Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '11

 
Kategori
Seçim
 

İki Turlu Dar Bölge Seçim Sistemi Tam Bize Göre!

İki Turlu Dar Bölge Seçim Sistemi Tam Bize Göre!
 

Türkiye’de medyanın sıkça yer verdiği, kitleye hitap eden siyasi partiler dışında çoğunun adını dahi bilmediğimiz birçok tabela partisi var. Hâlihazırda seçime girebilecek parti sayısı ise 60 tane partiden kanunun gerektirdiği şartları taşıyabilen en fazla 20 siyasi parti ile sınırlı.

Belirli bir ideoloji üzerine temellendirilmiş siyasi partileri gelişmiş teknolojik imkanlar neticesinde özellikle internet sitelerinden inceleyip, fikir sahibi olabilmek mümkün. AKP, CHP, MHP ve BDP dışında medyada yer alamayan bu partilerin seçmene ve halka ulaşmak için en önemli kullandığı araç hiç kuşkusuz internet ve sosyal paylaşım ağları.

Hukuki düzlemde baraj, seçim yardımı gibi konuları ele alarak baktığımızda güçlüyü savunma ve oyları kitlesel olarak değerlendirme eğiliminde olan sistemimiz bu küçük partilere şans tanımamaktan yana. Seçimlerde bir araya gelip seçim ittifakı oluşturmak ayrı ayrı partiler için mümkün olamadığından, oyunu baraj sorunu yaşayan partilere veren vatandaşlar çöp kutusuna oy atmaktan farklı bir muamele ile karşılaşmamış oluyorlar. Bu sebepten dolayı seçmenler oylarını verirlerken baraj ihtimalini de düşünerek kendi görüşüne en yakın partiye içleri rahat etmeden oy vermeyi tercih edebiliyorlar.

Seçim sistemimizdeki bu adaletsizliğin giderilmesi yönünde çeşitli öneriler sunulsa da baraj kalkmadığı ya da sistem tamamen değişmediği sürece bir yere varabilmek çok mümkün değil. TBMM’de AKP, CHP, MHP ve bağımsız adaylar dışında her türlü partiye oy verenlerin oyları barajı geçen partilere paylaştırıldı. Buradaki bu adaletsizliği anlayabilmek gerçekten çaba gerektiriyor.

İki Turlu Dar Bölge Seçim Sistemi

Cem Toker’in genel başkanlığını yaptığı Liberal Demokrat Parti’nin parti programında da yer alan ve LDP’nin seçimlerle ilgili en büyük vaatlerinden biri olan iki turlu dar bölge seçim sistemi, seçim sistemindeki adaletsizliklere son verebilecek ve ülkemizde de uygulanabilirliği açısından tartışılabilir bir sistem olarak akla ve kulağa mantıklı geliyor.

İki turlu dar bölge seçim sisteminde, ülkenin nüfusu 75 milyon ve meclise 550 milletvekili seçeceği öngörüsü ile bir örneklem oluşturursak; yaklaşık olarak 150 bin seçmen grubu bir milletvekilini meclise yollayabilecek bir konuma geliyor. Yani, her 150 bin vatandaşı mecliste bir milletvekili temsil ediyor. Bu durumda, ülkede 150 bin nüfuslu 550 seçim bölgesi belirlenerek işe başlanırken; örneğin İzmir’in 450 bin nüfuslu Karşıyaka ilçesi 3 seçim bölgesine bölünerek “Karşıyaka milletvekili” adayları her seçim bölgesinde siyasi partiler tarafından ilan ediliyor. Dolayısıyla 150 binlik seçmen kitlesinin bulunduğu her yer bir seçim bölgesi olduğundan bu bölgedeki insanları temsil edecek adaylar siyasi partiler tarafından belirleniyor ya da seçimlere katılmak isteyen bağımsız adaylar bölgeden adaylıklarını açıklıyorlar. Bir ildeki tüm milletvekillerinin isimleri o ilin adıyla anılmak yerine sçeim bölgeleriyle anılıyor. Karşıyaka Milletvekili, Beyoğlu Milletvekili, Mezitli Milletvekili, Alanya Milletvekili gibi…

Bu sistemin en mantıklı kısmı ise halkın içinden ve halkın tanıdığı isimlerin birebir kendi bölgesinde oy için mücadele ederek TBMM’ye girebilmek için çalışmalarda bulunma ihtimali.

Seçimin iki turlu yapılmasına gelince, bir seçim bölgesinden en çok oy alan ilk iki parti adayının (ya da en çok oy alan bağımsız aday da olabilir) bir hafta sonra tekrar bir seçime girmesi demektir. Pusulada iki aday olunca, adaylardan biri mutlaka %50’den fazla oy alacağından, bölge halkının yarısından fazlasının oylarıyla seçilip Meclis’e gönderilmiş olacaktır.

Gerçek demokrasi halkın kendi adına seçtiği temsilcilerini meclise yollamayı gerektiriyorsa, iki turlu dar bölge seçim sistemi halkın kendi temsilcilerini tanıyarak, bilerek, isimlerini hafızalarında tutarak seçtiği bir sistem olarak anlatılabilir. Mevcut sistemde parti başkanlarının veya eşlerinin belirleyip, listeledikleri, kim olduğunu bilmediğimiz, tanımadığımız insanları sözde bizi temsil edip, çıkarlarımızı korusunlar diye meclise yolluyoruz. Kaçımız ilimizdeki milletvekillerinin çoğunun ismini biliyor?

A.Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..