Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '22

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

İl gider töre kalır 1

Bugün iki yazı yazıyorum , birisi çok ağırdı , yarım sayfa da 1,5 yılın özeti , 3 ayın karasızlığıydı .  hayat işte ne yapacağını çoğu kez bilemiyor . bazen öyle sıkıntıları oluyor ki insanın bitmeyen bir baş ağrısı gibi ne yapsa olmuyor. Aslında en güzel yol doğruyu yapmak ve dua etmek . başka bir şey gelmiyor aklıma . büyük küçük düşünmeden sadece doğru yapmak . İnsan ancak doğru ile özgür oluyor , azad oluyor.

Ben en çok düşündüren cümle ‘’ İl gider töre kalır ‘’ atasözü idi

Çünkü hayat bazen öyle bir kırılıyor ki , işte bir kelebeğim kanat çırpması  , başka bir yerde evleri yıkabiliyor.

Hayal etse yok artık diyeceği şeyler gerçek oluyor  , her şey farklılaşıyor. Herkesin her şeyin yeri değişiyor.  Her şey boş oluyor yada küçücük şeylerin anlamı kat ve kat artıyor  .  zaman yada yaşam diye bir şey olmuyor. Yaşam ve Ölüm aynı anda  hayat buluyor. Biri diğerine üstün olmuyor.  Dün yoga dersindeydim ,   savaşçı duruşlarında  bir kurt  olarak saldırırken buldum kendimi  . Dinlenirken de bir köpeğin sevgisiyle huzur bulurken buldum kendimi. Eski Türkler kurda benzetirmiş kendini güçlü ,cesur ve akıllı , avlanmayı bilen , aile bağları güçlü dişisini koruyan. Hayatta kalmayı bilen , dayanıklı hayvanlardır kurtlar.

Bu kadar karmaşıksa hayat , aslında en doğrusu , kolay olanı yapmak yani doğruyu yapmak . doğru söylemek muhteşem koruyucu ve yol gösterici , bir cesurun bilgeliği , bir güçlünün aklı , bir onurlunun herkese merhameti . O yüzden küçük büyük demeden doğru yapmak lazım.

Hz Halid Bin Velid RA. Diyarbakır fethin de Diyarbakır  kalesine  bir türlü giremez. Kuşatma sırasında  Kendisi gelen yemeğin azaldığını fark eder. Sonra neden azaldığını sorar , aynı olduğunu söylerler . Yemek çadıra bırakıldıktan sonra  izlerler . Bir köpek yemeğin bir kısmını alıp gider . köpeği izlerler . Köpeğin şehirden  , küçük bir geçit ile geldiği  fark edilir. Bu geçidi kullanarak şehre girip , kale kapılarını açarlar ve fetih gerçekleşir. Yani Halid bin Velid  iki dilim ekmeğin neden azaldığını bilmek istemesi  ile bir kale fetih edilir. Bazen bu kadar küçük şeylere dikkat etmek ve önemsemek büyük sonuçlar verir.

Bir insan doğruyu yapmalı ve sonuçlarını Allah a bırakmalı , cesur olmalı. Ne olacak ki demeli , hakkını aramalı mesela . Hiçbir şey olmazsa  başkalarının da  aynı haksızlığa uğramasını zorlaştırmış olur . oda olmazsa bir sünnet yapmış olur.  

İl gider töre kalır

 

 
Toplam blog
: 28
: 116
Kayıt tarihi
: 30.01.17
 
 

 Halil BİÇEN ..