Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Adem Güngör/FETHİYE KÜLTÜR ETKİNLİKLERİ

http://blog.milliyet.com.tr/ademgungor

21 Haziran '10

 
Kategori
Bilim
 

İlim ve bilim nedir?

İlim ve bilim nedir?
 

Aşıklar Tepesi


Atamızın "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir" sözünde geçer.

İlim öğrenmekten maksat bilginin insanoğluna mürşit ve rehber olması ve öğrenilen şeylerle, insani olgunluğa giden yolların aydınlığa kavuşturulmasıdır. Bu nedenle, ruha sindirilmemiş bir ilim, sahibinin sırtında bir yük; insanı ulvi hedeflere yöneltmeyen marifet de bir aldanmışlıktır.

“İlim, ilim bilmektir, İlim kendin bilmektir; Sen kendini bilmezsen, Ya nice okumaktır.’
Hedef ve maksadı belirlenmiş bir ilim, sahibi için, sonsuza kadar devam edecek bir bereket vesilesi ve tükenmez bir hazinedir. Bu hazineye malik olanlar, yaşadıkları sürece ve ondan sonra, bir tadlı su kaynağı gibi daima ziyaret edilir ve hayra vesile olurlar. Gönüllere şüphe ve tereddüt atan ve ruhları karartan, hedefi belirlenmemiş baş teoriler ise, ümitsiz ve bulanık ruhların, etrafinda uçuşup durduğu bir pislik yığını ve azap vesilesidir.

Bilim ve teknolojiyi uygularken göz önünde bulvndurulacak esaslar. Atatürk tarafindan, özlü sözlerle ifade edilmiştir. Bu görüş ve tavsiyelerden bazılan şöyledir:
‘Gözlerimizi kapayıp tek başımıza yaşadığımızı daşünemeyiz. Memleketimizi bir çember içine alıp alakasız yaşayamayız, Aksine; yükselmiş, ileri ermiş, medeni bir millet alarak medeniyet düzeyinin üzerinde yaşayacağız. Bu hayat, ancak ilim ve fen ile olur İlim ve fen nerede ise onu alacağız ve her millet ferdinin kafasına koyacağız. İlim ve fen için kayıt ve şart yoktur.”
“Eğitim mutlaka uygulamalı olmalıdır.”
‘Kendi teknolojimizi kurmak ve geliştirmek mecburiyetindeyiz.”
Atatürk’ün bu görüş ve tavsiyeleri, günümüzde de geçerliliğinden hiçbir şey kaybetmemiştir.

 
Toplam blog
: 320
: 1741
Kayıt tarihi
: 16.04.09
 
 

Muğla Fethiye doğumluyum. Sanat okulu elektrik bölümü mezunuyum. Tarih ve Kültüre çok önem veriyo..