Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '15

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

İğneada Longoz Ormanları, mutlaka gidin görün

İğneada Longoz Ormanları, mutlaka gidin görün
 

Longoz Ormanları Mert Gölü Foto: Ali Cantaş


İĞNEADA LONGOZ ORMANLARI MİLLİ PARKI, 

Muhteşem doğası ile sizleri bekliyor.

İğneada ülkemizin en batı ucunda yer alır. Karadeniz kıyısında Bulgaistan sınırına 7 kilometre uzaklıktadır. İğneada'nın kilometrelerce uzun altın sarısı ve iri taneli kumsalları göz kamaştırıyor. Yıllardır yaz aylarında havasından denizinden kumundan ve balığından yararlandığım İğneada'yı sonbarın kışa devir olduğu günlerde Longoz ormanlarını keşfetme bahanesiyle eşimle ziyaret etme konaklama ve bol bol yürüyüş yapma fırsatı bulduk.

İğneada; Longoz ormanları Milli Parkı, Bulgaristan sınırındaki Beğendik köyü ve kumsalı, Limanköy, Limanköy de bulunan, 1866 yılında Osmanlı Padişahı Abdülmecit tarafından Fransızlara yaptırılan ve halk arasında Fransız Feneri olarak bilinen Feneri, İğneada merkezinde bulunan şirin lokantalaları, Dobriçli İbrahim'in işlettiği Dobrodosli Rumeli Köftecisinde sabah, öğle, akşam yemekleri günün her saatinde Açelya'nın güleryüzü ve İbrahim ustanın güzel tadlarını bulabilirsiniz. Dobrodosli soğuk havalarda yanan kuzina ateşinde sıcak çay, kızarmış ekmek ve fırında patates ile sıcak sohbetler sizi bekliyor. İğneada keyifli günler geçirebileceğiniz sakin bir kasaba olarak bir sonraki seyahat listenizde mutlaka olsun.

İğneada şehir merkezinin doğu tarafın da bulunan Mert Gölün de günbatımını keyifle izleyebilirsiniz. Güneş nazlı nazlı Mahya tepesinin ardına kendini saklamaya başladığında Mert gölü üzerine tatlı bir huzur çöküşünü hissedeceksiniz. Longoz ormanları milli parkı içerisinde bulunan Hamam Gölü, sahil kısmında yer alan Saka Gölü, Bulanık Deresi arasında doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz sahil tarafında kamp kurabilirsiniz. Şehir merkezinden kiralayacağınız atv'ler ile safari turu yapabilirsiniz.

İğneada Parlak Oteli ve İğneada Resort oteli Şehir merkezinde konaklayabileceğiniz otellerin başında geliyor. Marketler, Kahveler ve lokantaların olduğu kasaba merkezinde aradığınız her şeyi bulmanız mümkün.

Birazda Longoz ormanlarından bahsedelim. Longoz Ormanları söylemini doğa ile arası iyi olanları bilirler, Peki Longoz nedir?

Longoz: denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan bir özel ekosistemdir. Yalnızca belirli ağaçlar (örneğin, dişbudak, kızılağaç, vs), bitkiler (örneğin, göl soğanı, su menekşesi, vs) ve kuşlar (örneğin, kara leylek, balıkçıl, vs) bu yaşam ortamını tercih ederler.

İğneada Longoz ormanları 3155 hektarlık Milli park alanıdır ve Kırklareli ili Demirköy İlçesi İğneada sınırları içerisinde yer almaktadır. Yıldız (Istranca) Dağlarından Karadeniz sahillerine doğru akan derelerin taşıdığı alüvyonların birikmesi ve mevsimsel olarak sular altında kalması sonucunda milli parktaki longoz ormanları oluşmuştur.

İğneada ve çevresi ülkemizde birbiriyle ekolojik olarak bağlı ekosistemler zincirini oluşturan ender yerlerdendir. Longoz ormanları ve yaprak döken karışık oldukça boylu ağaç türlerinden oluşan orman vejetasyon tiplerini bünyesinde barındırır.

Kıyı kumulları, longoz ormanları ile birlikte İğneada’nın en hassas ekosistemlerini oluştururlar. Kıyı kumulu üzerinde zengin ve ilginç bitki türleri bulunur. Sahil, ön cephe kumul ve sabit kumul bitki örtüleri son derece iyi durumdadır. Avrupa'nın güneydoğusuna özgü dişbudak-meşe-kızılağaç orman tipinin en sulak bölümlerinde kızılağaç ve dişbudak, nispeten daha kuru bölümlerde ise saplı meşe başta olmak üzere çeşitli meşe türleri baskındır. Buna ek olarak tırmanıcı bitki türleri ormanın en belirgin özelliğidir. Bu orman toplulukları Karadeniz'in güneybatı sahillerinde görülen çok nadir ve önemli habitatlar olup, 'longoz' şeklinde adlandırılır. Üst tabakada ağaç katında yer alan baskın bitkiler kızılağaç, dişbudak, kayın ve Akçaağaç’tır. Aynı zamanda tropik orman özelliği gösterdiği için sarılıcı bitkiler açısından da zengindir. (Kaynaklar: http://www.milliparklar.gov.tr/ www.longozukoru.org )

Nasıl gidilir: Tem otoyolu, Lüleburgaz, Pınarhisar, Demirköy üzerinden veya, Tem otoyolu, Çerkezköy, Saray, Vize ve Kızılağaç köyü üzerinden Longoz ormanlarına ve İğneada'ya ulaşabilirsiniz. İstanbul Merkeze yaklaşık olarak 230 km uzaklıktadır. İğneada'ya gittiğiniz de bugünkü siyasi hükümet tarafından yapılması planlanan nükleer enerji santrali fikrinin abesle iştigal olduğunu çok net anlayacaksınız.

Doğa'da kal doğal kal

Ali Cantaş & Birgül Cantaş

Outdoor53, 8 Aralık 2015; İstanbul

 
Toplam blog
: 48
: 1239
Kayıt tarihi
: 18.01.11
 
 

Köklerim Karadenizin doğusun da doğmuş ve 1500 yıllara kadar dayanan orjinal Türk bir ailenin çoc..