Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '07

 
Kategori
Teknoloji
 

Infomania

Infomania
 

Her 5-10 dakikada bir epostanızı kontrol edip, kontrol edemediğinizde suçluluk duygusuna kapılıyorsanız ciddi bir problemle karşı karşıyasınız demektir. İşte “infomania” dediğimiz elektronik araya girmeler yüzünden konsantre olamama problemine çok yakınsınız ve belkide yakalandınız demektir.

Buradaki eposta örneğime blogunuza yorum geldi mesajlarını, messenger’dan gelen mesajları, x sitesinde yeni haber var gibi uyarıları, cep telefonunuzuda ekleyebilirsiniz. Tüm bunlar gün içinde bir şeylere konsantre olanıza sürekli engel olacak şekilde akarlar.

Yapılan bir araştırma Amerika’da bu tipte araya girmelerin 588 milyar dolarlık bir zarara ve çalışanların zamanının %28’ine mal olduğunu ortaya koymuş .

Tabi ki dünya bu konunun farkında olunca hem çözüm alternatiflerini değerlendirmeye başlamışlar. (Benim Türkiye’de en üzüldüğüm, kızdığım konu budur. Problem farkedildiğinde ya birileri eleştirir yada yas tutmaya ağıt yakmaya başlarlar. Çözüm bulmaya odaklı pozitif bakış açısı çok nadirdir.)

Ne yapmışlar derseniz;

Eposta programlarına müdahale etmişler ve özellikle patrondan ya da belirli kişilerden gelen mesajları özel bir uyarı ile iletmişler. Böylece gelen mesajın önemli olduğu anlaşılabiliyormuş.

Programların uykuya geçmeleri(sneeze) ve tekrar açılma sürelerini ayarlamışlar. Böylece her halukarda programın açılması beklendiği için başka işlere bakılabiliyormuş.

Eposta kadar el cihazları(palm) ve cep telefonları da ciddi bir problem yaratıyor. Özellikle ajandalardaki toplantı vb. ye ilişkin uyarılar sürekli araya girmekte. Bu yüzden infomania sadece bilgisayar değil bir çok aracın yol açtığı bir problem.

Bir de bu probleme sebep olan taraf var. Yani yerli yersiz aslında karşısındakinin ihtiyacı olmayan mesajı gönderenler. Biz bunlara spam’ci diyoruz. Gün içinde bir sürü yerli yersiz mesaj tarak ciddi bir vakit kaybına yol açıyorlar ve infomania’ya sebep oluyorlar. Onlar için sadece ve masum bir paylaşım olan bu tip mesajlar başkaları için ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bu yüzden sizlerden ricam “Herkese Yolla” “Reply to all” seçerken ya da mesajı “Yönlendirirken” “Forward” ederken lütfen bir daha düşünün. Bu tip gereksiz mesajlar yüzünden önemli mesajlara ayrılan vaktin ve bu mesajlara yönelik işlerin aksadığını düşünün.

Herkes kendisine mesaj gönderenleri gönderdikleri mesajın içeriği, sıklığı vb. konularda bir değerlendirmeye tabi tutar. Boş mesaj gönderen biri damgası yemek ister misiniz?

Bir de gönderilen mesajların kişinin uygun saatlerine denk gelmesini sağlamak inceliğini göstermek lazım. Gece 03:00’te gönderilen bir bayram tebrik sms mesajı ile panik içinde uyanmak ister miydiniz?

Ne yapabiliriz;

    Mesajlarınızı, blogunuzu düzenli olarak kontrol edin. Örneğin her 2 saatte bir gibi. Olabildiğince Gelen Kutunuzu(Inbox) boş tutun. Bu sizin moralinizi yüksek tutacaktır.Bir mesajı okumadan, incelemeden ve iyice düşünmeden başkalarına göndermeyin. Kısa ve net mesajlar yazarak karşıdakinin zamanını kullanmasında yardımcı olun.
 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..