Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

İnme, felç, beyin travması ve serebral palsiden kaynaklanan yürüme bozukluklarına artık çözüm var

İnme, felç, beyin travması ve serebral palsiden kaynaklanan yürüme bozukluklarına artık çözüm var
 

“İki yıl arayla iki kez beyin kanaması geçirmiş olan 66 yaşındaki Mehmet İhsan Duru yürümesinden ümit kesilmişken, Re-Step Rehabilitasyon Sistemi sayesinde şimdi tek başına yürüyebiliyor!

Beynimiz de kalbimiz gibi kaotik ve değişken bir şekilde çalışır; yani esneklik dereceleri vardır.Motor fonksiyonlarımızın işleri nasıl gerçekleştireceğimiz konusunda esnekliği vardır. Beyin hasarı varsa, adapte olabilme ve işlevleri yerine getirme becerisi ve değişkenliği kaybolur. Örneğin, hemipleji hastası belki kahvesini içmeyi bir şekilde başaracaktır ama eğer fincanın şekli değişirse ya da fincanla arasındaki mesafe uzar ya da kısalırsa bu duruma adapte olamayacaktır.

Rehabilitasyon alanında çalışan bilim insanları da bu görüşten yola çıkarak, hastaya attırdığı her adımla beyni şaşırtıp yürüme becerisini yeniden kazanmasına yardımcı olan Re-Step Rehabilitasyon Sistemini geliştirdiler.

Ülkemizde de bir süredir uygulamakta olduğumuz bu sistem için bize tekerlekli sandalyede gelen hastalarının düzenli seanslardan sonra yürüme yetilerinde büyük gelişme göstermelerinden hayli memnunuz. Örneğin iki yıl arayla iki kez beyin kanaması geçirmiş olan 66 yaşındaki Mehmet İhsan Duru, yürümesinden ümit kesilmişken, Re-Step Rehabilitasyon Sistemi sayesinde 25 seans sonra tek başına yürüyebiliyor.

Re-step Rehabilitasyon Sistemi, bilgisayar ile programlanan ve tabanında yükseklik ve eğilimleri belirli bir sırayla değiştirilebilen dörder motor bulunan özel bir çift ayakkabıdan oluşuyor. Re- Step tabanın açısını ayarlayarak ayakkabının eğimini değiştiriyor.Bu değişkenlik, kişinin her adımda farklı tepkiler vermesini sağlıyor. Bu da beynin, dengeyi sağlayabilmek ve yürüyebilmek için sürekli aktif kalarak daha çok çalışmasına sebep oluyor. Bir sonraki adımda eğimin ne olacağı bilinmediğinden, kişiyi neyle karşılaşacağı belirsiz olduğundan her bir hareketi düşünmeye ve buna hazır olmaya mecbur ediyor.
Re-Step’in yürüme engelli hastalar üzerinde kısa sürede sağladığı büyük gelişmeleri hem sevinçle hem de olağan karşılıyoruz.

Haftada üç kez olmak üzere 25 seanslık periyodlar halinde hastaya evinde veya merkezde uygulanan sistemin en büyük özelliği; hastanın tedavi sonrası sadece evdeki düz zeminde değil sokaktaki zorlu koşullarda da daha kolaylıkla yürümesine zemin hazırlaması.

Sistemden faydalanılabilmesi için hastanın destekle ya da desteksiz ayağını yerden kaldırabilecek yeterlilikte olması gerekiyor.

 
Toplam blog
: 16
: 2693
Kayıt tarihi
: 05.11.13
 
 

Bülent Özsezikli   Uzman Fizyoterapist    1976’da İstanbul’da doğdu. 1998 yılında..