- Kategori
- Psikoloji
İnternet Bağımlısı mısınız?
İnternet.. Yaşamımızın vazgeçilmezi oldu artık sanırım.. Su, nefes, yemek gibi.. Peki ne kadar sağlıklı ve bilinçli kullanıyoruz interneti.. Yaklaşık 4-5 yıldır “internet bağımlılığı” artık, madde, alkol, kumar bağımlılığı vb. gibi, bir psikolojik / psikiyatrik rahatsızlık olarak tanımlandı ve bu tanıyı / teşhisi alanların tıbbi bağımlılık tedavisi (medikal tedavi ve psikoterapi) görmeleri gerektiği kabul ediliyor.!
Peki bu konuda ne zaman bir uzmana danışmalıyız, ya da bu bağımlılığın ölçüsü sınırı nedir?
Ben internet kullanıcılarını 3 gruba ayırarak kendinizi bu konuda değerlendirebilmenize yardımcı olmak isterim;
1. grup; İnterneti hayatında aktif ve işlevsel olarak düzenli kullanıyor (iş, eğitim ve özel kullanım), ancak; (a) Sorumluluklarını, görevlerini aksatmıyor – (b) İnternet kullanımınız temel ihtiyaçlarınızı (yemek, su, temizlik, uyku vb.) ertelemenize yol açmıyor – (c) Aileniz ve sosyal çevrenizle olan ilişkilerinizi ihmal etmenize neden olmuyor – (d) Kişisel sanatsal, sportif, kültürel aktivitelerinizi engellemiyor ise o zaman siz sağlıklı bir internet kullanıcısısınız demektir. Sorun yok, tebrikler.!
2. grup; Yukarıda (1. grup) saydığımız sorumluluklar, temel ihtiyaçlar, sosyal ilişkiler ve kişisel aktivitelerden en az bir alanda kısmen de olsa ihmal, erteleme ve aksamalara yol açmaya başlamışsa siz risk grubundasınız (bağımlı olmaya aday) ve önlem alınmaya başlamazsanız adım adım bağımlı biri olacaksınız demektir. Bir uzmana danışmanız ve destek almanız gerekiyor.!
3. grup; yukarıdaki maddelerde saydığımız tüm alanlarda belirgin ve önemli ölçüde aksama, erteleme, ihmal vb. oluyorsa, internete bağlanamadığınızda endişeleniyor ve internet üzerinde (sosyal medya hesapları vb. ile ilgili) olan biteni kaçırmamak ve sürekli kontrol etme ihtiyacı duymaya başlamışsanız, etrafınızda olan biteni fark edememe gibi durumları sık yaşamaya başladıysanız geçmiş olsun artık siz bir internet bağımlısısınız demektir. Ayrıca hem mental ve ruhsal, hem de fiziksel sağlığınızı tehdit eden bir sorunla karşı karşıyasınız.! Bir an önce uzmanlara başvurup, sizi bir hayli uğraştıracak bir tedavi sürecine başlamanız gerekiyor.!
Teknolojiyi etkin ve işlevsel kullanabildiğimiz, ama tutsağı olmadığımız sağlıklı ve mutlu bir yaşam dilerim..
Uzm. Psikolog Bülent Korkmaz