- Kategori
- Mizah
İngilizce Bilmeyen Memur Türk Dil Kurumuna Giremez

Kahkaha
Belki gözlerinizden kaçmıştır diye bunu yazıyorum. Hürriyet Gazetesinde bugün, yukarıdaki " Başlık " altında yer alan bir haber : İngilizce bilmeyen memur Türk Dil Kurumuna Giremez.
Bana oldukça enteresan geldi, onun için yazmak ihtiyacı duydum ve bu mizahi haberi yorumlamaya karar verdim.
Bu zorunluluğu getiren, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Kurumu. Anlaşılır gibi değil. Kurumun ismi herşeyi anlatmaya yeterli. Acaba böyle bir kurum hata yapar mı? Bana göre hayır. O halde haber yanlış veya muhabir şaka yapıyor.
Bu zorunlu şart , Türk Dil Kurumu'na ve Türk Tarih Kurumu'na girecek her memur adayında aranacak. Ambar memuru olarak girseniz de bu şart var, uzman olarak girseniz de.
Ayrıca kazanılacak sınavda İngilizce bilme seviyeniz doçent düzeyinin de üzerinde bir seviyede olacak. Diğer bir ifadeyle Kamu Personeli Dil SINAVINDAN " B " seviyesinde bir derece tutturmanız gerekiyor. En basit ifadeyle ÇOK İYİ DERECE'de İngilizce bilmek gerekiyor.
İlgili kuruluşlar, bu yanlışın düzeltilmesi için başvuruda bulunuyorlar, ancak " iş, işten geçti, kılavuz yayımlandı " yanıtını alıyorlar.
Herhangi bir kurum nasıl böyle bir karar alır? Hem de personel alımında? Hiç alınan kararlar tartışılmaz, düşünülmez mi? Akıl süzgecinden geçirilmez mi? Bu kadar acele karar alınır mı?
Anlaşılır gibi değil. Haberi ilk okuduğumda gözlerime inanamadım. Bir kaç defa okudum. Halen bile, bu gazete muhabirinin yanlış haber yazdığını düşünüyorum. Zira komedinin bu kadarı da fazla .
Türk Dil Kurumunda ve Türk Tarih Kurumun'da devamlı İngilizce'mi konuşuluyor? Bütün yayınlar İngilizce olarak mı yayınlanmış? Bu soruların tek bir cevabı var; " hayır ". Zira bu iki kurumda da muhasebe servisleri, kütüphane memurları, personel eğitim daireleri, saymanlıklar var. Ayrıca yayınlanan eserlerin hepsi Türkçe. Tercüme ihtiyacı duyulan eserler de çeşitli dillerde yazılmış. İnternet'e girin, bu kurumların sitelerinde, örgüt yapılarını ve faaliyetlerini açıkça göreceksiniz.
Velhasıl en güvenilir kurumlarımızda bile büyük yanlışlar yapılıyor. Bir çok yazımda kullandığım cümleyle yazımı bitireceğim: Anlaşılır gibi değil!!