Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '06

 
Kategori
Sinema
 

İmparator penguenler

İmparator penguenler
 

2006 En İyi Belgesel Oscar ödülünün sahibi "İmparatorun Yolculuğu"nu izledim ve çok etkilendim. İyi bir belgesel izleyicisi sayılmam. Zaman zaman ve rastladıkça, fırsat buldukça, daha çok oğlumda iyi belgeselleri izleme merakı uyandırabilmek için izlediğimi söyleyebilirim. İmparatorun Yolculuğu'ndan, bir süre önce gelen bir e-posta sayesinde haberim oldu. Aynı hafta tesadüfen bu belgeselin VCD'sini buldum; bir kaç gün satın alındığı torbanın içerisinde bekledi, bu akşam oğlumla birlikte izledik.

Kulağa çok hoş gelen bir müzikle başlıyor. Hikayenin kahramanı, imparator penguen. Yaşadıkları, Antartika'nın zorlu doğa koşullarında verdiği hayatta kalma mücadelesi, yavrusunu kaybettiği zaman hissettikleri, yavrusunu koruma telaşı... Penguenlerin tek eşli olduklarını, oncası içinden kendi eşini sesinden tanıyabildiğini, yavrusunu aç bırakmamak uğruna kendi canını feda edebildiğini, çok değerli bir hocadan bir sohbet sırasında duymuştum ilk kez. Etkileyici gelmişti, inanması zordu, birbirine bu kadar benzeyen bu canlıların böylesine duyarlı olduklarını bilmiyordum.

Belgeselin temposunu biraz yavaş bulabilirsiniz, öyle sahneler var ki sadece öylece duruyorlar... Ancak, hikaye öylesine gerçek, görüntüler öylesine çarpıcı ki, onları çok seviyorsunuz, önemsiyor ve takdir ediyorsunuz ister istemez... Daha neler yapıyorlar, neler hissediyorlar bilmek istiyorsunuz. Hem komikler, hem de düşünen canlılar olduklarını anlatabiliyorlar size, hareketleriyle, duruşlarıyla, bakışlarıyla... Bir de dayanışmaları var ki, günümüz dünyasına baktığınızda, inanılmaz geliyor; Antartika'nın müthiş fırtınası ve birbirlerine yaslanmış dinmesini bekliyorlar, sesleri çıkmıyor o anda, sadece bekliyorlar. Tek amaçları, bölgenin en ıssız yerine ulaşabilmek. Bu zorlu koşullarda, birbirlerine olan aşklarını, bağlılıklarını, yavrularını nasıl yaşatabildiklerini anlatıyor belgesel.

Dahasını, sanırım filmi izleyerek öğrenebilirsiniz, ya da bu belgesele dair yazılmış farklı yorumları okuyarak. Benim tavsiyem, tahmin edebileceğiniz gibi, izlemeniz:)

 
Toplam blog
: 9
: 1144
Kayıt tarihi
: 11.12.06
 
 

İzmir'li, Mert'in annesi, güzel bir ailesi olan, seven, sevilen, arada bir şeyler yazan ama aslın..