Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Psikolog Melda Yakupoğlu

http://blog.milliyet.com.tr/meldayakupoglu

22 Nisan '21

 
Kategori
İlişkiler
 

İlişkilerde Dinleme Sanatı

İlişkilerde Dinleme Sanatı

 

Son zamanlarda insanların en çok yakındığı şeylerden bir tanesi konuşurken kimsenin kimseyi dinlememesi ve nitelikli diyaloglar kuramamalarıdır. Özellikle söz konusu yakın ilişkiler olduğunda anlaşılmak her şeyden önce gelir. Kişi anlaşıldığını hissettikçe ilişki içerisinde kalır ve ilişkideki problemleri çözer. Çözüm getirilmeyen problemler birikir birikir içinden çıkılmaz boyutlara ulaşabilir. Bu sebepler sorunları en baştan çözmek gerekir. 

 

Sorun çözebilmenin en önemli basamağı iyi bir iletişimdir. İyi bir iletişim için de dinleme sanatıdır. Bu sebeple gelin iyi bir dinleyici olabilmenin, karşınızdaki kişinin anlaşıldığını hissedebilmesinin anahtarlarına birlikte bakalım: 

 

Son zamanlarda teknolojinin gelişmesiyle herkesin elinde telefon varken artık kimse kimseyle diyalog kurarken göz teması kurmamaya başladı. Çok görmüşsünüzdür siz konuşurken karşınızdaki kişinin sosyal medyasına göz gezdirdiğini, maillerini okuduğunu, telefonla uğraştığını. Belki sizi dinliyordur ancak siz bir türlü dinleyip anladığını düşünmezsiniz. Özellikle evliler bile bu durumdan şikayetçi. Akşam eve geldiklerinde, yemeklerde her anda telefon sanki bir üçüncü kişi gibi. Bu sebeple gerçekten diyalog kurmak istiyorsanız karşınızdaki kişiye saygıdan ötürü telefonlarınızı bir süreliğine kenara bırakın. Onunla göz teması kurun. 

 

Göz teması kurarak karşınızdakinin davranışlarına sözel ve sözel olmayan yanlarına dikkat edin. Mimiklerine, beden diline bakın. Size bişey anlatırken beden dili ile aslında ne demek istediğine bakın. Beden dili gerçekten çok şey anlatır. Hatta dikkatli bir gözlemci olursanız, çoğu zaman karşınızdaki kişinin yalan söyleyip söylemediğini bile anlayabilirsiniz.

 

Söylediklerini anlamaya çalışın. Ne mesaj vermek istediğine, gerçekten ne istediğine odaklanın. Söylediklerinin dışında söyleyemediği alt mesajları yakalayın. Söylemek istediklerinizi karşınızdakinin sözünü kesmeden, konuşmasını bitirdikten sonra söyleyin. Karşınızdaki kişi sözünüzü kesmeye başlarsa ondan anlatmak istediklerinizle ilgili müsade isteyin. Konuşmak için sıra beklemek ve sabırsızlanmak yerine gerçekten anlatılana odaklanın. Sabırlı olun. Hoşunuza gitmeyen konulara karşı bile sakinliğinizi koruyun. 

 

Dikkatinizi ayarlamaya çalışın. Farkındalığınızı bu konuda kazanın. Dikkat sürenizin ortalama ne kadar olduğunu farkedip her geçen gün bunu arttırmak üzerine odaklanmaya çalışın. Aklınıza gelen başka düşünceleri zihninizden uzaklaştırın. İnsanlar biriyle diyalog halindeyken sık sık zihinlerinden başka şeyler geçirebilmeye eğilimli olurlar. Dikkatli dinleyici olun. Kaçırdığınız yerlerde teyit alın. “Yani yanlış anlamadıysam böyle demek istiyorsun değil mi?” şeklinde bir soru ile karşınızdakine anladığınızı gösterebilirsiniz.

 

Böylelikle iyi bir dinleyici olduğunuzu karşınızdakine gösterebilirsiniz ve onun sizi anladığını gösterebilirsiniz. Anlaşıldığını hissetmesinin bir diğer yolu da dinlerken ona doğru eğilmek, başınızı sallamak, gibi beden dili ile onu dinlediğinizi ilgilendiğinizi gösteren hareketlerdir.

 

Bazen sohbetin kısa kesildiğinden şikayet eden insanlar olabilir. Hatta ne diyeceğimi bilemiyorum diyenler. Bu tarz durumlar için açık uçlu sorular sorun. Detay sormaktan kaçınmayın. Karşınızdaki gerçekten önemli bişey anlatıyorsa gözünüzden kaçırmamak için not alma imkanınız varsa not alın.

 

Bahsettiğim bu basamakları hem özel hayatınızda hem de iş hayatınızda kullanmak sizi her bakımdan başarıya taşıyacaktır. İnsanların karşısındakini dinleyen, anlayan ve anladığını gösteren kişilere ihtiyaçları vardır. Sürekli kendi fikirlerini kesen, kendinden bahseden biri olmak sizi anlayışsız hale getirebilir. Önerileri uygularsanız ilişkilerinizin zamanla daha iyi hale geleceğini göreceksiniz.

 
Toplam blog
: 43
: 53
Kayıt tarihi
: 08.08.14
 
 

2009 yılından beri alanda aktif olarak çalışan, çocuk, ergen ve yetişkin olmak üzere binlerce vak..