Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

22 Şubat '12

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

İlk Milli Eğitim Bakanlarından, Mustafa Necati ve Validebağ Koruluğu

İlk Milli Eğitim Bakanlarından, Mustafa Necati ve Validebağ Koruluğu
 

Adile Sultan Öğretmenler evi..


Validebağ koruluğu, Koşuyolu, Acıbadem ve Altunizade arasında yer alan 354 dönümden oluşan insanların yazları nefes aldığı ender yerlerden biridir. 1998 den itibaren I.derecede Sit  alanıdır.

Bu koruluğun içinde, Öğretmenler Hastanesi, Fizik Tedavi Merkezi, Sağlık Meslek Lisesi, Mustafa Necati Öğretmen Huzur Evi ve Akşam Sanat Okulu, Adile Sultan Öğretmenler Evi ve Kültür Merkezi, İzci Okulu ve Abdülaziz Av köşkü (İzci Müzesi olarak kullanılıyor) bulunur.

Bugün Öğretmenler Hastanesi, işlevlerinin büyük bir kısmını Üsküdar Devlet Hast.ne (eski Polis Hast.) yönlendirmektedir. Korulukta yer alan Akciğer ve Fizik Tedavi Merkezi ise işlevlerine son vermiştir. Bina atıl durumdadır. Uzun zamandır tadilat gören, Adile Sultan Öğretmenler Evi ise, bugün Öğretmenlere ve sivil halka hizmet vermeye devam etmektedir. 

Adile Sultan Kasrı, (1916-1917) I.Dünya Savaşı yıllarında kız öğrenciler için yetimler yurdu olarak  düzenlenerek Maarif Vekaletine verilmiştir.

Cumhuriyet'in ilk Milli Eğitim Bakanlarından olan, Mustafa Necati bey, Atatürk'e buranın ne yapılacağını sorduğunda, Atatürk Öğretmenlerin kullanımına verilmesini istemiştir. 

 (1924) Cumhurıyet sonrası yetimler yurdu kapatılarak, ''Validebağı Şehir Yatı Mektebi''  olarak hizmet verir. (1927) Maarif Vekaleti, Validebağı Prevantoryuma dönüştürür. Mustafa Necati beyin girişimleriyle prevantoryum hizmete girer, tedavi gören çocuklarla kadrolu öğretmenler ilğilenirler.

Mustafa Necati, kısa yaşamında Mİlli Mücadelede ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında yapmış olduğu hizmetlerinden dolayı takdire şayan bir kişilik olarak, Gazi Mustafa Kemal'in çekirdek kadrosunda yer almış, devrimlerin temelinde, milli eğitimde köşe taşı olmuştur.

Mustafa Necati, 1894' te  İzmir'de dünyaya gelmiş, ocak 1929'da apandisit ameliyatı sonucu vefat etmiştir. 35 Yıllık yaşamında devrimci ve mücadeleci  bir vatansever olmuştur.

İzmir İdadi'sinde ve İstanbul Hukuk'ta okumuş, Avukatlık, Şark İdadi'sinde öğretmenlik ve yöneticilik yapmış, ayrıca demiryollarında hukuk danışmanlığı görevlerinde bulunmuştur. 1920'de TBMM, Saruhan Mebusu, Kastamonu İstiklal Mahkemesi Başkanlığı, 1923'te Mübadele İmar ve İskan Vekili olarak görev yapmıştır. 1924 te Adalet Bakanı ve 1925'ten 10 Ocak 1929 yılına dek Milli Eğitim Bakanlığı'nda bulunmuştur.

Savaşlarla yanan, yıkılan bir ülkenin ayağa kalkabilmesi için, eğitim seferberliğinin başlatılması, halkın cehaletten kurtulmasının şart olduğu bilinciyle, yola çıkan Mustafa Necati, Türk Ulusunun insanlık, yurtdaşlık, hak ve ödevlerinin sorumluluğunun bilincine vardırmak için canla başla çalışmıştır.

Öğretmen açığının kapatılması için, Köy Öğrt.Okulları, Gazi Eğitim Enst. Köy-Şehir Yatılı Okulları, Halk Dersaneleri, İleri eğitim ve öğretim yöntemlerini okullarımızda uygulamak onun el attığı girişimlerdir.

Ayrıca okur yazarlığın yaygınlaşması için, Alman eğitimci Kuhne'ye 1926 da hazırlatılan rapor uyarınca 1927'de Latin harflerine geçiş için hazırlıklar yapılmış . l Kasım 1928 TBMM'de kabul edilen 3 Kasım 1928 'de Resmi Gazete'de yayınlanan 1353 sayılı ''Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun'' ile Latin harfleri, Arap harflerinin yerini almıştır. Bunların öğretilmesi, hazırlanması; başarının elde edilmesinde Mustafa Necatı'nin  büyük rolü olmuştur.

Atatürk tarafından başlatılan devrimlerin, hukuksal korumadan ziyade Eğitimle yerleşip gerçekleşebileceğine inanarak bütün gücüyle ve memleketin, tüm olanaklarını zorlayarak inançlı öğretmenler yetiştirmek için bütün benliğiyle çalışmıştır.

Ayrıca, Milli Eğitim kadrosunu zenginleştirmek için, Saffet Arıkan ve Hasan Ali Yücel'i Milli Eğitim Bakanlığı kadrosuna kazandırmıştır.

Mustafa Necati'nin, yukarıda görülen büstü, Validebağ öğretmenler evinin bahçesinde bulunmaktadır.  Böylesine vatansever bir insanın, önünden hergün, insanlar gelir geçer, yürüyüş, koşu yapar, pikniğe gelirler, acaba kaç kişinin dikkatini çekmiştir.  Mustafa Necati gibi bu vatanı yoktan var edenlere yeterli önemi ve saygıyı gösterebilmek bir borç olsa gerek. 

  

 (Kaynak: Mustafa Necati T.İş B. Kültür Yayınları- 1980 Ankara)

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara