Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '07

 
Kategori
Teknoloji
 

Kasetteki görüntüleri CD / DVD' ye aktarma vakti gelmedi mi? 3.Bölüm

Kasetteki görüntüleri CD / DVD' ye aktarma vakti gelmedi mi? 3.Bölüm
 

Elinizde görüntüleri bilgisayar ortamına aktaracak donanım varsa ikinci gereken de iyi bir video düzenleme (edit) programı olacaktır. Yalnız bu programlar video verileri gibi devasa verilerle uğraştıkları için oldukça iyi sistem kaynağına yani CPU gücü ve belleğe gereksinim duyarlar. Bu durumda da biz kullanıcıların program seçimi yaparken programın ihtiyaç duyduğu sistem gereksinlerine iyice bir gözatması gerekmektedir.

Örnek vermek gerekirse eski PIII 450MHz CPU hızı ve 512MB RAM' e sahip bilgisayarımında Pinnacle Studio 9 programıyla bir DVD hazırlamak yaklaşık 8-10 saat gerektirirken P4 3.06GHz CPU hızı 512 MB RAM'a sahip yeni dizüstü bilgisayarımda aynı işlem yaklaşık 3 saat sürüyor. Pinnacle Studio programının 10. sürümü piyasaya çıkınca deneme sürümünü test etmek istedim; dizüstü bilgisayarım bu program için biraz hantal kaldı. Ben de eski sürümüme geri döndüm.

Piyasada çok çeşitli programlar olmakla beraber bu tür programların size sundukları hizmetler arasında çok fazla farklar yoktur. Öncelikle bilgisayarın FireWire portu kullanılarak kameraya bağlantı yapılmalıdır. Eğer bilgisayarınızda IEEE 1394 portu yoksa da dert etmeyin. Hem dizüstü için PCMCIA yapıda, hem de masaüstü için PCI yuvaya takılan kart şeklinde FireWire çoğullayıcılar bulabilirsiniz. Bağlantı yapıldıktan sonra ilgili video düzenleme programının "Capture Video(Görüntüyü Yakala)" seçeneğiyle ilgili görüntüler yakalanabilir. Eğer görüntüyü yakalama cihazınız FireWire portuyla bilgisayara bağlanmış bir kamera ise kullandığınız program bu cihazı uzaktan kumanda edecektir. Yani program üzerinden ileri, geri, başla, dur gibi komutları gönderebilirsiniz. Zaten yakalama işleminin komutunu verdiğnizde program kamerayı kendiliğinden başlatacaktır. Tabii kameranın VCR yani video oynatma modunda olması ve kasetin en başa sarılmış olmasını unutmamak gerekir.

Komutla beraber görüntüler bilgisayarınıza akmaya başlayacaktır. Tabii bundan önce sizin yazılım üzerinde aktarma formatını yani işin kalitesini seçmeniz gerekmektedir. Eğer kamerada gördüğünüz kaliteyi bilgisayar ekranında da görmek istiyorsanız görüntü aktarma kalitenizi DVD kalitesi (720x576) seçmelisiniz. Bunun altındaki değerler görüntü de kayıplara neden olacaktır. Eğer DVD kalitesini seçtiyseniz yaklaşık 1 saatlik bir kamera görüntüsü bilgisayarınıza indiğinde 12-13GB seviyesinde bir yer işgal edecektir.

İlgili programın ekranında sizin kameranın her kayıt tuşuna basıp bıraktığınız zaman aralıkları ayrı ayrı bölümler halinde gözükecektir. Aktarma bittiğinde böyle zaman karelerinden oluşan bir görüntü dizisine sahip olacaksınız. Artık bu dizi elinizde olduğuna göre bunlar üzerinde oldukça güzel şeyler yapabilirsiniz. Örneğin:

-Görüntüler üzerine müzik ekleyebilir veya konuşarak açıklamalar yapabilirsiniz.

-Görüntülere değişik efektler ilave edebilirsiniz. Örneğin sahne geçişlerinin sağdan-soldan gelmesi, eski film etkisi gibi.

-Kamera görüntüleri arasına çektiğiniz fotoğrafları ekleyebilirsiniz.

-Sahnelerin başlangıç noktalarında yazılar yazıp o günün veya anın anlamını daha iyi vurgulayabilirsiniz.

...

Buna benzer özellikleri arttırmak mümkün. Bu işi yapabileceğiniz en temel program Windows Movie Maker, üstelik de ücretsiz. Ama ben çok da performansından memnun değilim. Bu işi daha profosyonel yapan yazılımlar daha iyi somnuçlar veriyor. Aşağıda değişik programların deneme sürümleri elde etmek için yollar bulabilirsiniz.

Ulead Video Studio 10 deneme sürümü için:

http://www.download.com/3000-2194-10029706.html

Adobe Premiere 6 deneme sürümü için:

http://www.soft32.com/download_315.html

Sony Vegas 7.0d deneme sürümü için:

http://www.softpedia.com/get/Multimedia/Video/Video-Editors/SONY-Vegas.shtml

Hoşcakalın..!

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..