- Kategori
- Teknoloji
İletişim atağı

İletişim dünya yaşamının başlamasıyla ortaya cıkmış zaman gectikce geliştirilmiştir. İletişim duman, güvercin, mektup,fax.... internet şeklinde günümmüze gelmiştir. Teknolojinin iletişim alanında geliştigi son nokta da Wimax'dir.
Wimax teknolojisi genişbant sunarken bir baz istasyonu ile 50 km kapsadıgından Türkiye'de lisansların verilmesiyle birlikte kısa bir süre icinde Türkiyenin her yerine yayılacagı ve her yerde bu imkandan yararlanılabilcegi tahmin edilmektedir.Wimax internet,telefon gibi bircok alanda hayatımıza giren ve yaşamımızı kolaytırmakla kalmıyor süreyide kısalttıgı gibi bize hızlılık saglıyor.Wimax teknolojisiyle örnegin AB de uygulanan sistem henüz Türkiyeye gelirmi bilmiyorum ancak AB devletlerinde telematik diye bir sistem kullanılmakta.Telematik arabalara ve yollara takılan ciplerle hangi arabanın nerde oldugu ne şekilde gittigi saatte kac km hızla gittigi nerde kaza oldugu vs hemen heryerde görebilmektedirler.Wimax teknolojisinin gelmesiyle bu teknoloji hemen heryere yayılması ve trafik kazaları vs gibi bircok sorun %78 lere kadar azalacagı belirtmektedirler. Türkiye'de yılda trafik kazasından binlerce insanının kaybetmesinden şuan hala İstanbul trafigi konusunda konuşulurken WİMAX Teknolojisi her alanda bir cözüm olarak görülmektedir.Wimax 802.16 satandardında belirlenmiş olup İntel'in cipleride 2007 de hazır olacagı belirtilmektedir.Cep telefonu operatörleride bu büyük pazarı görmüş ve ileride tüm iletişim ,internet bu alana kayacagından dolayı bu alanda calışmalara başlamış Samsung firması bir Wimax cep telefonu bile cıkarmış bulunmaktadır.
Wimax teknolojisi halen üzerinde calışmalar sürmekte olup Telekominikasyon kurumundan lisanslar beklenmektedir.Wimax lisansları aralık 2006'nın sonuna kadar verilmesi söz konusu degildir.Nedeni 1998 tarihinde Türk Telekoma devredilmişdir. Türk Telekom 2006 aralık ayının sonu ile bu izin dolmakta olup 2007 de özel öperatörlere verilmesi beklenmektedir.Bu alanda bircok lisans almak icin Telekominikasyona baş vurmuş olup Telekominikasyon kurumundan cıkacak olan lisansları beklemektedirler. Lisanslama calışmaları sürerken firmalardada hareketlilik yavaş yavaşda olsa kendini göstermeye başlamış olması bizi sevindirmektedir. Hareketlilik şuanda pek gözükmese gibi görünsede firmalar alt yapı ve baz istasyonu kurulumları icin strateji belirlemekte ve en hızlı kurulum ve yaygınlaşmayı saglamak icin hergün toplantılara konferanslara katılmaktadır. Wimax teknolojisin gelmesi ile birlikte E-Devlet uygulamaları E-Ticaret vs de oldukca artış gözlenecekdir.