Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '10

 
Kategori
İnançlar
 

İnançlı olmak

İnançlı olmak ne demek?

İnanç; bir şeye gönülden bağlı olmak anlamına geliyor. Genellikle Allah'a ve bir dine gönülden bağlı olduğunuz anlamına geliyor. Bizim ülkemizde ise inançlıyım deyince İslam dinine, Kur'ana, Hz. Muhammed' in(S:AV) son peygamber olduğuna, O'nun Allah'ın kulu ve elçisi olduğuna gönülden bağlı olduğunuz anlamına geliyor. Bütün bunlara bağlı olmak ise sizin yaşam tarzınızın ve düşünce kalıbınızın genel çerçevesini çizmiş oluyor.

Peki İslam dinine gönülden bağlı olmak insanı yobaz , cahil, gerikafalı, bilimden, sanattan ve teknolijiden anlamayan hatta karşı olan biri mi yapar? Ya da tam tersini düşünecek olursak; inançsız olmak insanı daha entellektüel ve zeki mi yapar?

İnanç, insanın aklından önce gönlüne hitap eden bir olgudur. O nedenledir ki inançlı olmayı seçmiş olan insanlar öncelikle kalplerine göre bir seçim yapmışlardır. Bunu aşk gibi düşünebiliriz. Bütün özellikleri size uyan, sizi seven, terbiyeli, edepli, hali vakti yerinde bir insanı sevmezsiniz de, gider size hiç uygun olmayan birisine aşık olur ve onunla daha mutlu olursunuz. Niye onu sevmiyorsun da gidip aklın mantığın almadığı birisini seviyorsun? diye sorulmaz. Çünkü; kalbin aklın bilmediği binbir sebebi vardır.

İnançlı olmak da böyle bir şeydir. Önce seversin, inanırsın, hissedersin ondan sonra sebeplerini sorgularsın. İnançlı olmak sorgulamaya kapalı olmak demek değildir. Eğer ben sevdiğimi sorgulamam da sorgulatmam da diyorsa, o zaman sevdiği ve inandığı şeye güveni tam değildir diye düşünülür. Allah'a ve bildirdiklerinin doğru olduğuna inanıyorsa, zaten inançsız olanların da Allah'ın izni olmadan birşey yapamayacağına inanıyor olması gerekir. Allah'tan habersiz bir yaprağın bile kıpırdamayacağına inanıyorsan, o zaman bu korku ve düşmanlık nedendir?

Din elden gidiyor korkusu ile inananları korkutmaya çalışmak ise olabilecek en saçma düşüncedir. Çünkü İslamın ve Kur'an ın kıyamete kadar baki kalacağına dair Allah'ın taahhütü vardır.

İnançlı olmak, Allah'ı ve yaratmış olduğu herşeyi ve herkesi kapsar. Allah'a sonsuz güven duymayı gerektirir. Allah evreni ve insanları yaratıp bir kenara çekilmiş değil, her an ve her yerde, her yapılandan haberli diye inanırız. Şah damarından daha yakın diye inanıyorken, bütün bu din polisliğine kapılmak nedendir?

İnsanlar farklı özelliklere sahip olarak yaratılmış diye inanıyorsak; kalbine giden yol aklından geçen insanların da varlığına ve gerekliliğine inanmak zorundayız.

Bizde bir söz vardır "Allah sevmiş yaratmış bize ne?" Allah'ın huzurunda kimin nasıl olduğunu biz bilemeyiz. Sonuçta her yolun Allah'a varacağını biliyorsak, bırakalım herkes istediği yoldan gitsin. Er ya da geç herkes aynı menzile ulaşacaktır Allah'ın takdir ettiği şekilde..

Yazdıklarım inançlı olmak ile ilgili şahsi fikirlerimdir. İnançlı birisi olmayı bu şekilde yorumluyor ve yaşamaya çalışıyorum.

 
Toplam blog
: 117
: 2437
Kayıt tarihi
: 07.02.09
 
 

1970 Tokat doğumluyum. İstanbul Tıp Fakültesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar bölümü mez..