Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '08

 
Kategori
İlişkiler
 

İlişkilerde

İlişkilerde merhamet

Merhamet ; İnsanoğlunun yüreğini titreten, çok unuttuğumuz, aklımıza geldiğinde yüreğimize yumruk yedirten bir konudur. Bir kimsenin başka bir canlının karşılaştığı kötü, olumsuz durumdan dolayı duyduğu üzüntü ve acıdır. Merhamet, kalbimize inen basamağın sonudur. Oraya ulaştığımız zaman, karşı taraf diye düşündüğümüz tüm insanları anlamış oluruz. Sahip olduğumuz sevgiyi, güzellikleri, hoşgörüleri hatırlarız. Bu duygular içimizde zaten vardır, ancak , çevrenin desteğiyle bu manevi duyguları pekiştiririz. İlişkilerde iyi bir insan olmamız bakımından, bu değerler önemlidir.

Aslında her kulun içinde merhamet vardır.İkili ilişkilerimizde öyle bir hale gelmişiz ki, büyük şehrin bencil koşuşturmacası, sıkıştırılmış yaşantısından ötürü bu dünyayı birbirimize karşı cehenneme çevirmişiz.
Oysa çok az çaba gösterebilirsek, biraz daha içimizdeki sevgi ve hoşgörüyü dışa çıkarabilirsek, yapılan hatalara merhametle yaklaşırsak hayatımız cennet olur.

Anneye, babaya, çocuklara, yakın dostlara karşı küslük duyma o kadar çogaldı ki, hızla akan zamanı unutur olduk. Sevdiklerimizi kaybetmeden, kolumuz kanadımız kırılmadan kıymetini bilelim.

Biz insanlar, dünya yüzeyinde bize düşen bir ağacın gölgesinde geçici olarak konaklıyoruz. Bizlerden sonra bu ağaç gölgesinde başkaları konaklayacaktır. Dünya faniyse bu duyarsızlık, kırıcılık nedendir? En yakınımızı anlamaz duruma gelmişiz. O zaman etrafımızda kalan diğer kişileri, bize uzak mesafedeki yoksul insanların açlığını; Eğitim almak için okul, öğretmen bulamayanları; sağlık ocağı olmadığından yaşamını yitiren insanların acısını içimizde ne kadar duyabiliriz?

Günlük yaşantımızda ilişkide bulunduğumuz tüm insanlara karşı yeterince duyarlı davranmıyoruz. Ayakta kalabilmek için başkalarının omuzlarına basar hale geldik. Türk insanı olarak özümüzde "Düşeni yerden kaldırmak"
yardımcı olmak vardır.

Başka türlü yaşamamızda mümkündür. Empati kurarak iletişim kurmak: soluduğumuz her nefesten şükrederek zevk almak; ... demişti , bende ona .... söylemiştim gibi sözlerin arkasına gitmeden, karşıdaki insana sevgi duymak; Bizim dışımızdaki insana seçiminden ötürü aşağılamadan, yargılamadan saygı duymak v.b.
Bunları yaptığımızda birbirimizden alacağımız çok şey olduğunu görürüz. Önemli olan bunu yakalamaktır. Böylece kendimizde olan ve bizim göremediğimiz eksiklikleri tamamlamış oluruz.

Yaşam bir mucizedir ve herşey sadece çok istememiz, isteklerimizin peşinde gitmemizle değişebilir. Yeter ki değişimi isteyelim, ilişkilerde ölçüyü yakalayabilelim.

 
Toplam blog
: 103
: 1399
Kayıt tarihi
: 21.03.08
 
 

Hacettepe Ün. mezunuyum. Öğrencilik yıllarımda ve okulu bitirdikten sonra bir gazetenin muhasebe ..