Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

İpek Yolu’ndan gelen lezzet rüzgârı

İpek Yolu’ndan gelen lezzet rüzgârı
 

Topkapı Kültür Mahallesi'ndeki Zinnet restoran İstanbulluları Orta Asya yemek kültürü ile tanıştırarak şehrin gastronomi dünyasına renk katıyor.

Doksanlı yıllarda Trakya Otogarının meşhur karmaşası ile anılan Topkapı semti 1453 Panoramik Müzesi ve Topkapı Kültür Parkı gibi kültürel mekânlar sayesinde kabuk değiştirmeye başladı. Topkapı Kültür Parkı’nın ortasındaki büyük konakta Zinnet adlı ilginç restoranın açılmasıyla semtin kültürel zenginliği de yeni bir boyut kazandı.

Uygur mutfağından örnekler sunan Zinnet’in mönüsündeki çorbalardan en dikkat çekicileri; kurutulmuş hamurun minik şekilde doğranıp mevsim sebzeleri katılarak harmanlanan üğre ve kaburga haşlaması ile hazırlanan shorpa. Kızartılmış mantı permude ve buharda pişmiş Uygur mantısından minik porsiyonlar alıyorum.Orta Asya Türk misafirperverliğinin sergilendiği restoranda yemekler geleneksel tabaklarda servis ediliyor.

 

Hazır kıyma kullanmıyorlar, kendileri satırda çekiyor ve siparişe göre pişiriyorlar. Mantıları önceden hazırlayıp buzdolabında saklamak yerine anında açsalar tabii ki çok daha lezzetli olur. Mantının yanında sunulan sos leziz; ancak, yoğurt ise fabrikasyon.

Neden doğal yoğurt yapmadıklarını soruyorum. Eskiden kendi yoğurtlarını yapıyorlarmış, fakat müşteriler doğal yoğurdu ekşi bulunca marketten yoğurt alır olmuşlar. Maalesef yapay mayalarla yapılmış yoğurtlara milletçe alıştırıldık, gerçek yoğurdun tadını unuttuk.

Mönüdeki ilginç yemeklerden bir diğeri ise spagetti'nin atası legmen. Kaşgarlı Mahmut'un Divan'ı Lügatul Türk'te legmen adını verdiği bir tür makarnayı Marko Polo doğuya yaptığı seyahatinde tatmış. İtalya’ya dönüşünde, bugün spagetti olarak anılan legmeniİtalyanlarla tanıştırmış. Legmen dışında yöresel bir etli ekmek olan göşnan da denenebilir.

Soya makarnasından pintoza salatası yanına zireli kebabı sipariş ediyorum. İki yemeğin ortak özelliği çok baharatlı olması, pintoza oldukça asidik bir salata, zireli kebap ise biraz tuzlu. Tanıdık bir yemek olan Özbek pilavını tatmak istiyorum. Yağı birazcık az olmasına karşın dana eti ile yapılan pilav sınıfı geçiyor. Yemeğin yanında ikram ettikleri geleneksel Uygur ekmeği Nan ise ilgi çekici. Zinnet’te yemeği tatlı ile sonlandırmak isteyenlere kızartılmış dondurma, kızartılmışmeyve gibi alternatifler de var.

İçeceklere bakarken mönüdeki eski bir Türk içkisi olan kımız dikkatimi çekiyor. Sofradan kalkarken kımız içmek Orta Asyalı Türkler için yüzyıllar öncesinden gelen bir alışkanlık. Kısrak sütünün fermantasyonu ile elde edilen eski bir Türk içkisi kımızı evvelce hiç tatmadığımdan bir kez denemek istiyorum. Hoş bir fincanda sunulan kımız ekşimtırak tadı ile yemek sonrası hazmı kolaylaştırıcı.

Asya'da zengin bir çay kültürü de var. Zinnet sunduğu elliden fazla çeşit çayla bu kültüre ayna olmuş. Lezzetli Uygur yemeklerinin ardından geleneksel bardaklar ve demliklerde ikram edilen çayları tadıp sonrasında çevredeki Kırgız, Kazak, Türkmen, Özbek, Tatar ve Azeri evlerini gezip, el sanatlarını inceleyebilirsiniz. Diğer yemek yazılarımı http://sevdigimrestoranlar.blogspot.com/ 'dan okuyabilirsiniz.

Zinnet:(212) 567 10 77

 
Toplam blog
: 45
: 1685
Kayıt tarihi
: 01.06.12
 
 

Boğaziçi kimya mühendisliği, Bilgi MBA mezunuyum, ilaç sektöründe çalışıyorum. Boş zamanlarımda g..