Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '22

 
Kategori
Bilim
 

İngiltere'deki Aşırı Sıcaklar

İngiltere, Birkaç Saat İçinde Isı Rekorunu Üç Kez Kırdı

 

Avrupa'da rekor kıran koşullar gibi aşırı sıcaklık olayları, iklim ısındıkça daha sık ve daha yoğun hale geliyor.

 

Aşırı sıcaklar, ülkenin ölçüm yapmaya başlamasından bu yana ilk kez sıcaklıkların 104 Fahrenheit'in (40 °C) üzerine çıkmasıyla dün Birleşik Krallık'taki rekorları alt üst etti.

 

Gezegen ısınmaya devam ederken, ülkenin iklim geleceğine dair şaşırtıcı bir bakış olabilir.

 

Şimdiye kadar, Birleşik Krallık'ta kaydedilen en yüksek sıcaklık, Temmuz 2019'da Cambridge'de gözlemlenen 101,7 °F (38,7 °C) idi. Dün, şaşırtıcı bir sıcak dalgası ülkeyi etkisi altına alırken, İngiltere'nin Charlwood köyünde sıcaklıklar resmi olarak rekoru kırarak 102.4 °F’a (39,1 °C) yükseldi.

 

Birkaç saat sonra, Londra'daki Heathrow Havaalanı, 104,4 °F’lık (40,2 °C) bir sıcaklık kaydederek rekoru ikinci kez kırdı.

 

Sıcaklıklar daha sonra Londra'daki St. James's Park'taki yeni rekorla eşleşti ve ardından Birleşik Krallık Meteoroloji Ofisi'ne göre Coningsby köyünde sıcaklıklar 104,5 °F’a (40,3 °C) yükseldiğinde - hepsi aynı gün içinde - rekoru üçüncü kez kırdı.

 

Met Office, bu kayıtların ölçüm ekipmanı incelenene ve sıcaklıklar resmi olarak onaylanana kadar geçici olduğunu söyledi. Ancak şimdilik tarih yazıldı gibi görünüyor.

 

İrlanda, Phoenix Park'taki termometreler 91.6 °F’a (33,1 °C) ulaştığında rekor ikinci en sıcak gününü ve Dublin'in tüm zamanların en yüksek sıcaklığını kaydetti. Bilim adamları 19. yüzyıl ölçümlerinin güvenilirliğini tartışsa da, tüm zamanların İrlanda rekoru 91.9 °F’lık (33,3 °C) Kilkenny Kalesi'nde 1887'de gözlemlendi .

 

Bu arada, İngiliz Kanalı boyunca Fransa da Pazartesi ve Salı günleri aşırı sıcaktan bunaldı. Fransız ulusal hava servisine göre, bazı yerlerde sıcaklıklar 108 °F’ın (42,2 °C) üzerine fırladı.

 

Bu, geçen hafta Batı Avrupa'nın çoğunu etkisi altına alan sarsıcı bir sıcak dalgasının devamı ( Climatewire , 18 Temmuz) niteliğinde. 

 

Geçen hafta İspanya ve Portekiz'i kasıp kavuran rekor kıran sıcaklık ve şiddetli yangınlar şimdiye kadar binden fazla insanı öldürdü ve binlercesini de tahliye etmeye zorladı.

 

Sıcaklık, hafta sonu boyunca Fransa ve Birleşik Krallık'a kaydı ve her iki ülke de aşırı sıcaklıklardan önce "kırmızı" uyarılar verdi. İngiltere ilk kez böyle bir uyarıda bulundu.

 

Tarihsel olarak ılıman iklimi ile bilinen bir bölge için bu şok edici bir olaydır. Londra'daki ortalama Temmuz sıcaklıkları tipik olarak 21 °C'lerde seyreder. Ancak araştırmalar, şimdiye kadar nadir ve hatta imkansız olarak kabul edilen hava olaylarının bölgenin yeni gerçeği olma yolunda ilerlediğini gösteriyor. Araştırmalar , Batı Avrupa'daki ısı dalgalarının, orta enlemlerin diğer kısımlarına göre üç ila dört kat daha hızlı frekans ve yoğunlukta arttığını gösteriyor.

 

Ve Birleşik Krallık'ta, özellikle, Met Office araştırması, 40 °C'lik  günlerin olasılığının yüzyılın sonuna kadar çarpıcı bir şekilde artacağını söylüyor.

 

Birleşik Krallık'taki ve Batı Avrupa'nın başka yerlerindeki birçok hanede klima yoktur, çünkü böyle ılıman bir iklimde tarihsel olarak klima kullanımı bir gereklilik olarak görülmemektedir. Ve belirli altyapı türleri aşırı ısı için donatılmamıştır.

 

Yüksek sıcaklıklar, Birleşik Krallık genelinde yaygın tren iptallerine neden oldu. Demiryolları aşırı ısı için tasarlanmamıştır ve sıcaklıklar çok yükseldiğinde bükülebilir veya eğilebilir.

 

İngiltere'nin demiryolu hizmetlerini işleten Network Rail, dün demiryollarının bu kadar sıcak hava için inşa edilmediğini açıklayan bir dizi tweet yayınladı.

 

Şirket, "İklim değişiyor ve bu benzeri görülmemiş hava, altyapımızın tasarlandığından daha sıcak" dedi.

 

Havaalanından yapılan açıklamada, yüksek sıcaklıkların bir piste zarar vermesinin ardından Pazartesi günü Londra Luton Havalimanı'nda uçuşların askıya alındığı belirtildi.

 

Sky News'in bildirdiğine göre, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri, ısının bir pisti eritmesinin ardından Brize Norton hava üssüne giriş ve çıkış uçuşlarını durdurmak zorunda kaldı.

 

Sıcaklıklar yükselirken Londra ve ülkenin diğer güney bölgelerinde bir dizi ot ve bitki yangını da çıktı.

 

Kaynak : https://www.scientificamerican.com/article/u-k-shatters-heat-record-three-times-in-a-matter-of-hours/
 
Not : Bu makale, belirtilen web sitesinden tercüme yapılmıştır.
 
 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..