsilinden sonra da defalarca değişik opera evi tarafından popüler olarak temsil edilmiştir. İnce işlenmiş müziksel yapısı ve melodik buluşları ile müziksel kritikler tarafından hala beğenilen bir eserdir. Bu nedenle dünya opera evleri tarafından sık sık sahnelenmiştir.

G.Verdi’nin Falstaff opera temsili ile 2021-22 sezonunu kapatan başta İstanbul Devlet Opera ve Balesi kurumu olmak üzere, güç koşullarda seyircisi ile buluşmaya gayret gösteren tüm sanat kurum ve kişileri yürekten kutluyorum.

Artık beklentilerimiz yaz festivallerinde. 

 

İSMAİL HAKKI AKSU                                          

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..