Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '16

 
Kategori
Futbol
 

İlk düğme yanlış iliklenince ne olur?

Dünyanın dev takımları bile bazı maçlarda yenilebilir, hatta fark yiyebilir. Bunun örneklerini gördük, görüyoruz. Önemli olan düştüğün yerden hızlı kalkıp yola devam edebilmektedir. 

 

Öte yandan, Fenerbahçe' nin sorunu Antalya deplasmanında yediği 4 gol ve kaybettiği 3 puan değil. 

 

Fenerbahçe' nin tercihleri 2 senedir hatalı. 

 

Sorun ilk düğmede derken ne demek istiyorum? Okumaya devam edelim. 

 

Medyada İsmail Kartal- Pereira karşılaştırması yapılıyor. İki hoca bu hafta itibariyle aynı puanı almışlar. Fenerbahçe taraftarına deniliyor ki İsmail hoca bu kadar transfer ile kadrosu güçlenen bir takımı daha iyi yönetirdi. Taraftar 2 uygun olmayan tercih arasında düşünmeye yönlendiriliyor.

 

İsmail Kartal.. Hatırlatmak için soruyorum arkadaşlar, İsmail hoca ne oynatıyordu takımına? Futbolu çok mu verimli, çok mu keyifli idi? Geçen sene bu zamanlar yazdıklarıma bakıyorum, Fenerbahçe yine kötüydü, yine kötüydü. 

 

Bu kadar büyük bütçeler ile kulübü teslim ettiğiniz hocaların, çağdaş futbol prensipleri ile uyumlu, birikimli ve şuurlu bir futbol oynatmasını beklersiniz. Bu tür hocaları tercih etmeniz gerekir. 

 

Aziz Bey 2 senedir teknik direktör konusunda hatalar yapıyor. 

 

Önce tamamen yanlış olan Ersun Yanal kararı, sonra İsmail Kartal tercihi, şimdi de Pereira.

 

Taraftar Pereira ve takıma öfkeli. Herkes endişe içinde. Beşiktaş müthiş bir çıkış yakaladı. Bu taraftarda endişeye neden oluyor. Geçen sene İsmail Kartal, bu sene de Pereira tercihini en ön sırada alkışlayanlar, Başkan' ın yakın çevresi bile acaba hata mı yapıldı diyor.

 

Günaydın. 

 

En az 10 haftadır yazıyorum. Pereira- Fenerbahçe ikilisi iyi bir ikili olmadı. Sezon sonu şampiyon olunsa da bu futbol kimseyi tatmin etmez. 

 

Bir de hatalı bir algıyı Fenerbahçe' nin medyadaki sözde neferleri öne sürüyorlar. Şampiyon olalım da kötü futbolla olalım. İyi futbol, hücum futbolu demek değildir!

 

Kardeşim, tamam hücum futbolu beklemiyoruz, ancak en azından sahada kişilikli bir futbol görelim, modern bir sistem görelim, defansif bile oynasan bu işin bir sistemi vardır. Ön liberoları defansın önüne yığmak mıdır futbol? Ayrıca bu futbolla Türkiye' de şampiyon falan olamazsın! Ve evet, bence iyi futbol, hücum futboludur. Bu benim fikrim. Ben futbolu kazanmak için değil, keyif almak için seyredenlerdenim. Pereira' nın futbolu bana hiç bir şekilde keyif vermiyor. 

 

Ayrıca, kötü futbol ile seke seke şampiyon olmak diye bir şey yok. Bir sekersin, iki sekersin, üçüncüde 4 yersin. Ancak iyi futbol ile kazanırsın. Defansif veya ofansif, iyi futbolun prensipleri bellidir. Bunları uygularsan kazanırsın. 1-0' lar ile buraya gelmek demek, iyi futbol demek değildir.

 

Bu ülkede bir takımın katı defans ve  1-0' lar ile şampiyon olacağına inanan futbol adamları var. Evet bu bir süre işe yarar gözüktü (bence tamamen ligimizin kalite düşüklüğü kaynaklı) ama rakipler seni çözdüler. Artık 5 ön libero da yığsan, beklerin kötü oynadığında, penaltı bulamadığında veya rakip hata yapmadığında 3 puan alamazsın.

 

Fenerbahçe, La Liga veya Premier Lig' de olsa, her maç 3-4 gol yer. 

 

O sebeple, kimse Fenerbahçe defansif oynuyor, bu iyi bir sistem, işe yaradı falan demesin. Defansif futbol da böyle oynanmaz. Ayrıca, bu kadro defansif oynamak için mi kuruldu?

 

Pereira' yı savunanlar arasında bunu sorgulayan kimse yok mu?

 

Bunları bir maçta yenen 4 gol için söylemiyorum. Sezon başından bu yana aynı şeyi yazıyorum.

 

Fenerbahçe, yönetimi, taraftarı, medyası sakın Pereira' ya kızmasın. Adam buydu. Malzeme buydu. Bu malzemeden bir mucize çıkartmak için on milyonlarca euro harcandı, olmadı. Olmayacak.

 

Burada taraftarın sorgulaması gereken Pereira değil. O noktayı çoktan geçtik. 20 hafta geçti ve sahada futbol adına birşey yok. Sorgulanması gereken yönetim tercihleri. 2 senedir bu kadar büyük hata nasıl yapılıyor. Bu hataları yapanlar kendi şirketlerini böyle mi yönetiyor? 

 

Yaşım 40. Son 20 senedir futbolun bilimsel tarafı ile ilgileniyorum. Ben bu tür bir sistemsizlikten şampiyonluk çıktığını hiç görmedim. 

 

Daha lig uzun, falan filan diyerek kendimizi kandırmayalım. Olacak olan şu. Aziz Yıldırım takıma el atacak. İlk 11 kuracak, sistem kuracak, motivasyon verecek, oyuncu tercihlerine müdahale edecek. Böyle bir durumu tasvip etmesek de bundan kötü olması da mümkün değil, o da ayrı bir konu. 

 

Şimdi, yazıyı okurken sezon sonu görüşürüz diyen dostlar, Allah aşkına elinizi vicdanınıza koyun, formanızı çıkartıp, olaya dışarından tarafsız bir gözle bakın. Bırakın Galatasaray' ı, Beşiktaş' ı, Federasyonu, hakemleri, kendi takımınıza dikkatlice bir bakın. Ne görüyorsunuz? Sizce ışık var mı?

 

Var diyorsanız, biz memnunuz diyorsanız, 2 senedir doğru tercihler yapıldı diyorsanız, diyecek başka bir şey yok. 

 

Kendinize sadece şu üç soruyu sorun: Bu kadro böyle bir futbol beklentisi ile mi kuruldu? Bu kadroyu kuran irade, böyle bir kadroyu Pereira' ya emanet etmekle hata yaptı mı?

 

Sonucu soru çok önemli: Fenerbahçe' de yanlış iliklenen ilk düğme kim?

 

Soru, görüş ve yorumlar için benimle irtibata geçebilirsiniz. Tüm gelen mailleri tek tek okuyorum. 

 

Herkese iyi bir hafta dilerim. 

 

twitter: @bertankaya

 

bertan.kaya@yahoo.com

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..