Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '09

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

İnsandaki direnç mekanizmaları

Değişim; herkesin istediği ama çok az kişinin kavuştuğu bir olgu. Her ne kadar hayattaki değişim sürekli olsada bunun insandaki yansıması farkedilmeyecek ölçüde yavaş ve köklü olmaktan uzaktır. Bunun nedeni ise zihinsel karmaşanın çok olması ve insandaki direnç mekanizmalarıdır...


Değişmek istediğini "iddia" etmekle, değişmek arasında inanılmaz bir fark vardır. Zihin, kıyas yoluyla kendisinde bir kusur görür, sorun üretir ve bundan kurtulmak için değişmek istediğini söyler. Fakat bilinçaltı, bunun tam tersine doğru kişiyi çeker.

Direnç mekanizmasının insanlarda belli başlı ortaya çıkış şekilleri şunlardır: Motive olduğu yada olmadığı bir konuyu yapmakta güçlük çekmek. Üstüne ağırlık çökmesi, içinden gelmemesi, zihninde sürekli birbirine zıt iç sesler duymak, sanki zincirlenmiş gibi hissetmek, fiziksel ağrıların ortaya çıkması, esneme hali, gerginlik, göz yaşarması, uyku bastırması, boyunda ağrı, vücutta katılık hissi, duygusuzluk ve hareketsizlik halinin oluşması, içsel itirazlar, yapamam, başaramam duygusu vb..

Direnç mekanizması aşılmadığı sürece irade kullanmak, değişmek için kendini zorlamak fazla işe yaramayacaktır. Direnci olduğu gibi kabul edip onu derinlemesine yaşamak ve serbest bırakmak tek çözümdür. Bütün terapilerin tek amacı direnci, duyguyu, düşünceyi "serbest bırakabilmektir" bunu ya gelen duyguyu bloke etmekten vazgeçip bi anda bırakarak yapabilir yada duyguya derinlemesine girip onu TAM yaşayarak yapabilir.

Eğer hep değişmek istediğinizi söylüyor ama değişemiyorsanız, sürekli kendinizde sorunlar türetiyorsanız, mutsuzsanız... dirençlerinizi bırakma vaktiniz artık gelmiş demektir.. Önce dirençten başlayın yoksa bütün değişimleriniz geriye doğru çekilir ve o kadar şey yaptım ama hala aynı şeyleri hissedip yaşıyorum deyip durursunuz tekrarlayan bir kısır döngü içinde...

 
Toplam blog
: 46
: 881
Kayıt tarihi
: 11.01.09
 
 

Emotional Freedom Techniques (EFT), Deep PEAT, Bilinçaltı Enerji Salınım Tekniği (BEST), Sedona Yönt..