Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '13

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

İnsanive sosyal gelişim uzmanı Hüseyin Emin Sert ile...

İnsanive sosyal gelişim uzmanı Hüseyin Emin Sert ile...
 

emin sert


 

Dr. H. Emin SERT ile İnsani ve Sosyal Gelişim Üzerine Bir Hasbıhal

“İnsanî ve Sosyal Gelişim, İnsanın Sahip Olması Gereken Erdemlerle İlgilenir”

- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız, Emin Bey. Bugüne kadar hangi okullarda okudunuz ve nerelerde çalıştınız?

- 1967 yılında Ordu-Perşembe’de bu fâni hayata gözlerimi açmışım. 1972 yılında 8 ay Hollanda’da kaldım. İlkokulu köyümde, ortaokul ve liseyi Samsun’da tamamladım. Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezuniyeti sonrasında İstanbul’da üç yıl özel dersler aldım. 1992-95 yılları arasında öğretmenlik yaptım. 1995-2009 yılları arasında Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalıştım. Doktoramı Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde tamamladım. Vatani görevimi danışmanlık ve rehberlik hizmeti ile değerlendirdim. Ankara ve Samsun İl Müftülüğünde Eğitim Uzmanlığı ve TDV’de Dış İlişkiler Müdürlüğünden sonra halen insani ve sosyal gelişim anlayışının gereği İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde görevimi yürütüyorum.

- Bize çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Bugüne kadar ne tür yayınlarınız ve çalışmalarınız oldu ve bunlar nasıl ilgi gördü?

 - Çok fazla eser vermedik. Şimdilik diğer çalışmalarımıza temel bir ürün olan “Kur’an’da İNSAN Tipleri ve Davranışları kitabımız yayınlandı, 3 baskı yaptı, mevcudu kalmadığı için yeni baskısı gündemde. Gazetelerde “Hayatın Akışı” dergilerde “Hayat Sermayesi” Televizyonda “3.GÖZ’den HAYATIMIZ” gibi çalışmalarımız oldu, www.insgem.com 1 milyon 700 bin kişiye ulaşmış durumda. Sosyal medyayı da yoğun kullanmaktayız. Akademik çalışmalarımız da sempozyum ve dergilerde yer almaktadır.

Türkiye ve Avrupa’da eğitim, gelişim, danışmanlık temelinde konferans, eğitim, seminer ve sertifika programı yapmaktayız. Mayalanma sürecindeki yaklaşımlarımızı web adresimizde paylaşıyoruz.

- İnsani ve Sosyal Gelişimin ne demek olduğunu biraz anlatır mısınız? Bu gelişimi önemseyen insanlar neler kazanır?

- İnsani ve Sosyal Gelişim,bizim vatani görevdeki danışmanlığımız esnasında, insanların dünyasında seyahat dediğim çalışmaları yaparken kendime sorduğum: “Biz kime ne verdik, ne istiyoruz?” sorusuyla başladı.

Sahanın üstadı Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu ile yaptığım iki saatlik özel görüşme sonucu “Siz bu sahada ekol olursunuz!” teveccühü ve daha yaptığım birçok profesyonel görüşme ile sorumluluğa dönüştü. On yıldır dünya çapında kendimce yürüttüğüm iletişim, paylaşım ve kitaplar ile mayalandı.

İnsani ve sosyal gelişim, insani gelişim, ailevi gelişim, kurumsal gelişim, toplumsal gelişim ve küresel gelişim gibi beş temel başlıktan oluşmaktadır. Bunların her birinin kendi içinde açılımları vardır. Sayfamızda ilgilenenler için detaylar vardır.

İnsani ve sosyal gelişimi önemseyen insanlar, öncelikle kendi kimliklerini kazanırlar. Ailede huzuru, kurumda verimliliği, toplumda hoşgörüyü ve dünyada barışı isterler. Ancak insani ve sosyal gelişim konsepti yeterince hayata taşınmadığından gelişimimiz istenilen düzeye çıkamamaktadır.

