Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '07

 
Kategori
Üniversiteler
 

İnternet destekli eğitimin maliyet analizi

Eğitimde teknoloji kullanımı hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Hatta bilgisayar destekli eğitim bir yana, internet üzerinden eğitim gözde bir alan haline gelmektedir. Teknoloji desteği üzerine bir çok akademik çalışma yapılmıştır. Bunların neredeyse tamamı akademik başarıya etkisi yönündedir. Teknoloji destekli eğitimin maliyet faktörü üzerinde çok az çalışma bulunmaktadır. Fakat bu çalışmalar da net bir karşılaştırma yapmakta yetersiz kalmaktadır. Bu makalenin amacı bilgisayar destekli eğitimin net bir maliyet analizi uygulamalar üzerinden ortaya koymaktır.

Net bir kullanım maliyeti karşılaştırması için yazar yürütmekte olduğu bir dersi ele almıştır. Bu derste yapılan değerlendirmeler üzerinden bilgisayar destekli eğitimin maliyet karşılaştırmasını yapmıştır.

Ele alınan ders Ankara'daki bir vakıf üniversitesinde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünde yürütülmekte olan İşletim Sistemleri ve Uygulamaları dersidir. Ders sırasında bilgisayar üzerinden öğrenme içerik yönetim sistemi kullanılarak 11 adet kısa sınav yapılmıştır. Bu kısa sınavların soru sayıları, kağıt üzerindeki yaklaşık sayfa sayıları ve bilgisayar üzerindeki süreleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Soru sayısı: 21

Sayfa sayısı: 12

Toplam süre (dk): 285

Tabloda göründüğü gibi, bu sınavların kağıt üzerinde yapılması halinde öğrenci başına 12 sayfa harcanması gerekiyordu. Bu sınavların kağıt+ baskı maliyetini hesaplamak gerekirse:

1 sayfa = 1 ykr (hepsiburada.com adresinde 500 adet fotokopi kağıdı yaklaşık 5 YTLdir)

1 sayfa baskı = 3.3 ykr (nekadar.com adresinde 300 sayfa baskı yapan toner yaklaşık 100 YTLdir.)

Sayfa çıktı maliyeti = 4.3 ykr*

*Bu maliyette kullanılan cihazın elektrik gideri, yıpranma payı vb. giderler hesaplanmamıştır.

12 sayfa maliyeti = 12 x 4.3 = 51.6 ykr

Bu sınavları bilgisayarda yapma maliyeti bilgisayarın kullandığı elektriğin maliyeti olacaktır. Çıktı maliyetindeki gibi bilgisayarın yıpranma payı hesaplanmayacaktır.

Masaüstü bir bilgisayar yaklaşık 300W (0.3Kw) elektrik harcamaktadır. Elektriğin Kwh ücreti ise 16 ykrdir. 285 dakika 4.75 saattir.

Bir bilgisayarın bu sınavlar için elektrik maliyeti hesaplamak gerekirse:

0.3Kw x 4.75 saat = 1.425 Kwh

1.425 Kwh x 16 ykr/Kwh = 22.8 ykr

Kağıt üzerinde sınav maliyeti: 51, 6 ykr

Bilgisayar üzerinden sınav maliyeti: 22, 8 ykr

Bir diğer incelememiz okuma parçaları olacaktır. Aynı ders sürecinde öğrenme içerik yönetim sistemi içerisinde okuma parçaları eklenmiştir. Bahsedilen bölüme ders ile ilgili sayfa sayısı 1 ile 120 arasında değişen belgeler eklenmiştir. Bu bölümde karşılaştırma yapılacak belge 3080 kelimelik (yaklaşık 17 sayfa) bir belgedir. Sistem, öğrencilerin bu belgeyi inceleme zamanlarının kaydını tutmaktadır. Her bir öğrenci için ortalama inceleme süresi 84 dakika (1.4 saat) olarak gerçekleşmiştir.

Okuma parçaları açısından da maliyet incelemesi yapıldığında:

Sayfa çıktı maliyeti yukarıda hesaplandığı şekilde 4.3 ykr.

17 x 4.3 = 73.1 ykr.

Bilgisayar elektrik tüketimi ise elektrik ücreti 16 ykr/Kwh ve bir bilgisayarın yaklaşık elektrik tüketimi 0.3 Kw ise:

0.3 Kw x 1.4 saat = 0.42 Kwh

0.42 Kwh x 16 ykr/Kwh = 6.72 ykr

Kağıt üzerinde okuma maliyeti 73, 1

Bilgisayar üzerinden okuma maliyeti 6, 72

Sonuçlardan da göründüğü üzere kolaylığının yanı sıra maliyet açısından da teknolojiyi derslere entegre etmek yerinde olacaktır. Sadece bilgisayar laboratuvarında işlenen derslerde değil sınıf içinde işlenen derslerin de kaynaklarını internet üzerinde bulundurmak, bilgisayar üzerinden sınav yapmak elimizdeki verilerin de gösterdiği gibi daha ekonomiktir.

 
Toplam blog
: 5
: 11648
Kayıt tarihi
: 24.08.06
 
 

Ostim Teknik Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışan Levent Emmungil aynı zamanda teknoloji..