- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
İlginç bir hastalık

Resim 23 Augustos 1973 tarihinde, olay aninda cekilmistir.
1973 yilinin agustos ayinda Stokholmde soyguncular bir banka şubesine girip memurelerden bir kaçını rehin alıdilar. Operasyon günlerce sürdü. O dönemin İsveç başbakanı Olof Palme soyguncularla irtibata geçmşti. Günlerce süren bekleyişten sonra, Stockholm'deki bankada yaşanan bu olay sona eriyor, soyguncular yakalanıyor.
Dünyanın uygar, refah seviyesinin en ileri ülkelerinden birisi olan İsveç’te bir banka soygunu girişimi meydana geliyor. Rehinelerle soyguncularin arasında duygusal bağ yasaniyor, rehinelerden bir kısmı, kendilerini rehin alan ve her an öldürmekle tehdit eden soygunculara karşı hayranlık, aşk ve başkaca olumlu duygular beslemeye başlıyorlar.
Rehineler kendi aralarinda paralar toplayarak teröristlere avukat tuttular. Yaşanan bu olayda, rehinelerden bir bayan soygunculardan birisine aşık oluyor, onunla ilişkiye giriyor ve soyguncunun mahkumiyeti süresince ona sadık kalıyor.
1973 yilinda İsveç’in başkenti Stockholmde, insanlarda zaten var olan bu psikolojik dengesizliğin, Stockholm sendromuyla tamamen su yüzüne çıktığıni göryoruz, banka soygunu sadece bir 'tespit' aracı oldu bu syndrome icin. Stockholm Syndrome; beraber koşma gibi değişik bir anlama karşılık geliyor. Baska bir anlamla, aynı anda beraber görülen, aynı anda beraber hareket eden koşan, özel bir rahatsızlık veya bozukluğu ifade eden belirti' anlamındadır.
Psikyatrik açıdan rehine durumunda olan bireyin, soyguncuya karşı sempati geliştirmesindeki temel etkenlerden biri; soyguncunun rehineye karşı yaptığı çok minik bir jest, iyilik, kibarlık gostermesi, rehinede teroristlere sempati duymasina vesile oluyor.
Örneğin; o gergin atmosferde, elinde silah ve ölüm tehditleri saçan bir soyguncu, rehinelerden birisine tuvalete gitmesi için izin verirse, rehinenin gözünde bu hareket çok büyüyor ve ölümle koşullandığı o ortamda, psikolojik bir reaksiyon olarak, o kişiye karşı sempati duyuyor.
Bundan sonra çevremizde olan gelişmelere bir de bu acidan bakalım. Bu vatana zarar veren bizi her an öldürmekle tehdit eden, binlerce Mehmetcigi şehit eden, yuzyillarca birlikte yasadigimiz bu topraklarda, burnumuzun dibinde, bize karşi savaş hazirliklari yapan teroristlere sempati duyalim!!! Bu olayın kabacası (affiniza sıgınarak) DEVEYE DIKEN INSANA ….
Sehitlerimize Allahtan rahmet ailelerine başsagiligi dilyorum.
Saygilarimla,
Mustafa Uçman