- İnsanî ve sosyal gelişim için, toplumun hangi kesimleri daha çok çaba harcamalıdır?

İnsani ve sosyal gelişim; üretilen bilginin, kamu gücü, sivil toplum inisiyatifi, iş dünyası, medya ve etkili kimliklerin desteği ile verimliliğe yönelik kullanılmasıyla ilgilenir. İnsanı anlamak ve toplumu gelişime hazır hâle getirmek, bir yaklaşım ve eğitim meselesidir. Kişiler, kendi eksik ve kusuru ile meşgul olmadan başkalarını düzeltmeye çalıştıklarında, bundan olumlu bir sonuç çıkmaz, çabalar boşa gider. Dünyayı değiştirmek isteyen, önce kendini değiştirmelidir…

Eğitim kurumları, üniversiteler, sosyal sorumluluk hissedenler, insani ve sosyal gelişime özel önem vermelidirler. Burada sosyal hukuk devletinin kurumlarına da büyük sorumluluklar düşmektedir.

- Engellilere olan sevginiz ve ilginiz bilinmekte… Engellileri sevmek ve topluma kazandırmak için neler yapılabilir?

- Engelli olmak, kimsenin kendi tercihi değildir. Kimin ne ile imtihana tabi tutulacağı bilinemez. Bazıları engelli olmak ile imtihan edilirken, diğerleri de onlara karşı tutum ve davranışlarından imtihana konu olabilirler. Biz halimize şükrederken, onların haliyle hallenip daha kaliteli yaşayabilmelerinin yollarını açmalıyız. Kaldırımlarda, yollarda ve binalarda alınan tedbirler gösteriş veya yasak savma kabilinden değil, ihtiyaca cevap verecek ve pratikte kullanılabilecek türden olmalıdır.

- İnsani gelişimi yüksek olan kişiler topluma neler kazandırır?

- İnsani gelişim, insanın sahip olması gereken erdemler ile ilgilenir. Her kişi, kabiliyet, kapasite ve toplumdaki yerine göre fazilet timsali olmak durumundadır. Eskilerin tabiriyle insani gelişim, insan-ı kâmil olma yolculuğudur. Bu gayret son nefese kadar devam etmelidir.

Gelişimi belli bir kıvama gelmiş insanlardan oluşan topluluklarda huzur ve mutluluk vardır. İnsanlar birbirlerini rencide etmekten çekinirler. Saygı ve sevgi, hayatın tamamını kapsar. Herkes başkalarıyla değil, kendi kusurlarıyla meşgul olup bunları düzeltmeye çalıştığında kaliteli hayat ortaya çıkar. Topluma örnek olabilen, insani gelişim derdi olan kişiler hedefe erişirler. Bu insanlar toplumsal huzurun sağlanmasında kilit rol oynarlar.

- İnsani ve sosyal gelişim konusunda başka neler söylemek istersiniz?

 - İnsani ve sosyal gelişim merkezi patentini almış olsak da, bu sistem çalışması, fiili bir merkez veya enstitü ile pratik çözümler üretir hâle gelebilir. İş birliği-güç birliği stratejisi, bizim çalışmamız için de geçerlidir. Biz her türlü teklif ve ortak projelere hazırız. Geliştirdiğimiz tohumu hangi tarlada meyveye dönüştüreceğimiz ile ilgili araştırma ve görüşmelerimiz devam etmektedir.

- Bize vakit ayırıp, bu güzel söyleşiyi gerçekleştirmemize vesile olduğunuz için çok teşekkür ederiz.

- Asıl ben, bu konuya gösterdiğiniz ilgiden dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum. Keşke herkes sizler gibi bilinçli hareket edebilse. Sorumluluk sahipleri, bu işin bir tarafından tutarsa neticeye gidilebilir. Vurdumduymazlık, daha büyük problemlere kapıaralar.

Hayat sermayemizi en iyi şekilde değerlendirerek gelişebilmek dileklerimle…

 TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..