Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '16

 
Kategori
İlk Yardım
 

İntoksikasyon - Zehirlenme

İntoksikasyon - Zehirlenme
 

İlaç ve  kimyasal  maddelerle   zehirlenmeler, hayatı  tehdit  eden  ciddi  ve  acil  müdahale  gerektiren bir  sağlık  sorunudur.  Bu  tür  durumlarda  nasıl  davranmamız  gerektiğini,  ne  yapmamız  ve de  ne yapmamamız gerektiğini Uzm.Dr. Erdem Uzunoğlu’na  sorduk.

İlaç Zehirlenmelerinde ne yapılmalı?

Tansiyon ilacı, ağrı kesici, vs. ilaçların zehirlenmelerinde olay fark edildiğinde çocuk ilacı alalı çok kısa süre geçmişse kusturmaya çalışılmalıdır. Kusturmak için parmakla boğaza uyarı verilebilir, sıcak, tuzlu su içirilebilir. Kussa da, kusmasa da hemen bir hastanenin acil birimine başvurulmalıdır. Hastaneye girmeden önce içirilen ilaç sayısı tespit edilmeye çalışılmalıdır. Acile giderken içilen ilacın kutusu da götürülmelidir.

Kimyasal madde zehirlenmelerinde yapılmaması ve yapılması gereken şeyler nelerdir?

Çamaşır suyu, deterjan, lavabo açıcı vs. içilmesi durumunda kesinlikle KUSTURULMAMALIDIR; Çünkü bu maddeler yutulurken yemek borusunda yanma yapar; kusturulurken aynı bölgeler ikinci kez yanabilir. Yakıcı bu tür maddelerin içilmesi durumunda çocuk zorlanmadan, dik pozisyonda tutarak kusması önlenir. Ağızda hiçbir şey verilmeden derhal çocuk cerrahisinin bulunduğu bir acil birimine başvurulmalıdır.

Zehirlenme durumunda acilen baş vurulabilecek bir merkez mevcut mudur, varsa nasıl ulaşılabilir?

Çocuğunuzun ilaç, çamaşır suyu, deterjan vs.. içmesi durumunda 24 saat boyunca arayarak bilgi alabileceğiniz zehirlenme danışma merkezi mevcuttur. 0 800 314 79 00 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Danışma öncesinde ne gibi bilgiler gerklidir?

·         Kaç kilo

·         Kaç yaşında

·         Ne içti – Ne zaman içti- Ne kadar içti

·         Kustu mu?

·         Şu anda bir belirti var mı?

·         Sorularının cevaplarını hazırlayın, yanınıza kağıt, kalem ve ilacın kutusunu alarak bu telefona danışın. Gerekli görülürse doktorunuza haber verin.

 

Bu bölümdeki  diğer makale ve  videolar da ilginizi çekebilir
Acil Servis

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..